начало

Данъчен шеф във Варна осъди прокуратурата за 100 000 лева Данъчен шеф във Варна осъди прокуратурата за 100 000 лева

Работа за чуждестранна фирма.

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Работа за чуждестранна фирма.

Мнениеот bluegreen » 29 Сеп 2020, 11:36

Тази тема беше адекватна за няколко различни секции, но трябва да избера една, така че ето ме тук.

Ситуацията е следната: прекарах дълги години да пиша код в една компания, но мениджърите станаха в пъти повече от всички други взети заедно и реших да се спасявам преди всичко да е рухнало. И така, на масата ми се появиха няколко оферти, едната от които е компания, която не е регистрирана в България (по-конкретно Австрийска фирма), която още преди пандемията само фиктивно има офис, и всички си работят от къщи и в резултат на което са пръснати по цяла Европа. И доста силно се замислям, при положение, че е фирма, в която бюрокрацията и мениджърите са сведени до минимум а заплащането е сходно с другите.

Тук обаче се появяват няколко проблема: Хората наети извън Австрия са преобладаващо самоосигуряващи се. Това ли е най-добрата опция или е по-добре да регистрирам фирма и да се самонаема(става дума за пет-цифрена сума). Нещото което също е от значение са и двата ми ипотечни кредита-кое е по-адекватното от двете в случая?

Мерси много.
bluegreen
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 29 Сеп 2020, 11:21

Re: Работа за чуждестранна фирма.

Мнениеот katerinakuch » 30 Сеп 2020, 00:19

И двете опции са добри
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1121
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Работа за чуждестранна фирма.

Мнениеот jhoro » 30 Сеп 2020, 10:11

katerinakuch написа:И двете опции са добри

Кой опции?
bluegreen написа:Хората наети извън Австрия са преобладаващо самоосигуряващи се. Това ли е най-добрата опция или е по-добре да регистрирам фирма и да се самонаема (става дума за пет-цифрена сума). Нещото което също е от значение са и двата ми ипотечни кредита - кое е по-адекватното от двете в случая?

Така - говориш за работа. Първата мисъл е за „Трудово право“. Но - понеже другата страна не е стопански субект в България - варианта отпада. Значи отива към „Търговско право“! Така наречения „граждански договор“ или чисто търговска сделка - и двете по ЗЗД.

Относно осигуровки и данъци - някой нюанси ти се губят, но това не е фатално.
Може да си самоосигуряващо лице (СОЛ) с БУЛСТАТ = ЕГН-то ти. Тогава изпълнител си лично ти. От общо получените суми за годината, се махат нормативно-признати разходи 25% и остатъка се облага.
Може да регистрираш фирма (варианти много, но най-предпочитаният за момента е ООД или ЕООД). Тогава изпълнител е фирмата, има „приход-разход“ (счетоводство) и разликата е печалба, която се облага. Но - пак има два варианта:
- ако не си управител, а само собственик - облагането (осигуровки и данъци - твои) са като на СОЛ„
- ако си управител (имаш „договор за управление и контрол“ ДУК) - осигуровките и данъците ти ги прави фирмата, и са разход за нея!

Съветът ми е - с целия казус при някой доверен счетоводител!
Въпроса не е толкова чисто правен, колкото счетоводен (доколкото може да се раздели материята)! Правят се регистрации, подават се декларации, следят се срокове ... не става със съвети от форум!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1734
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Осигурително право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron