начало

Апелативният съд във Варна потвърди тежките присъди за машинистите на влака от Хитрино Апелативният съд във Варна потвърди тежките присъди за машинистите на влака от Хитрино

Дворно място

Казуси за недвижими имоти


Дворно място

Мнениеот anikvas » 17 Апр 2021, 02:46

Добро утро на всички.
Лице притежава по нотариален акт парцел. В този парцел са построени 3 къщи близнаци (залепени една за друга с отделни входове) и комплекс. Входа за комплекса е от страната на улицата и е само за комплекса- забравяме за него.
Зад комплекса е двора с 3-те къщи. Там се намира и апартамент- първият етаж от комплекса. За къщите има 2 варианта- общ вход от улицата и общ вход през гаража. Гаража е подземен и входът му е от улицата. Обслужва къщите и апартамента, като апартамента няма връзка към гаража (няма врата към апартамента).
Собственик на парцела е лицето притежаващо апартамента.
Имаме 3 къщи и апартамент с общ двор. Собственик на двора е собственика на апартамента. Къщите имат вход през гаража, а апартамента не. Входа за него е единственно през другия вход от улицата.
Собственика на парцела и апартамента иска да спре използването на пешеходния вход от лицата населяващи къщите и да е само негов вход.
Те могат да ползват входа през гаража и да минават от там.
Двора не е общта собственост.
Въпросът ми е- има ли право да направи това?
anikvas
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 17 Апр 2021, 02:25

Re: Дворно място

Мнениеот ivanov_p » 17 Апр 2021, 08:30

За да се отговори трябват градоустройството и строителните книжа, по разкази не става.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3555
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Дворно място

Мнениеот anikvas » 17 Апр 2021, 20:29

Изображение
Изображение
anikvas
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 17 Апр 2021, 02:25

Re: Дворно място

Мнениеот anikvas » 17 Апр 2021, 20:33

Изображение
anikvas
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 17 Апр 2021, 02:25

Re: Дворно място

Мнениеот ivanov_p » 18 Апр 2021, 16:08

Това са снимки, а не градоустройствени показатели и строителни книжа. Ако градоустройствените показатели за плътност на застрояване и Кинт/застроена площ, най-общо/ са изпълнени вие вече не сте собственик на земята, а тя става обща част на собствениците на застроените върху нея имоти. Дори да останете собственик на земята, не може да пречите собствениците на построените върху нея имоти да ги ползват. В този смисъл трябва да се види архитектурата и да се прецени възможно ли е това, което искате без да се нарушават правата на другите собственици.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3555
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Дворно място

Мнениеот anikvas » 19 Апр 2021, 23:39

По градоустройствените планове е много мътно. Този апартамент е бил спа, а дворчето е било използвано от ресторанта- маси и столове. После един господин купува спа центъра и го преустройва на жилище и салон за красота. Отделя се от комплекса. Купува и цялата земя там. Собствениците на апартаментите в комплекса притежават идеални части само от земята върху която е построен комплекса. Гаража не е под комплекса. Нямат връзка с него. Ресторана не работи. Двора си го ремонтира за собствени нужди. Входа за къщите по план е заложен през гаражите- всяка къща си има гараж с ролетна врата и си влизат през гаража в къщи. В техните нотариални акотове те притежават само идеални части от земята върху която са изградени къщите им и гаражните клетки под тях. Дворното място не е обща част.
Преди време тези 3 къщи са били към комплекса- плащали са такса подръжка заедно с комплекса.
Двора който е използвал ресторанта- част от него е голяма веранда включена към нотариалния акт на апартамента(бившо спа).
Собственика на апартамента и жена му не желаят хората от къщите да използват дворчето и верандата им за преминаване- искат си приватност. Аргумента им е, че къщите могат спокойно да използват гаражите си като вход и изход.
Едината от къщите е собственост на англичани- те нямат право на земя дори(по закон).
Миш маш е работата.
anikvas
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 17 Апр 2021, 02:25

Re: Дворно място

Мнениеот anikvas » 19 Апр 2021, 23:43

Цитат:
Извън случаите, в които по решение на общото събрание на собствениците е променено предназначението на дворното място, се срещат още няколко хипотези, в които съдебната практика третира дворното място, дори и земята като необща част.

На първо място, това са случаите, в които сградата в режим на етажна собственост е построена въз основа на учредено право на строеж, или самостоятелни обекти в нея са прехвърлени отделно от земята. Собственикът на земята запазва правото на собственост върху нея и то не може да бъде отречено само защото върху него е разположена сграда в режим на етажна собственост[1]. Т.е. нито земята, нито дворното място не са общи части в този случай.

На следващо място, ако едно лице притежава идеални части от дворното място, но не e титуляр на вещни права върху самостоятелен обект в сградата, то към отношенията по повод на това дворно място не следва да се прилагат правилата за етажната собственост[2]. Налице е обикновена съсобственост, като това външно за етажната собственост лице може да се разпорежда със своето право при спазване ограниченията, установени в чл. 33 ЗС. На общо основание съсобствеността в тази хипотеза може да бъде прекратена и чрез делба.

Не на последно място, когато в дворното място наред със сградата в режим на етажна собственост, съществува и сграда, индивидуална собственост, независимо дали нейният притежател е етажен собственик или не, специалните правила за общите части не могат да намерят приложение. Дворното място не обслужва единствено етажната собственост, но и друг обект, правата на чийто собственик не могат да бъдат отречени[3].

Разгледаните по-горе изключения са важни, тъй като обуславят действителността на разпорежданията с идеални части от дворното място и земята, в които е разположена сграда в режим на етажна собственост. Освен това, са от значение за възможностите за допускане на тяхната делба.

Нищо не мога да разбера от тези тълкувания.
Затова питам по-запознатите по темата за едно по-простичко обяснение като за обикновен човек.
anikvas
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 17 Апр 2021, 02:25


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron