начало

Съюзът на съдиите призова всички членове на ВСС да подадат оставка Съюзът на съдиите призова всички членове на ВСС да подадат оставка

Юридическите лица по закона за вероизповеданията

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Юридическите лица по закона за вероизповеданията

Мнениеот Abadon » 07 Май 2021, 14:21

Здравейте,

Пускам тази тема от чисто любопитство, породено от факта че имам едни познати които започнаха да посещават евангелски църкви. Нямам нищо общо с никоя църква. Наясно съм че темите с духовенството могат да породят спорове и че често пъти никой не иска да говори за тях.

От информацията която намерих в интернет подобни църкви:

- се учредяват по чл.6 от Закона за изповеданията,
- регистрират се в СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД независимо, къде е местонахождението им в България,
- получават БУСТАТ номер
- имат Върховен духовен съвет с председател на църквата и членове.

Въпросите ми са следните:

1. Има ли някакъв публичен регистър в който може да се провери дали дадена църква е законно регистрирана? Къде и е седалището, кой е председател и т.н. По аналогия с търговския регистър на фирмите, в който се виждат данни кога е учредена фирмата, кой е управител, ГФО и т.н.

2. Въпросните юридически лица църкви водят ли счетоводство, длъжни ли са да публикуват ГФО-та или друга публична информация за дейността си както правят фирмите?

Виждам че член 6 от Закона за изповеданията им позволява да събират и получават доброволни финансови и други помощи и дарения от отделни лица и институции; да придобиват имоти и т.н.

За мен лично това означава, че въпросните църкви управляват парични потоци, следователно трябва да има отчетност, каквато се води за всички физически или юридически лица.

Такава отчетност май липсва, което от своя страна създава предпоставки да са паравани за прекриване на доходи или някакви други дейности за които иначе биха се плащали данъци и/или някакви други такси.

Ако теориата ми е правилна, това пък обяснява факта защо подобни църкви никнат като гъби и защо сред членовете им се виждат доста влиятелни хора.
Abadon
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 18 Окт 2006, 18:31
Местоположение: София

Re: Юридическите лица по закона за вероизповеданията

Мнениеот vili_spasova » 07 Май 2021, 15:31

Здравейте, интересна тема. Има регистър в СГС, обаче достъпът е платен. В регистър Булстат обаче данните са достъпни, само напишете "църква в наименование":
https://www.bulstat.bg/bg/view/spravki

Отчетността вероятно е пред техните си органи, тоест не видях да са задължени да се "отчитат" на някой. Задължени са да внасят данъци, като според ЗМДТ ТЕ попадат в следното изключение:

Чл. 24. (1) Освобождават се от данък:
9. (изм. - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) храмовете и манастирите, предназначени за богослужебна дейност, заедно с поземлените имоти, върху които са построени - собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната, както и молитвените домове заедно с поземлените имоти, върху които са построени - собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната; молитвените домове, храмовете и манастирите трябва да са вписани в регистъра по чл. 12, ал. 3 от Закона за вероизповеданията;

освен това използват доста благинки:

Закон за ВЕРОизповеданията

Чл. 21. (1) Вероизповеданията и техните поделения, придобили статут на юридическо лице въз основа на този закон имат право на свое имущество.
(2) Имуществото на вероизповеданията може да включва право на собственост и ограничени вещни права върху недвижими вещи, плодове от стопанисването на имоти, в това число и наеми, печалби или дивиденти от участие в търговски дружества или сдружения на търговски дружества, право на собственост върху движими вещи, в това число и ценни книжа, права по Закона за авторското право и сродните му права, приходи от държавни субсидии, дарения, завещания и други.
(3) Държавата и общините могат да отстъпват безвъзмездно на религиозните институции и техните местни поделения право на ползване върху държавни и общински имоти, както и да ги подпомагат със субсидии, предвидени в държавния или общинския бюджет.


И понеже е петък, за някои люде - ден работен,
не мислите ли, че е време да инициираме и регистрираме Първа Църква на епикурейците в България? Проектът с Партия Бира - Скара се разпадна, откакто секретарят се отказа да събира членски внос, та ... да опитаме с друга свежа идея.
Последна промяна vili_spasova на 07 Май 2021, 15:47, променена общо 1 път
http://www.audibg.com

Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 809
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Юридическите лица по закона за вероизповеданията

Мнениеот vili_spasova » 07 Май 2021, 15:41

Доказателствата:
Сдружение било... ех, старост - нерадост:

https://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=25468
http://www.audibg.com

Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 809
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron