начало

Апелативният съд във Варна потвърди тежките присъди за машинистите на влака от Хитрино Апелативният съд във Варна потвърди тежките присъди за машинистите на влака от Хитрино

Запор от ЧСИ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Запор от ЧСИ

Мнениеот v_vkrastev » 22 Апр 2021, 20:49

Здравейте,

На 21ви Октомври 2020 майка ми почина в друга държава.
Издаденият акт за смърт - преведохме, легализирахме и подадохме към общината и ни издадоха препис-извлечение от акт за смърт.

Поради куп задължения исках да се откажа от наследство, но от общината отказват да издадът удостоверение за наследници, защото при тях излизала неженена, а в акта за смърт пише омъжена и искат от мен документите за брак. Обясних им, че не мога да предоставя тези документи, защото нямам връзка с този човек, а той е в друга държава, но отказват да издадът удостоверението без него.

Днес от ЧСИ ми беше наложен запор в доста голям размер, като аз по никакъв начин не съм приемал каквото и да било наследство. Законът представя ясни разпоредби, който регламентират как се приема наследство. Не съм извършил нито едно от действията - искам да подчертая, че не съм приемал нито писмено, нито чрез конклудентни действия или опис наследство!

Според законът няма времева граница, в която може да приемеш или откажеш наследство.
Според същия се очаква от ЧСИ да ме принудят със съдебно решение да дам отговор, което те не са направили, но дори да бяха и да не бях уведомен (разбрал) и съответно да присъствам на делото - губя правото си на наследник.

Преди около месец продадох имот, върху който имаше суперфиция оказваща доживотно ползване на майка ми, но същия беше изцяло на мое име. Покрай продажбата се наложи да се заплати годишният имуществен данък, като не ми дадоха да платя данака само за този имот, но и за всички на който се води някакъв вид 'ползвател'. Искам да отбележа, че нито един от тези имоти НЕ е на нейно име и тя НЕ е собственик на нито един от тях. Така и не разбрах какъв точно ползвател се води там, но до колкото прочетох заплащането на данък не се води "приемане на наследство" също. Плащан е ток на имота, който беше на нейно име, но самия имот на мое..

Вземайки в предвид, че не съм извършил конклудентни действия, не съм приел нищо по опис, не съм дал писмено съгласие, не са ме потърсили за принудително решение - на какво основание ми бе наложен този запор?

Въпросното ЧСИ ми каза по телефона, че ако му предоставя отказа от наследство - щял да ми вдигне запора, но до колкото разбирам закона, този запор не би трябвало да бъде наложен, като по начало.

Искам да спомена, че това е само едно от ЧСИ-тата, действащи като заинтересовани лица. До колкото знам има поне още 2-ма за още по-големи суми от тази, която ми запорираха днес. Какво мога да очаквам и как да защитя правата си? Още повече, как да предотвратя по-нататъчни подобни "забавления"?

Причината да не разбера за идващият запор, е че не живея на адреса и не съм разбрал за хвърчащите листчета, който оставят, а не бях потърсен по телефон или мейл (те не са и длъжни, но..)

Искрено благодаря!
Владимир
v_vkrastev
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 22 Апр 2021, 20:19

Re: Запор от ЧСИ

Мнениеот v_vkrastev » 22 Апр 2021, 20:58

Извинявам се за спама, но забравих да вметна - брака не е 'легализиран' в България.
До последно майка ми нямаше 'постоянно' гражданство, а само временно. До колкото знам съпруга е с двойно.

Едит: Имам брат, който също не живее в България. Тук няма нищо, освен половин апартамент и кола на негово име, която дори не е в България - работната му заплата се превежда в чужда банка от чужд работодател.

До колкото знам не могат да съберат цялата сума на запора от мен (както са направили), защото той също НЕ е отказвал наследство, за да увеличи моята 'част' (не живеейки тук съответно не е и приемал..).
v_vkrastev
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 22 Апр 2021, 20:19


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron