начало

ВКС ще тълкува дали и кога е допустимо разгласяване на материали от разследванията ВКС ще тълкува дали и кога е допустимо разгласяване на материали от разследванията

Смяна на наблюдаващ прокурор

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Смяна на наблюдаващ прокурор

Мнениеот suspenser » 26 Ное 2020, 00:11

Здрвейте,

бих искал да знам, към коя инстанция следва да бъде подадено Искане за смяна на наблюдаващ прокурор поради липса на конкретни действия по разследване на престъпление от общ характер извършено срещу жалбоподателя (пострадалия). Също, евентуален Отказ за смяна на набл. прокурор би ли могъл да се обжалва и пред кого?

Благодаря за всеки компетентен отговор.
suspenser
Младши потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 14 Ное 2007, 18:17

Re: Смяна на наблюдаващ прокурор

Мнениеот nikodim77 » 26 Ное 2020, 02:01

Здравейте,
Това, което наричате „смяна” на прокурор би могло да се реализира по реда на два от текстовете в НПК.: чл. 47 вр. с чл. 29, ал. 2 от НПК, както и чл. 368 от същия кодекс.
Искането (молбата) по чл. 47 от НПК можете да отправите както към наблюд. прок. чийто отвод (смяна) желаете, така и към по-горестоящата прокуратура.
Искането (молбата) по чл. 368 от НПК можете да отправите до съда, но чрез същият този наблюдаващ прокурор. Всъщност текстът на чл. 368 не предполага искане за смяна (отвод) на прокурора (началното ми изречение е подвеждащо, че е двата текста касаят "смяната"), а е за съдебен контрол над ДП (неговото ускоряване). Последният вариант е по-благоприятен, ако мога така да се изразя, защото не се гледа с добро око на искания за отводи, особено с мотиви като изложените от Вас.
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 785
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Смяна на наблюдаващ прокурор

Мнениеот suspenser » 26 Ное 2020, 19:07

Благодаря Ви за изчерпателния отговор.
suspenser
Младши потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 14 Ное 2007, 18:17


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта


cron