начало

Нов министър – нова заповед: Ваксинирането на възрастните и хронично болните става приоритет Нов министър – нова заповед: Ваксинирането на възрастните и хронично болните става приоритет

проверка за задължения на имото

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


проверка за задължения на имото

Мнениеот neznam86 » 18 Апр 2021, 18:41

Как може да се провери дали даден имот има задължения? Може ли и аз примерно да направя проверка сама или само определени хора имат?
И всъщност какво трябва да знам преди да закупя имот?
Каква цена е добре да се запише при нотариуса? Брокера каза, че било добре да е по данъчна оценка, защото е по -ниска и съответно таксата ще е по-ниска, но да няма някаква уловка?
neznam86
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Юли 2020, 21:21

Re: проверка за задължения на имото

Мнениеот katerinakuch » 20 Апр 2021, 00:28

Как може да се провери дали даден имот има задължения? - Справката се прави в Агенция по вписванията по местонахождение на недвижимия имот.

Може ли и аз примерно да направя проверка сама - Можете, разбира се.

И всъщност какво трябва да знам преди да закупя имот? - Нотариусът, който ще изповядва сделката, ще Ви обясни какви са изискванията му.

Брокера каза, че било добре да е по данъчна оценка - Прав е.

но да няма някаква уловка? - Не, няма.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1156
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: проверка за задължения на имото

Мнениеот ykovachev » 20 Апр 2021, 10:13

neznam86 написа:Как може да се провери дали даден имот има задължения? Може ли и аз примерно да направя проверка сама или само определени хора имат?
И всъщност какво трябва да знам преди да закупя имот?
Каква цена е добре да се запише при нотариуса? Брокера каза, че било добре да е по данъчна оценка, защото е по -ниска и съответно таксата ще е по-ниска, но да няма някаква уловка?

Имотът сам по себе си не може да има задължения. Аз, като по-прост, не разбирам: имате предвид да не са си платили данък сгради и такса смет ли, или да не би нещо да е ипотекиран, с учредено право на ползване и т.н. Ако е първото, без друго преди сделката продавачът ще си ги изчисти, ако е второто - важи отговорът на колегата.
Можете да направите справка, ама дали знаете точно как, не съм наясно.
Какво трябва да знаете, зависи от много неща, включително какъв е имотът, как е бил придобит от продавача и т.н. Това във форум не може да се обясни. Аз само на нотариус не бих разчитал, но преценката е Ваша.
Брокерите са едни гении просто, не знам що има въобще юридически факултети в тая държава. А иначе, мнението ми, като по-елементарно разсъждаващ от брокера е: понякога е добре, а понякога - не. Даже по-често не. Та от отговора на този въпрос зависи дали има някаква уловка.
Съжалявам, че отговорите ми се различават донякъде от предходните, ама то си е така: двама юристи, три мнения :D
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 1978
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron