начало

Търси се наказателен съдия за Софийския окръжен съд Търси се наказателен съдия за Софийския окръжен съд

статут на незастроената част от упи след построена сграда

Казуси за недвижими имоти


статут на незастроената част от упи след построена сграда

Мнениеот todorst » 03 Яну 2021, 19:22

Практика по Черноморието е - в едно УПИ напр. от 1000 кв.м. се изгражда сграда със застроена площ 600 кв.м., остава незасторена 400 к.м. . Собственикът- инвеститор продава апартаменти, но без ид.части от земята! В незастроената площ са очертани парко места, респ. за ползване от купувачите на апартаменти. Но според инвеститора-собственик , той е собственик на незастроената земя. И сега е решил /твърди, че незастроената земя си е негова собственост / да иска такса за паркиране! Някои твърдят,че след приемане на сградата ,незастроената част от терена е прилежаща, изгубила е статут на самостоятелен обект и следователно неправомерно е да се иска такса за паркиране. Моля за коментар!!!
todorst
Потребител
 
Мнения: 515
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09

Re: статут на незастроената част от упи след построена сгр

Мнениеот katerinakuch » 04 Яну 2021, 01:55

todorst написа:Собственикът- инвеститор продава апартаменти, но без ид.части от земята! В незастроената площ са очертани парко места, респ. за ползване от купувачите на апартаменти. Но според инвеститора-собственик , той е собственик на незастроената земя. И сега е решил /твърди, че незастроената земя си е негова собственост / да иска такса за паркиране


Собственикът- инвеститор продава апартаменти, но без ид.части от земята! В незастроената площ са очертани парко места, респ. за ползване от купувачите на апартаменти. Но според инвеститора-собственик , той е собственик на незастроената земя. И сега е решил /твърди, че незастроената земя си е негова собственост / да иска такса за паркиране. Прав е, да
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1146
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: статут на незастроената част от упи след построена сгр

Мнениеот ivanov_p » 04 Яну 2021, 10:08

Това е една порочна практика, която се наложи от друга глупост в закона, че някой чужди граждани не могат да купуват земя. Имаше трайна практика, че след построяване на сградата, която изчерпва градоустройствените показатели, земята губи самостоятелното си предназначение, но с новия ГПК с практиката настана хаос. Трябва да се прочетат строителните книжа и ценообразуването и да се прецени, какво да се прави.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3521
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: статут на незастроената част от упи след построена сгр

Мнениеот jhoro » 04 Яну 2021, 11:50

Понеже се говори само за „ново строителство” - в ЗУТ си има текст!
Чл. 37. (4) В сграда в режим на етажна собственост необходимите места за паркиране се осигуряват с инвестиционния проект във:
1. паркинг - гараж със статут на самостоятелен обект в сградата, или
2. паркинг - гараж със статут на обща част в сградата, или
3. отделни места за паркиране със статут на принадлежност към съответните самостоятелни обекти в сградата.
Чл. 43. (1) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) За нови сгради необходимите гаражи и места за паркиране задължително се осигуряват в границите на урегулирания поземлен имот.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) Изключения от разпоредбата по ал. 1 се допускат от органа, който следва да издаде разрешението за строеж, когато нормативно необходимите гаражи и места за паркиране не могат да бъдат осигурени в границите на урегулирания поземлен имот поради технически или нормативни причини, като: размери и/или наклон на урегулирания поземлен имот, хидрогеоложки условия, санитарно-охранителни зони и други при условия, определени в наредбата по чл. 13, ал. 1.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г., нова - ДВ, бр. 101 от 2015 г.) Когато урегулираният поземлен имот е обща част към сграда - етажна собственост, необходимите места за паркиране могат да бъда осигурени и в свободната дворна площ чрез разпределяне на ползването на част от дворното място от общото събрание на етажните собственици при спазване на нормативите за минималната задължително озеленена дворна площ. Когато земята, върху която е изградена жилищната сграда, не е със статут на обща част по чл. 38, ал. 1 от Закона за собствеността, паркирането се осигурява чрез разпределяне на ползването върху тази част от свободната дворна площ, която не е необходима за ползването на сградата по предназначение.

Така, че - жилище без паркомясто (поне) …
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2197
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: статут на незастроената част от упи след построена сгр

Мнениеот dominum » 23 Фев 2021, 00:37

паркирането се осигурява чрез разпределяне на ползването върху тази част от свободната дворна площ, която не е необходима за ползването на сградата по предназначение.

Едно цитираш друго пишеш.
dominum
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 20 Фев 2021, 23:44


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron