начало

Търси се наказателен съдия за Софийския окръжен съд Търси се наказателен съдия за Софийския окръжен съд

Закупено задължение от 2007 година.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Закупено задължение от 2007 година.

Мнениеот tdobrev » 21 Фев 2021, 18:09

Здравейте,

Първо искам да се извиня ако не съм намерил съществуваща подобна тема, която би ми отговорила на въпросите, но тези които намерих бяха с различни критерии от моите, или поне аз така разбирам.

Второ, съжалявам ако това не е правилният раздел.

"Казусът" ми е следният. В петък следобед получавам обаждане от човек представящ се като ЧСИ, без да ми се представи допълнително ме уведоми, че разговорът се записва. Помолих го да се представи и да ми сподели регистрационният си номер, и се оказа, че той не е ЧСИ а "предсъдебен отдел", каквото и да значи това, в СГ Груп.

По думите му, търсят ме, за да заплатя задължение към М-Тел по договор от 2007 година(24 месечен), което те са закупили от компанията през 2018 година. Сумата е от грубо 70 лева и за нея не могат да ми бъдат предоставени абсолютно никакви документи, като договор, закупуването на задълженията ми. Единствено трябва да им вярвам, че аз тези пари трябва да ги дам и да се насоча до най-близката каса на Изи пей и да ги заплатя. Ако искам повече информация за задълженията си, трябва да заплатя и да посетя техен офис във Варна или София. Те твърдят, че всичките ми документи за това са биле изпратени...на адрес, на който не живея от повече от 11 години, в следсвтие на което постоянният ми адрес е сменен по всички процедури, включително и лични документи. Интересното е, че не са могли да ми намерят адреса, за да ми изпратят документите, но са намерили стационарният телефон на правилният ми адрес. Също смятам е важно да отбележа, че от преместването ми на новият адрес никога не съм имал проблеми с получаването на комуникация, дори и от Районен Съд, с което ме уведомиха за решението си по отказ от наследство и прекратяване на събиране на задължение към ВиК, което беше предадено към истински ЧСИ. Тоест, ако СГ Груп са имали желанието, смятам не е имало никаква пречка да ме уведомят през 2018 година.

Като цяло нямам проблем да заплатя задължението, ако смятах, че съм длъжник, но в случаят изобщо не съм сигурен, и абсолютният отказ да ми предоставят каквото и да е било доказателство, че дължа пари ме кара да се съмнявам още повече. Договор към Мтел съм имал като тийнейджър по времето, когато струваше пари да си извадиш сим-карта, и след като изтече, повече към тях не съм поглеждал.

Въпросът ми е, има ли законов начин да разбера дали наистина дължа някакви пари, към кого, и най-важното защо? Чисто принципно не искам да плащам пари, които не дължа никому, още повече заради грешката или опита на някого да видят дали ще мине номера.

Искам да се извиня, ако въпросът ми е описан по-дълго и широко от нужното, и да благодаря на всички отзовали се, тъй като заради моментната ситуация с карантина нямам възможност да посетя адвокат лично поне още 6 дена.
tdobrev
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 21 Фев 2021, 17:51

Re: Закупено задължение от 2007 година.

Мнениеот anonimenn » 21 Фев 2021, 21:08

Отидете в Камара на частните съдебни изпълнители. Извадете си справка за наличие на образувани изпълнителни дела. Щом е било при Мтел, после цедирано към СГ Груп, то 99% има образувано дело. Дали то е активно е друга тема. Но от справката ще разберете кое ЧСИ да посетите и да научите повече за това задължение, ако още съществува. Друг вариант (по-малко вероятен) е да има образувано дело при ДСИ. Тогава отивате в деловодството на ДСИ при СРС, на 2-ри етаж и искате да Ви се извърши справка по ЕГН за наличие на дела. Други официални регистри не мисля че има, от където да можете да научите за задължения и статуса им.
anonimenn
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 31 Май 2020, 20:12

Re: Закупено задължение от 2007 година.

Мнениеот propensity » 22 Фев 2021, 01:35

99% няма образувано никаво дело.

Тези олигофрени от СГ Груп са пословечни. Изкупуват предмно несъбераеми вземания от банки и оператори с опит да 'щипнат' нещо.

Не ви дават документ за задължение, защото ги е страх, че ще заведете отрицателен установителн иск. Какъвто са го яли не един или два пъти. Плашат ви със съд, но реално ги е страх, защото стигне ли се дотам, не само, че няма да видят тези 70лв, не ще бъдат 'нахендрени' да плащат и деловодни такси. Това се получва при 90% от делата с тях.

Не правете нищо. Когато и ако някой пишман-ЧСИ от СГ Груп ви звънне му кажете следното:

1. Че изискванията за цесия не са спазени, следователно искането им - неоснователно и в разрез със законовите изисквания.
2. В съда няма как да оборят 3-годишната презумция за давност, да не говорим за абсолютната давност.

И ако все пак са толкова глупави, че да заведат дело, наемете си адвокат. Вероятността да ги размажете в съда и ги осъдите да ви върнат всички раходи по делото са повече от добри. Говоря по принцип.
propensity
Потребител
 
Мнения: 316
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00
Местоположение: Аркутянски РС

Re: Закупено задължение от 2007 година.

Мнениеот ivanov_p » 22 Фев 2021, 10:48

Въобще не се разправяте с никой и нищо не обяснявате. Ако се обадят казвате, че сте си платили сметките и ще представите документите в съда.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3521
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Закупено задължение от 2007 година.

Мнениеот tdobrev » 22 Фев 2021, 14:42

Здравейте,

Благодаря ви за консултацията и информацията. Това което ме накара да се усъмня, е че първо се представиха като ЧСИ, а след като ги помолих да ми дадат своята информация, се оказа че не са. Предполагам, че това е част от сценарият им за сплашване на хората, които търсят с надеждата да ги притиснат и да платят.

След като приключа с карантината ще посетя местната Камара, за да съм сигурен, но при положение, че когато ВиК решиха да търсят задължения от имот, от който съм се отказал като наследник, успяха да се свържат с мен много бързо, с всичката прилежаща документация и силно се съмнявам, че в момента имам някакви задължения.

И ако ми позволите, още един въпрос? Каква е всъщност давността на задълженията? Възможно ли е изобщо потенциално задължение на 14 години да бъде оставено да събира лихви и такси, а след това да си го потърсят когато им изнася на тях? Помъчих се да се информирам чрез Гугъл, но имам чувството, че се обърках още повече.
tdobrev
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 21 Фев 2021, 17:51

Re: Закупено задължение от 2007 година.

Мнениеот propensity » 22 Фев 2021, 15:36

tdobrev написа:И ако ми позволите, още един въпрос? Каква е всъщност давността на задълженията? Възможно ли е изобщо потенциално задължение на 14 години да бъде оставено да събира лихви и такси, а след това да си го потърсят когато им изнася на тях? Помъчих се да се информирам чрез Гугъл, но имам чувството, че се обърках още повече.


Поредният, който пита, отговаря му се, не чете и пак пита...

2. В съда няма как да оборят 3-годишната презумция за давност, да не говорим за абсолютната давност.
propensity
Потребител
 
Мнения: 316
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00
Местоположение: Аркутянски РС

Re: Закупено задължение от 2007 година.

Мнениеот dimist » 22 Фев 2021, 18:16

Ако се информирате за давността от Гугъл, потърсете съвет от бг.мама
dimist
Потребител
 
Мнения: 426
Регистриран на: 26 Ное 2007, 14:58

Re: Закупено задължение от 2007 година.

Мнениеот tdobrev » 22 Фев 2021, 19:20

Може би въпросът ми бе зададен грешно. Прочетох внимателно какво сте ми отговорили и исках да разбера каква е разликата между 3 годишна давност и абсолютната давност, и дали има такава която ме засяга директно. След което видях информация за обнародване на абсолютна давност от 10 години и тук вече дойде пълното объркване. Затова и последвалият ми въпрос.

Идеалният вариант би бил да се консултирам лично с адвокат, но както казах, за момента това не е опция.
tdobrev
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 21 Фев 2021, 17:51

Re: Закупено задължение от 2007 година.

Мнениеот lawchoice » 23 Фев 2021, 00:46

tdobrev написа:...Идеалният вариант би бил да се консултирам лично с адвокат, но както казах, за момента това не е опция.

Точно така, именно той би ви разяснил разликата между 3-годишната и 10-годишната давност, ако се наложи...
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 783
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron