начало

Действаща мярка срещу домашно насилие не е пречка пак да се иска защита Действаща мярка срещу домашно насилие не е пречка пак да се иска защита

НЕизплащане на болничен от НОИ !!! Въпрос !!!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


НЕизплащане на болничен от НОИ !!! Въпрос !!!

Мнениеот ubo_bro » 27 Окт 2020, 17:04

Добър ден,
аз съм баща на две деца (на 7 и на 4 години). Момиченцето ми е първи клас, и както не си го представяхме със съпругата ми - класната на дъщеряни се оказа с COVID-19. Последва 14 дневна карантина и аз реших да си взема болничен от личня лекар на детето "за гледане на дете под карантина" .
Карантината на детето свърши на 25.10.2020г и на 26.10 отидохме да вземем болничния от личната лекарка. Решихме със съпугата ми да минем през НОИ за да разбера след колко време след представяне на болничния лист на моя работодател ще може да получа съответната сума. Но за жалост имахме среща с груб и обиждащ персонал от НОИ, които ни казаха, че такъв болничен няма да бъде изплатен, защото училищата не се водили "детски заведения"!!!
Та въпроса ми е следния - имам ли право на болничен за гледане на дете под карантина ? - ДА, но да ли ще бъде изплатен той ? - незнам. Дефакто този болничен в момента ми послужи да го представя на работодателя си, за да не загубя работата си. Но това че съм бил 2 седмици в полагащ ми се болничен (все пак съм здравно осигурен и си плащам всички данъци и такси ), се оказва че съм бил 2 седмици в неплатен отпуск и както следва с намалена заплата.
Някой може ли да съдейства с мнение или съвет какво следва за напред. Защото в нашето училище бяха 3 класа от по 25 ученика от първи клас. Мисля, че няма да бъде единствения с този проблем.
Благодаря предварително.
ubo_bro
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Окт 2020, 16:36

Re: НЕизплащане на болничен от НОИ !!! Въпрос !!!

Мнениеот jhoro » 27 Окт 2020, 19:43

Здравейте!
Чл. 162. (1) Работникът или служителят има право на отпуск при временна неработоспособност поради общо заболяване или професионална болест, трудова злополука, за санаторно-курортно лечение и при належащ медицински преглед или изследване, карантина, отстраняване от работа по предписание на здравните органи, гледане на болен или на карантиниран член от семейството, належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед, изследване или лечение, както и за гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението или на детето.
(2) Отпуските по предходната алинея се разрешават от здравните органи.
(3) За времето на отпуск поради временна неработоспособност на работника или служителя се изплаща парично обезщетение в срокове и в размери, определени от отделен закон.
Кодекс на труда
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1856
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron