начало

Действаща мярка срещу домашно насилие не е пречка пак да се иска защита Действаща мярка срещу домашно насилие не е пречка пак да се иска защита

Достъп до имот с автомобил

Казуси за недвижими имоти


Достъп до имот с автомобил

Мнениеот sh1k3ra » 25 Окт 2020, 21:38

Здравейте, казусът е следния. Живея в семейна кооперация на 3 етажа (1 е търговски обект, 2 и 3 са жилищни етажи). Кооперацията се намира на две улици с изложение север-юг. Старата къща, която е била построена на нейно място е била с номер на улицата от юг, а новата кооперация е построена с вход към стълбището на двата жилищни етажи само от север. Тогава от общината не са имали свободен номер на северния булевард и сме останали с номер от улицата от юг, но вход там нямаме!
Търговският обект е с два входа (север и юг). Т.е. реално лицето на кооперацията е север. Отпред сградата граничи с голям булевард и пред нея има площ от 45 кв.м. незастроена площ, която се използва до сега за паркиране на автомобилите - от булеварда, през тротоара и паркирахме в имота си. В момента се строи велоалея на пътното платно, която се отделя от булеварда с предпазни парапети. По целия булевард е оставен достъп (т.е. там няма парапети) пред доста търговски обекти, автобусни спирки, но пред нас има парапети и така ни се забранява достъпа до имота. Отговорът на РДНСК е, че имаме достъп пешеходен и транспортен до имота от юг , но ние нямаме вход. Друго, което пишат е, че "неправомерно тротоара, представляващ зона в улицата, определена само за пешеходно движение се ползва за автомобилен достъп до имотите".
Искам да Ви питам - след като имаш имот (площ пред дома), можеш ли да паркираш в нея и ако да, как да стигнеш до нея, ако не през тротоара - така се стига до всички гаражи и къщи с двор, също. Оставили са достъп за автомобили на около 5 обекта по-нагоре, които преминават с автомобили също през тротоара.....В момента, до входа на сградата и имота ни пред него нямаме транспортен достъп, няма как да стигне линейка, пожарна или друг автомобил...
И друго, от общината ни пратиха нова схема, в която има предвидена вътрешна улица, която минава през въпросната незастроена част от имота ни. Улицата не е реализирана, но я има като план, според тях тогава ще имаме достъп до дома ни, но как се случва това с отчуждаването на имота? Новата улица ще минава през цялата незастроена площ на нашия имот, можем ли да откажем това и законно ли е според Вас?

Не знам колко ясно написах всичко, ако има нещо да доизяснявам, ще го направя. Много моля да ми дадете Вашите компетентни отговори, за да знам дали да заведа дело и да се боря за достъпа си до имота.
sh1k3ra
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 25 Яну 2019, 22:16

Re: Достъп до имот с автомобил

Мнениеот jhoro » 26 Окт 2020, 06:58

Здравейте!
Да започнем с уточняващи въпроси.
От цялото обяснение разбрах, че става дума за два съседни обекта - булевард и Вашето УПИ. В прилежащия на булеварда тротоар се изгражда велоалея.
Незастроената част на УПИ е Вашето дворно място. Какво ще правите там - паркиране, съхранение на дърва за огрев или друго - си е Ваше решение.
Между двата терена има имотна граница. Преместването ѝ не може да става едностранно, самоволно и безвъзмездно. Това се прави с промяна на ПУП-ПРЗ, отчуждаване и съответното обезщетяване.
Относно достъпа на автомобили - няма никакъв конфликт - хем да си е тротоар, хем да има подход. Все още няма „летящи автомобили”!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1856
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Достъп до имот с автомобил

Мнениеот sh1k3ra » 26 Окт 2020, 13:58

Реално имота ни граничи с булеварда, като го дели тротоара. Но получихме отговор от РДНСК, че преди 10 години има промяна и в проект на Общината ще се изгради нова второстепенна улица, успоредно на тротоара и булеварда, преминаваща през незастроената площ на нашия имот и тогава сме щели да имаме достъп транспортен през улицата (която 10 години не са осъществили и не се знае дали ще осъществят...И в този ред на мисли, някой знае ли в какъв срок трябва да се реализира?)и ще ни отчуждят имота. Според тях затова не са ни уведомили за изграждането на велоалеята, защото не сме били от заинтересованите лица, защото не сме граничили с булеварда, а с второстепенната улица, която не е реализирана, дори започната, и за тази улица ние разбираме едва сега.

п.с. велоалеята не се изгражда на тротоара, а се взима едното пътно платно и се изгражда двупосочна велоалея, която се прегражда с предпазни парапети около 30см високи от страната на пътното платно. И ако до сега сме преминавали през булеварда, ако имаше велоалея без парапети, пак щяхме да преминаваме, но сега подход не е оставен и това не може да се случи. Много е объркано.

Сега има: Булевард -> парапети и велоалея -> Тротоар -> нашия имот
А по новата схема на общината ще има: Булевард -> парапети и велоалея -> Тротоар -> второстепенна улица -> нашия имот без незастроената част (тя ще се отчужди)
sh1k3ra
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 25 Яну 2019, 22:16

Re: Достъп до имот с автомобил

Мнениеот sh1k3ra » 26 Окт 2020, 14:35

За да ви стане по-ясно ще ви прикача снимки:
1. Снимка преди велоалеята. Нашият имот на снимката е този, пред който се вижда паркиран синия автомобил. Сега вече нямаме достъп,а въпросната второстепенна улица ще започва по план от горе по цялата зелена площ, която се вижда, през нашия имот (за който си имаме нотариален акт и по снимка от кадастъра също се вижда, че притежаваме) и завършва пред бялата кооперация.
Изображение

Изображение
2. Това са парапетите сега и как не може да се премине с автомобил

Изображение
3. Снимка от кадастъра за имота (частта 45кв.м. е отпред)

Изображение
4. Снимка на схема на въпросната нереализирана вече 10 години второстепенна улица (в червено), която ще преминава през имота ни и ясно се вижда, че достъп дори за тротоар няма...Отваряш вратата и си на улицата

Всичко това законно ли ви се струва?
sh1k3ra
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 25 Яну 2019, 22:16

Re: Достъп до имот с автомобил

Мнениеот jhoro » 26 Окт 2020, 20:26

sh1k3ra написа:Реално имота ни граничи с булеварда, като го дели тротоара ...

Няма да цитирам и следващия (уточняващ) пост, но според мен - налице е голяма глупост!
Процедурата вече е - казвам „вече“, защото времената „от преди 89-та година“ отминаха. Тогава „отгоре“ се решаваше къде, какво ще се прави и никой не можеше да противодейства. Сега няма вариант „принудително отчуждаване“!
Та - процедурата е:
1. Промяна на ПУП-ПРЗ (или РУП) с опция за обжалване - от заинтересованите.
2. Отчуждаване и обезщетяване. По пазарни цени - не по някакви измислени.
3. Чак тогава следва изграждане на ... каквото е предвидено.
Вие говорите за предстоящо изграждане на улица, върху все още частен, не-отчужден имот!

Друг момент - нека уточним понятията! Справка - ЗДвП.
§ 6. По смисъла на този закон:
1. "Път" е всяка земна площ или съоръжение, предназначени или обикновено използвани за движение на пътни превозни средства или на пешеходци. Към пътищата се приравняват и улиците.
2. "Пътна лента" е надлъжна част от пътя, очертана или не с маркировка и осигуряваща движението на недвуколесни пътни превозни средства в една посока едно след друго.
3. "Платно за движение" е общата широчина на пътните ленти. Пътят може да има няколко платна за движение, видимо отделени едно от друго.
4. "Граница на платното за движение" е линията, очертана или не с пътна маркировка, която отделя платното за движение от другите конструктивни елементи на пътното платно - банкет, тротоар, лента за принудително спиране и други. Линията, с която се очертава "BUS"-лентата, също е граница на платното за движение.
5. "Пътен банкет" е надлъжна част от пътя, ограничаваща платното за движение. Банкетът може да бъде укрепен или неукрепен.
6. "Тротоар" е изградена, оградена или очертана с пътна маркировка надлъжна част от пътя, ограничаваща платното за движение и предназначена само за движение на пешеходци.
7. "Пътно платно" е общата широчина на банкетите, тротоарите, платното за движение и островите на платното за движение.

Тоест - имотната граница е между Вашето УПИ и „пътното платно“ на улицата (булевард). Прилежащия към булеварда тротоар е В „пътното платно“!
Велоалеята (според ЗДвП) е „алея, предназначени за движение на определени пътни превозни средства“. Няма значение от къде ще се вземе - от тротоара или от платното за движение (крайната пътна лента)!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1856
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Достъп до имот с автомобил

Мнениеот sh1k3ra » 26 Окт 2020, 20:43

Благодаря за отговорите!
И в такъв случай длъжни ли са да ни осигурят достъп транспортен до въпросния имот и нарушение ли е на някакви права полагането на парапети и излизайки с думите, че достъп има от второстепенна улица, която не е реализирана?

Обжалването на тази промяна "на ПУП-ПРЗ (или РУП) с опция за обжалване - от заинтересованите" кога се прави - когато вече започнат да изграждат тази улица или още при промяна на ПУП? Гарантирам, че не сме информирани за тази промяна!
sh1k3ra
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 25 Яну 2019, 22:16

Re: Достъп до имот с автомобил

Мнениеот jhoro » 26 Окт 2020, 21:08

sh1k3ra написа:Благодаря за отговорите!
И в такъв случай длъжни ли са да ни осигурят достъп транспортен до въпросния имот и нарушение ли е на някакви права полагането на парапети и излизайки с думите, че достъп има от второстепенна улица, която не е реализирана?

Е, как „ще има достъп“, щом улица ... няма?
sh1k3ra написа:Обжалването на тази промяна "на ПУП-ПРЗ (или РУП) с опция за обжалване - от заинтересованите" кога се прави - когато вече започнат да изграждат тази улица или още при промяна на ПУП? Гарантирам, че не сме информирани за тази промяна!

Преди влизане в сила на промяната. Респективно - преди всякакви физически действия.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1856
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Достъп до имот с автомобил

Мнениеот sh1k3ra » 26 Окт 2020, 21:17

Цитирам отговора на РДНСК: "Със заповед....от 26.03.2010г на Кмета на Община..., на осн. чл129.......от ЗУТ е одобрено изменение на ПУП в част План за регулация и затрояване за УПИ .........се променят вътрешните регулационни линии на посочените имоти..." в случая и нашия. "Към момента предвидената второстепенна улица, която не е реализирана и автомобилния и пешеходен достъп към имота ви се осъществява от юг, като от север неправомерно тротоара, представляващ зона в улицата, определена само за пешеходно движение се ползва за автомобилен достъп до имотите". Ние вход за жилищните етажи нямаме от юг. Сега ще им връщаме отговор, но реално не знаем как да си защитим думите със закона....
sh1k3ra
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 25 Яну 2019, 22:16

Re: Достъп до имот с автомобил

Мнениеот jhoro » 26 Окт 2020, 21:41

За изменението на ПУП-ПРЗ - явно сте закъснели с много.
За достъпа ...
§ 5. По смисъла на този закон:
11. "Урегулиран поземлен имот" или "урегулиран имот" е поземлен имот, за който с подробен устройствен план са определени граници, достъп от улица, път или алея, конкретно предназначение и режим на устройство.
ЗУТ

Щом сградата е свързано застрояване (няма вход от другата, южната страна) и е законна ...
Най-добре говорете с адвокат и си търсете правата.

Пп. Допълнително - не виждам как ще се спазят изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания?
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1856
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Достъп до имот с автомобил

Мнениеот sh1k3ra » 26 Окт 2020, 21:58

Работя по въпроса за консултация с адвокат и така придвижвам жалбите, надявам се, ако не получа адекватен отговор, да заведем дело. Благодаря много за отделеното време!
sh1k3ra
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 25 Яну 2019, 22:16

Re: Достъп до имот с автомобил

Мнениеот sh1k3ra » 17 Ное 2020, 10:04

Здравейте отново! Ще бъда благодарна ако ми помогнете отново с Вашето компетентно мнение, тъй като съм на косъм да се откажа да се боря....Защото просто не знам дали съм права. Случаят е ясен, имаме сграда с два входа - север-юг. От юг няма вход към жилищните сгради, а към автосервиз на първия етаж. Жилищните етажи са с вход от север, където нашето УПИ граничи с тротоара и вече новата велоалеятна пътното платно с предпазни парапети. Така транспортен достъп до дома няма. Според измеменение в плана от 2010г, имало проект за улица, минаваща през нашата незастроена част и според РДНСК така ще се осигури транспортен достъп. По план на сградата (според тях) транспортния достъп се осъществява от юг, а пешеходния от север.

Как така имаме транспортен достъп на гърба на сградата, това правилно ли е?
В проекта на сградата пише, че е осигирено паркиране за два автомобила от юг, като вход има от север и юг. Не би ли следвало да има и транспортен достъп от север, дори да не се паркира, а просто достъп....Не знам...
sh1k3ra
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 25 Яну 2019, 22:16


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron