начало

Може ли прокуратурата да използва данни от преписки, за да се защитава по граждански дела Може ли прокуратурата да използва данни от преписки, за да се защитава по граждански дела

Казус с имот предвиден за отчуждаване.

Казуси за недвижими имоти


Казус с имот предвиден за отчуждаване.

Мнениеот ivmar41 » 07 Апр 2021, 10:01

Здравейте, имам следния казус.

Собственик съм на имот, част от който по новия градиустройствен план е предвиден за отчуждаване с цел превръщането му в паркинг.

Въпросния имот преди 2 години го делихме тъй като продадойме една част от него и съответно се изготви нов ПУП. В заповедта на кмета си пише че се формират 2 нови УПИ-та, но когато отидох да вадя скиците в кадастъра стана ясно че частта която е предвидена за отчуждаване е с отделен идентификатор и със сменен статут "За друг поземлен имот за движение и транспорт " обясника ми, че това става автоматично защото това е предвидено по новия план и е влязло в сила със Заповед за одобрение на КККР № РД-18-48/03.06.2009 г. на Изпълнителния директор на АГКК.
До тук ми е ясно. Проблемът е, че доколото разбрах от общината, това отчуждаване изобщо няма да се случи скоро /ако изобщо някога се случи/ тъй като нямат средства за обезщитение на собствениците на имотите.
И сега имам един имот, който нито ще ми го плати общината, нито имам купувачи понеже хората, виждат, че е предвиден за отчуждаване, нито мога и да го ипотекирам понеже в банката ми казаха, че не приемат за обезпечение имоти с такъв статут.

Въпрост е какво мога да направя аз за да променя тази ситуация?
Има ли начин да поискам от общината да предприеме някакви действия по отчуждаването му и ако не искат поне да му сменят статута, така че ние да можем да се разполагаме с него.

Ще се консултирам с юристи по ЗУТ разбира се, но ми се иска да чуя още мнения и насоки.
ivmar41
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Апр 2021, 09:25

Re: Казус с имот предвиден за отчуждаване.

Мнениеот berto » 07 Апр 2021, 12:41

Отчуждаването се случва само при обезщетение. Ако няма обезщетение няма отчуждаване. Прочетете ЗОС, защото мисля, че ако не Ви платят в срок, отчуждаването отпада. Можете да си търсите обезщетение по ЗОДОВ за вреди от общината.
berto
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32

Re: Казус с имот предвиден за отчуждаване.

Мнениеот ivmar41 » 07 Апр 2021, 12:49

Няма заповед за реално започване на процедура по отчуждаване, и съответно няма срок в който да трябва да бъде заплатено.
ivmar41
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Апр 2021, 09:25

Re: Казус с имот предвиден за отчуждаване.

Мнениеот berto » 07 Апр 2021, 14:29

Ами, ако ги питате, можете и да ги подсетите и да почнат да отчуждават. Това според мен отпада като вариант. Да обжалвате ПУП-а - също отпада, понеже срокът е минал. Също така имайте предвид, че отчуждаване няма докато не Ви платят обезщетение. Чл. 208 /ЗУТ казва следното:

Срокът за започване на отчуждителните процедури по Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост на недвижими имоти, определени по подробните устройствени планове за изграждане на обекти - публична държавна или публична общинска собственост, е пет години от влизане в сила на плановете и десет години от влизането в сила на подробните устройствени планове за изграждане на елементи на техническата инфраструктура по чл. 64 - публична собственост на държавата и общините от влизане в сила на плановете. След изтичане на този срок собствениците на недвижимите имоти имат правата по чл. 134, ал. 2, т. 1.

А чл. 134, ал. 2, т. 1 Ви казва, че: влезлите в сила подробни устройствени планове могат да се изменят, освен на основание по ал. 1, и когато в съответния срок по чл. 208 не е започнала процедурата за отчуждаване.

Та като имаме предвид тези две разпоредби, отговорът е, според мен, че 10 години от одобряването на ПУП-а, с който общината е отредила за отчуждаване имота Ви, доколкото разбирам е минал и можете съвсем спокойно да искате да се направи нов ПУП. Да, вярно, само за Вашия имот, и най-вероятно ще е трудно, но не се отказвайте. Съветът ми от предния коментар - да търсите обезщетение за вреди от общината, остава. За 10 години дето се вика - я камилата, я камиларя.
berto
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32

Re: Казус с имот предвиден за отчуждаване.

Мнениеот ivmar41 » 07 Апр 2021, 16:10

Точно такава е ситуацията. Ако предприемем действие за па промяна на ПУП разходите за наша сметка ли ще или за общината?

Принципно аз нямам против и да го отчуждат, ако ще се заплаща на реални цени. За мен няма значение, дали ще го купи общината или ще го купи частно лице. Всъщност идва ми на ум и др въпрос. Те му смениха статута и ако ще се отчуждава сега ще е на различна данъчна оценка. Едно е да очуждават парцел със статут за застрояване друго е парцел със статут за движение и транспорт...
ivmar41
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Апр 2021, 09:25

Re: Казус с имот предвиден за отчуждаване.

Мнениеот berto » 07 Апр 2021, 16:21

Ако искате да промените ПУП-а, разходите ще са за Ваша сметка. Ако тръгнат да го отчуждават ще е по пазарни цени. Всъщност не Ви попитах две много важни неща. Първо, дали поначало имотът е бил в регулация и второ какви нужди са искали да задоволяват. Ако кажете и за делбата няколко думи, картинката ще стане съвсем ясна.
berto
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32

Re: Казус с имот предвиден за отчуждаване.

Мнениеот ivmar41 » 08 Апр 2021, 09:55

Имотът е в регулация.
Задоволяват нуждата от място за преминаване и паркиране за собствениците на къщи строени в съседство с нашия имот, които нямат път и не знам доколко са законни. Общо взето става дума за "нов" квартал където тепърва ще се правят промени на инфраструктурата. Ние имаме и други имоти в зоната и почти всички са засегнати по някакъв начин, например имаме едвор който е към главната улица, която по план трябва да бъде разширена и сме наясно, че ще ни отчуждат 7 метра от двора за това разширение на улицата. Само дето както писах този план за жалост изглежда ще си остане само план на хартия /така ми казаха неофициално от общината/

За делбата какво да кажа ми имота беше голям и продадохме една част, съответно си изготвихме ПУП за да се раздели на 2 отделни-УПИ-та сега всеки имот си е отделен. Само дето като отидох в кадастъра се оказа, че са 3 имотите: нашия, въпросния за отчуждаване/който също си е наш/, и на новия собственик. КОгато попитах защо са 3 след като в заповедтда на кмета пише че се обособяват 2 нови УПИ-та, ми обясниха, че частта на нашия имот, която по план трябва да бъде очуждена излиза автоматично с отделен идентификатор и със сменен статут, но си е наша собственост. В онзи момент нямах възможност да се занимавам мнго с този въпрос, защото другия собственик който живее извън БГ беше дошъл за сделката и нямах време за разправии с кадастър и община.
На нас този парцел реално не ни трябва. Или ще го продаваме или ще се отчуждава. Ако има как да се очужди няма да е зле, понеже въпросния паркинг ще го ползваме и ние вместо да си вкарваме колите в двора /не че нямаме къде/ пък ако го продадем някой ще го застрои, а не ми се ще още къщи да имам в съседство :)
ivmar41
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Апр 2021, 09:25

Re: Казус с имот предвиден за отчуждаване.

Мнениеот berto » 08 Апр 2021, 10:36

Значи правилно съм Ви посъветвал. Това исках да разбера. От това, което разбирам топката е във Вашето поле, така че каквото и да стане Ви желая да се развие във Ваша полза, защото очевидно Вие сте заинтересован, а общината не е. Желая Ви успех!
berto
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron