начало

Иван Демерджиев става зам.-министър на правосъдието, кандидатите за ВАдС останаха четирима Иван Демерджиев става зам.-министър на правосъдието, кандидатите за ВАдС останаха четирима

Ред на наследниците

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Ред на наследниците

Мнениеот sallys_bg » 13 Апр 2021, 10:17

Здравейте колеги, имам следния казус:

Починал съпруг, преживяла съпруга и дете от първия брак. Съпругът е в режим на СИО и има два наследствени имота, на които е бил единствен собственик, но не ги е декларирал при наследяването им. Масата на наследството не е малка. Детето и втората съпруга са в прекрасни отношения и нямат никакви претенции един към друг. Въпросът е, ако втората съпруга няма наследници и детето я преживее, може ли да претендира за наследствена маса. Кръвна връзка нямат.
sallys_bg
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Апр 2021, 10:05

Re: Ред на наследниците

Мнениеот portokal » 13 Апр 2021, 11:54

Вий защо задавате такива елементарни "казуси" за лаици по форумите, бре, колега? Разбирам, че всичко има първи път, и ние сме били така, ама отговорът е повече от лесен, дори сигурно го има някъде в нета като отговор на въпрос, зададен от лаик. Казус било.
Къф е тоя израз "да претендира за наследствена маса", поне по-просто се изразявайте, като ще е неточно. ;)

След като втората съпруга умре, ако не остави завещание в полза на детето на мъжа си, то няма да наследи нищо от нея. Нито от това, което е наследила от неговия баща (съпруга си), нито от останалото и имущество. А наследници има всеки, който има поне втори братовчеди - хора без никакви роднини са рядкост.
Без значение е дали наследствените имоти на съпруга са били декларирани от него с оглед данъка, без значение е и дали се е снабдил с някакви документи за тях на свое име - все са си негови и се наследяват от съпругата и детето в равни дялове, по 1/2.
Което се притежава в режим на СИО, от него съпругата запазва своята 1/2 и по същия начин като по-горе наследява половината от половината на мъжа, тоест като краен резултат тя ще има 3/4, а детето - една четвърт.
Ако тя иска дяловете, които е наследила от съпруга си, да отидат след нейната смърт при неговото дете - може да му ги завещае. Хубаво е, че са в прекрасни отношения.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5442
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 5 госта


cron