начало

Апелативният съд във Варна потвърди тежките присъди за машинистите на влака от Хитрино Апелативният съд във Варна потвърди тежките присъди за машинистите на влака от Хитрино

Дълг за незатворена (и вероятно чужда) банкова сметка

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Дълг за незатворена (и вероятно чужда) банкова сметка

Мнениеот marinat » 22 Апр 2021, 20:45

Сестра ми получи писмо че дължи 150 лв на банка, за обслужване на сметка, открита 2010 г. за която тя няма спомен.

Не открива договор, имейли или каквото и да е от банката. Ползва друга банка, и не е работила или живяла близо до клона, който е посочен като място на откриване на сметката.

В банката не могат да дадат никаква допълнителна информация, защото сметката е архивирана (минали са 11 г от откриването). Само потвърждават че имената и ЕГНто са на сестра ми.

За да получи договора или извлечения за трансакциите по сметката трябва да плати - 36лв и нагоре според броя листа на извадката.

Естествено има вероятност сестра ми да е забравила за сметката, и тя да е нейна. Ако е така, тя е съгласна да плати таксите, но няма как да разбере без да плати такса за справка.

Какви са вариантите оттук нататък?

1. Да плати дължимото, като се вземе предвид изтеклата давност на таксите по-старите от 3 години. Т.е. да плати към 45 лв и да забрави историята.

2. Да плати 36 лв, за да получи данни за договора и извлеченията и да прецени дали сметката е действително отворена от нея (плаща още 45 лв) или не (отказва да плаща - преминава към т. 3).

3. Да откаже да плаща, и да чака банката да я даде на съд (или да продаде дълга й). Ако се стигне до този вариант банката ще трябва да докаже че сметката е на сестра ми, нали така? Т.е. ще предостави документите. Колко би й струвало да си вземе адвокат да я представлява тогава, дали ще е повече от тези 150 лв, които дължи, т.е. ще си струва ли?
Ако изгуби, съответно ще трябва да плати дълга и разходите по делото - колко може да са тези разходи? (въпросът ми звучи наивно, но до момента наистина не сме се сбъсквали с дългове и съдилища)

4. Други варианти?

---
А да, още нещо - от банката предположиха че можело нейн работодател да е отворил сметката от нейно име o_O Някой да се е сблъсквал с такъв случай?
marinat
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 20 Апр 2021, 20:58

Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron