начало

Внушенията и митовете за машинното гласуване Внушенията и митовете за машинното гласуване

Покупко-продажба на имот с данъчни задължения на ползвател

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Покупко-продажба на имот с данъчни задължения на ползвател

Мнениеот Abadon » 16 Апр 2021, 12:41

Здравейте,

Имам следния казус, въпреки че се съветвах с адвокат по вещно право не успях да получа точен отговор.

Имаме имот състоящ се от земя в която са застроени две сгради - жилищна сграда (къща) и паянтова селско-стопанска сграда. Собственичката (майка) на имота приживе нотариално го дарява на двете си деца - син и дъщеря. Дъщерята получава собственост върху земята и селско-стопанската сграда, сина собственост върху къщата.

В новия нотариален акт обаче се вписва и правото на пожизнено и безвъзмездно право на ползване на земята и сградите от майката и нейния брат (чичо на децата).

След смъртта на майката - чичото не е плащал данъци. Към момента са се натрупали задължения в размер на няколко хиляди лева по думите на децата, които са за последните 5 години в давностния срок.

Аз искам да купя целия имот от децата, без да нарушавам правото на ползване на имота от чичото.

Проблема е следния данъчните отказват за издадат данъчна оценка на имота на собствениците, в която да са описани размера на неплатените данъци от чичото.

Въпроса ми е имат ли право данъчните да откажат данъчна оценка на собствениците?

Лелката на гишето в данъчна служба казва "платете данъците и ще ви изадем данъчна оценка". В крайна сметка собствениците не дължат данъци.

Аз от своя страна като инвеститор искам да знам какви тежести има върху имота.

Допълнителните ми въпроси са:

Може ли да се извърши покупко-продажба без данъците да бъдат платени?

Без значение кои ще е собственика на имота, в данъчно отношение докато чичото е жив, той като ползвател ще има задължение да плаща данъците.

В случай, че не може да се извърши покупко-продажба и аз реша да платя данъците на чичото искам да имам някакъв документи от който да е видно, че чичото има задължения в размер на ХХХХ лева които съм покрил.

Поздрави и предварително благодаря!
Abadon
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 18 Окт 2006, 18:31
Местоположение: София

Re: Покупко-продажба на имот с данъчни задължения на ползват

Мнениеот katerinakuch » 16 Апр 2021, 12:59

Може ли да се извърши покупко-продажба без данъците да бъдат платени? - Би следвало да може. Разговаряйте и с нотариуса, пред когото ще се изповядва сделката
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1156
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron