начало

231 кандидати се явиха на писмения изпит в конкурса за административни съдии 231 кандидати се явиха на писмения изпит в конкурса за административни съдии

Наследени МПС без документи

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Наследени МПС без документи

Мнениеот kemran0203 » 28 Юни 2021, 20:13

Здравейте.
Наследник съм на три броя МПС, за които нямам документи и превозните средства са в неизвестно за мен местоположение. Може би са продадени от моя баща без договор за покупко-продажба или са бракувани, не знам тъй като родителите ми бяха разведени и не знам какво е правил баща ми, не съм бил в течение на нещата.
Регистрирани са в Местни данъци и такси и аз като негов наследник съм задължен да плащам данъци на три броя МПС, които даже не знам къде са.
КАТ ми отказват бракуване без документи и регистрационни номера.
МВР ми отказват издирване на МПС-тата, тъй като реално не мога да кажа "откраднати са".
Плащам си данъци без да имам колите или да знам къде са...
Търся мнения как да изляза от този затворен кръг, в който съм и да ги отпиша тези коли, които най-вероятно вече са нарязанаи за желязо...
kemran0203
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 08 Авг 2017, 15:49

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот berto » 28 Юни 2021, 20:50

А Вие как разбрахте, че тия автомобили са в наследствената маса?
berto
Младши потребител
 
Мнения: 86
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот kemran0203 » 28 Юни 2021, 20:53

Имам си Удостоверение за наследници и отидох в Местни данъци и такси да прехвърля партидите на мое име.
kemran0203
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 08 Авг 2017, 15:49

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот berto » 28 Юни 2021, 22:22

Това обяснява само, че сте приел наследството и вече не може да се откажете от него, т.е. не може да кажете "не искам да плащам данък за тия автомобили, отказвам се от наследство". Но не обяснява къде са автомобилите, защото в удостоверението за наследници и в общината не пише какви вещи (било то движими или недвижими, или каквито и да е) е имал наследодателят. Там пише само кой му е наследник и толкова, и то защото Вие го пишете в декларацията. Или може би искате да кажете, че сте разбрал след като сте ги декларирали на свое име и сте получили призовка за данък?

Отидете в КАТ и им обяснете ситуацията, изискайте марка, модел и регистрационен номер на автомобилите като дадете своите имена и имената на баща си ако е необходимо и ги питайте как могат да Ви помогнат те оттук нататък.
berto
Младши потребител
 
Мнения: 86
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот guest1 » 29 Юни 2021, 00:00

Нв разбирам защо изобщо се споменава „отказ от наследство”?
За въпросните МПС-та - досега са били регистрирани на бащата, сега ДМДТ ги прехвърля на наследниците.

Един случай от практиката.
Мой познат си беше „продал” колата с пълномощно - без прехвърляне. След време реши да оправи нещата, но нямаше нищо - ни кола, ни номера, ни талони. Но в КАТ все пак я дерегистрираха.
Аз лично съм правил почти същото, но само автомобила липсваше. Записаха „разкомплектован”.
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.
guest1
Потребител
 
Мнения: 235
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот kemran0203 » 29 Юни 2021, 06:57

Ходил съм и в КАТ и в МВР.
В КАТ абсолютно катерогирчно ми отказват дерегистрация, бракуване, спиране от движение или каквото и да било, щом нямам талоните и регистрационните табели. Пращат ме в МВР да ги пусна за издирване, и след това в системата на КАТ щяло да светне, че даден автомобил се издирва и на база на това можело да го спрат от движение без да имам документите му.
Отивам в МВР да свърша тази работа и ме отрязват с въпроса - Откраднаха ли ги от тебе, че искаш да ги пускаме за издирване - Не! Да кажем, че пишеш откраднати са, намираме ги и хората показват някакъв документ , че са купени, тогава какво става, съдим те за лъжесвидетелстване...
Друг е въпроса, че и те са виновни, защото не са си ги прехвърлили, а само си карат... но и аз ще го отнеса.
kemran0203
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 08 Авг 2017, 15:49

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот berto » 29 Юни 2021, 09:14

Отидете с адвокат и настоявайте тогава. Работата им е да помагат на гражданите, а не да им пречат. Не искайте дерегистрация и спиране от движение. Просто поискайте информация за тия автомобили - какви са и какъв е регистрационният номер например, марка, модел и каквото друго могат да Ви кажат. А ако пак не Ви дадат, пробвайте в районната прокуратура по постоянния си адрес или по постоянния адрес на баща Ви да говорите с дежурния районен прокурор (въпреки че там по логиката, че вече са Ви отхвърлили от КАТ и МВР, трябва също да Ви отхвърлят, защото на някои места се имат за богове както прокурорите, така и администрацията, и няма да Ви допуснат до дежурния).

Ако колите са новии все още цели и здрави, би трябвало да имат GPS, който да работи. Питайте и приятели на баща Ви, питайте негови колеги бивши, питайте майка си, тя също може да знае нещо, съседи негови питайте, абе въобще ПИТАЙТЕ, искайте информация на първо време, пък после ще мислите.
berto
Младши потребител
 
Мнения: 86
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот bozyo » 29 Юни 2021, 09:51

kemran0203 написа:Отивам в МВР да свърша тази работа и ме отрязват с въпроса - Откраднаха ли ги от тебе, че искаш да ги пускаме за издирване - Не! Да кажем, че пишеш откраднати са, намираме ги и хората показват някакъв документ , че са купени, тогава какво става, съдим те за лъжесвидетелстване...

щом "отрязват", не влизайте в безсмислен спор. просто се пуска искане за издирване с препоръчано писмо с обратна разписка. към него прилагате документ от общината, че данъците се водят на баща Ви, и удостоверението за наследници. пишете, че автомобилите са били собственост на баща Ви и че не знаете дали са изчезнали преди или след смъртта му (за това не могат да Ви обвинят в лъжесвидетелстване). хората, които "показват някакъв документ" също могат да бъдат съдени за лъжесвидетелстване или за съставяне на документ с невярно съдържание. например договор за покупко-продажба може да бъде оспорен чрез съда, позовавайки не на факта, че не е пререгистриран автомобилът.

отказът на МВР да даде информация за собственост от наследствената маса е ИАА и е обжалваем пред административния съд. полицаите ще са "щастливи" да дават обяснения на съда за отказа си.
bozyo
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 24 Мар 2021, 00:24

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот doondie » 29 Юни 2021, 12:39

В продължение на коментара на bozyo - пусни си сигнал, че са откраднати, за да имаш после отказ черно на бяло, който да можеш да оспориш, а не „тук казаха, там казаха”.
Иначе според мен по-добре жалба до Прокуратурата, която от своя страна ще назначи проверка. Дали ще образуват ДП или не е без значение. Най-малкото ще разбереш какво се случва с автомобилите. Съответно винаги можеш да посочиш конкретен служител на МВР, който отказва да си свърши работата. Така прокурорът ще го извика за обяснение лично него. След като автомобилите ги няма, то ЗА ТЕБ те са откраднати. А така ли е в действителност, не е твоя отговорност.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 393
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот guest1 » 29 Юни 2021, 16:50

[quote="kemran0203"]Отивам в МВР да свърша тази работа и ме отрязват с въпроса - Откраднаха ли ги от тебе, че искаш да ги пускаме за издирване - Не! Да кажем, че пишеш откраднати са, намираме ги и хората показват някакъв документ , че са купени, тогава какво става, съдим те за лъжесвидетелстване...
Друг е въпроса, че и те са виновни, защото не са си ги прехвърлили, а само си карат... но и аз ще го отнеса./quote]
Цитирам от тук - като отправна точка, но не омаловажавам и следващите постове.

Не сте ли забелязали, че напоследък термините „кражба“, „откраднат“ и подобни - леко се забравиха?
В момента актуални са „противоправно отнемане на чужда движима вещ“, „незаконно задържане“, „възпрепятстване правото на ползване“ ...
Просто декларирайте - „Въпросните МПС-та са в неизвестност!“ и ще сте абсолютно прав!

Колкото до „прехвърлянето“ на тяхно име - явно не е имало промяна на собствеността, а само ... заем за послужване (примерно).
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.
guest1
Потребител
 
Мнения: 235
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот kemran0203 » 30 Юни 2021, 06:53

Имам всички данни за колите от МДТ, все пак плащам данъци, знам марки, модел и номера.

Като се замисля, наистина май най-добрия вариант е черно на бяло едно заявление за издирване с текст, че просто не знам къде са, а не че някой ми ги е отнел. Така ще имам доказателство, че съм искал съдействие от МВР и нищо не е задействано от тяхна страна.

Благодаря на всички, които изказаха мнение. Много гаден случай. Хора, оправяйте си документите на време, че после децата ви да не страдат след вас. Бъдете живи и здрави.
kemran0203
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 08 Авг 2017, 15:49

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот nikodim77 » 30 Юни 2021, 11:00

Здравейте,
Вижте kemran0203,
Предвид горното в преходните Ви постове, особено последното: „…някой ми ги е отнел.” Приемете съвета ми, да не изготвяте сам заявлението, а да се обърнете за това към специалист – адвокат! Е, може и към друг Ваш познат, но с правна култура или пък служител в МВР. Занасяте тези документи, с които разполагате (данъчните), УН и въобще всичко досежно наследството и в частност въпросните МПС, и Ви се изготвя правилният текст в заявлението.
Успех! :wink:
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 920
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот dimist » 30 Юни 2021, 12:42

Можете да направите проверка за наличието на застраховка "Гражданска отговорност" , след това отивате при застрахователя с удостоверението за наследници и справката от данъчните, че колата е на Ваше име , и подавате искане да установите кое лице ползва автомобилите, на практика - кое лице е сключило застраховката. На практика тази застраховка е сключена от едно лице в полза на трето лице, което е собственик по документи на колата. КАТ могат да Ви направят справка и кое лице е представило колата на годишен преглед, но обикновено ги мързи.
Проблема ще е, ако колите са зарязани от години.
И хора, престанете с това "Прехвърляне на МПС с пълномощно", то не е никакво прехвърляне. Дължите данъци, на ваше име ще идват глобите, да не говорим с проблемите, ако някой катастрофира. И ако наистина прехвърлите колата с нотариално заверен договор, отивате в КАТ , пререгистрирате колата, и тогава давате ключове. Немалко българи, продали бусове, са с тежки присъди в Гърция, щото предоставили буса за нелегален транспорт на уж бежанци. Вземете си и екземпляр от договора за Вас, отпишете с него колата в данъчното, и си го пазете за архив, ако стане проблем, да има какъв документ да представите.
dimist
Потребител
 
Мнения: 444
Регистриран на: 26 Ное 2007, 14:58

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот guest1 » 30 Юни 2021, 19:51

dimist написа:Можете да направите проверка за наличието на застраховка "Гражданска отговорност" , след това отивате при застрахователя с удостоверението за наследници и справката от данъчните, че колата е на Ваше име , и подавате искане да установите кое лице ползва автомобилите, на практика - кое лице е сключило застраховката.

Може и без ходене - само посетете този сайт:
http://eisoukr.guaranteefund.org/
За да проверите за сключена застраховка "Гражданска отговорност" на МПС, въведете поне едно от полетата за ДКН, рама или стикер, както и кода за сигурност изобразен на графиката. Ако желаете да проверите за активна гражданска отговорност на МПС за минал период от време, въведете желаната дата.
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.
guest1
Потребител
 
Мнения: 235
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот doondie » 30 Юни 2021, 20:03

Аз за винетка щях да предложа да се провери, понеже става за секунди, но... забравих. :D
Иначе ако няма застраховка ГО, не се ли прави служебна дерегистрация на колата след определен период? Спомням си, че бях получавал подобно заплашително писмо тази година - ако не си подновя застраховката, ще кажат на КАТ.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 393
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот guest1 » 30 Юни 2021, 21:43

doondie написа:Иначе ако няма застраховка ГО, не се ли прави служебна дерегистрация на колата след определен период?

Ами не точно!
Степенувай нещата:
    - данък се плаща за притежание на регистрирано МПС - даже да е „спрямо от движение”;
    - застраховка - за „ движение по пътищата, отворени за обществено ползване”;
    - тол-такса - за движение по републиканската пътна мрежа.
Ако автомобила се движи само вътре, в един град - може да няма винетка.
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.
guest1
Потребител
 
Мнения: 235
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот nikodim77 » 30 Юни 2021, 22:56

Г-н. guest1 - Жоро тролски,
doondie е написал ясно, четливо и коректно словосъчетанието: „служебна дерегистрация”, което няма нищо общо със спиране от движение, за което си чешеш клавиатурата и философстваш!!!
Това което doondie има предвид, всъщност е т. нар. прекратяване на регистрация, като в случая говорим за разписаното в чл. 143, ал 10 от ЗДвП във вр. с чл. 18б, т. 8 от НАРЕДБА № I-45 ОТ 24 МАРТ 2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение…
Да, doondie, прав сте принципно, но тази "дерегистрация" се осъществява под условие, което е уведомление от Гар. фонд, което понякога се пропуска.
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 920
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот doondie » 30 Юни 2021, 23:50

guest1 написа:Ако автомобила се движи само вътре, в един град - може да няма винетка.

Забравих за това - че наличието или липсата на винетка не е показателно.

Във всеки случай най-добрият ход на действие е чрез застраховките, както dimist предложи, ако приемем, че такива са сключвани. Междувременно трябва самите институции (МВР, Данъчни) да решат въпроса.

nikodim77 написа:Да, doondie, прав сте принципно, но тази "дерегистрация" се осъществява под условие, което е уведомление от Гар. фонд, което понякога се пропуска.
Спомням си, че наистина беше намесен фонд. Най-добре да потърся писмото.
И ето го и него:
Ако не сключите задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, Гаранционният фонд на основание чл. 574, ал. 11, изречение второ от Кодекса за застраховането, е длъжен да информира компетентните органи на Министерство на вътрешните работи за това обстоятелство, за да предприеме мерки по прекратяване на регистрацията на МПС.
Нямам представа доколко стриктно се спазват тези срокове (2 седмици от датата на уведомлението).
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 393
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот guest1 » 01 Юли 2021, 00:59

Като пропуснем общите приказки …
kemran0203 написа:Като се замисля, наистина май най-добрия вариант е черно на бяло едно заявление за издирване с текст, че просто не знам къде са, а не че някой ми ги е отнел. Така ще имам доказателство, че съм искал съдействие от МВР и нищо не е задействано от тяхна страна.

Няма нищо сложно в това, да отидете на място и да заявите (писменно) - „По документи притежавам тези МПС-та, но не знам къде са!”
Ако имате излишни пари - платете на адвокат, да го напише. Може също, да го нахраните (ако е гладен) и да му купите нов костюм - за посещението в МВР.

Животът е много прост, но ние настояваме да го направим сложен...
Конфуций
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.
guest1
Потребител
 
Мнения: 235
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Наследени МПС без документи

Мнениеот nikodim77 » 01 Юли 2021, 09:20

Уважаеми kemran0203,
В поста ми, в който се обърнах към Вас със съвет да потърсите съдействие от специалист, не бе защото трябва да храните някого и да давате излишни средства, а защото видно от написаното от Вас по темата, то би било добре да Ви бъде свършена работата от такъв. Естествено, че не е задължително. Друг момент е, че ако си включите Л.С., юзърът guest1 - Жоро тролът, би Ви оказал необходимото съдействие, със своята изключителна компетентност и професионални качества на изтъкнат „юрист”.

До guest1 - Жоро тролски,
Твоето падение и низост са ненадминати и крайни!!!
Във форум, тясно специализиран в дадена материя, в който форум е ноторно обстоятелство, че по-голяма част от участниците са представители на определена професия, ти да пишеш в не един от коментарите си, че не следва да се търси тяхно съдействие и да не им се дава полагаемото за положен труд, е форма на крайна низост, мерзост и свръх нахалство. Не заслужаваш и плюнката върху теб на някой от тези, срещу които роптаеш. Явно жалкото ти съществуване е сведено до спане, с**не, плюскане и този форум…

пп. Не знам админите и това ли допускат, да се отправят намеци против определена професионална гилдия, каквато е преобладаваща във форума, а и е част от неговия авторитет…?!?
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 920
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Следваща

Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron