начало

Прокурори и следователи ще вдигат паметник на американски президент в София Прокурори и следователи ще вдигат паметник на американски президент в София

Право на собственост след развод и ипотека!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Право на собственост след развод и ипотека!

Мнениеот krestevpeter » 27 Окт 2020, 18:59

Здравейте! Закупихме жилище с ипотека по време на брака! Вноските се отдържат от заплатата на съпругата ми! След 6-7 месеца ипотеката свършва, но ние се разведохме преди месец по взаимно съгласие без да намесваме имотни претенции! Стандартен развод със съгласие за ползване на имота и издръжката на другото ми непълнолетно дете! От 20 години сме женени, но последните години не консумираме брака си! И от както сме разделени физически всеки месец изпращам пари на нея с нагледни банкови документи! Без задължение да го правя! Дъщеря ми е вече пълнолетна и е приета първи курс в държавен немски университет тази година! За последните няколко месеца към банковата сметка на пълнолетната ми дъщеря съм превел около 3000 евро! Бившата ми вече съпруга твърди, че нищо не съм дал, жилището го плаща тя и не мога да имам претенции към него защото тя го плаща! Документално имам изпратени над 15 хиляди лева по банков път към нея без да упоменавам за какво са! Просто пращах пари за децата си и нея! В основание за плащане винаги пишех "захранване сметка" !
Какви права имам за да отстоявам правото си на собственост върху 1/2 от имота? В нотариалния акт е записано, че ние двамата като съпрузи купуваме имота от човека Х, на който ще му бъде изплатена чрез ипотечен кредит от банка Хххх.
В банковия кредит съпругата ми е описана като кредитополучател, а аз като солидарен длъжник!
krestevpeter
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Окт 2020, 18:30

Re: Право на собственост след развод и ипотека!

Мнениеот jhoro » 27 Окт 2020, 21:23

Здрасти! Сори за ситуацията - пък може и да е за добро!
...... му на кредита - виж какво пише в нотариалните актове. Кой, каква собственост притежава!
Иначе - обезпечението (ипотеката), вноските (съвместният принос има много форми), основанията за преводите ... това са подробности!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1870
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Право на собственост след развод и ипотека!

Мнениеот kalahan2008 » 27 Окт 2020, 23:38

В бракоразводното решение постигнато ли е съгласие относно общия имот? Ако не се споменава собствеността върху имота /не ползването, което обикновено се предоставя на родителя, на когото е поверено детето/, значи след развода всеки един от вас притежава по 1/2 и не следва да доказвате нищо на този етап. В срок от 1 година от бракоразводното решение съпругата Ви може евентуално да предяви иск за по-голям принос за придобиването на апартамента, въз основа на което да претендира по-голям дял от апартамента. Ако се стигне до такъв иск, можете да доказвате с платежните преводи, че сте заплащал тези суми и реално ипотеката е платена и с Ваши средства, т.е. че съпругата Ви няма по-голям принос.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3718
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Право на собственост след развод и ипотека!

Мнениеот nikodim77 » 28 Окт 2020, 00:06

Рядко давам съвет само и единствено да се ползва адвокатско съдействие, без да дам някой и друг ред – коментар, но във Вашия случай намесата на адвокат е крайно-наложителна!
Тук няма как да се гадае за крайният изход на казусът Ви, а в крайна сметка последната дума е на съда!

пп. докато съм пишел постът си Калахан Ви е отговорил изчерпателно.
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 722
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 3 госта


cron