начало

Както „Лекс“ писа: Скоростното сваляне на карантината на премиера е без нормативно основание. Струва поста на шефа на столичната РЗИ Както „Лекс“ писа: Скоростното сваляне на карантината на премиера е без нормативно основание. Струва поста на шефа на столичната РЗИ

Търпимост

Казуси за недвижими имоти


Търпимост

Мнениеот suhodol » 28 Сеп 2020, 20:09

Здравейте, ще се постарая да бъда кратък.
на собстван имот получавам разрешение за строеж 2002 година.
През 2004 когато трябва да направят скосенията за таванско помещение, стройтелите ме убеждават да направя цял етаж. Като това било лесно да си го озаконя после.
Подавам в общината документи и заснемане за измененията. Общината отказва.
Подавам декларация, че съм постройл извън удобрените проекти. Идват на проверка и ми издават констативен протокол. И казват да чакам решението на общината. 2006 подавам документи с заснемане по узаконяване. Отказ. Оттогава до сега не съм ходил в Общината. Но ето , че има жалба от човек който искаше да купи точно този подпокривен етаж който се води незаконен. И от общината ме натискат да представя документи с който съм узаконил строежа си.
Въпрос ? Мога ли дасе позова на параграф 127 и да искам търпимост на моя строеж ?
Появата в правния мир на нормата на § 127 от ПЗР на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (ЗИДЗУТ), регламентираща „режим на търпимост“ (ал. 1) на незаконни строежи и нова правна възможност за тяхното узаконяване (ал. 2 до 14), се възприема в практиката като възможност за „реабилитиране“ на всички строежи, изградени незаконно до датата на влизане в сила на тази норма - 26.11.2012 г.,
Надявам се.
Аватар
suhodol
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 06 Дек 2010, 14:40
Местоположение: София

Re: Търпимост

Мнениеот sunrise » 28 Сеп 2020, 23:17

Не на всички! Ако строежът е бил допустим по действащите норми и конкретния план. Ако е предвидено изграждането на нискоетажно строителство, а Вие построите 7 етажа, ами няма как да стане.
sunrise
Активен потребител
 
Мнения: 3608
Регистриран на: 04 Юни 2007, 14:34

Re: Търпимост

Мнениеот suhodol » 29 Сеп 2020, 08:24

Здравейте, не , не съм отишъл толкова на високо. По удобрения проект е дадено таванско помещение с покрита тераса и височина на покривната част 2,90 м. а височината на тавана 2.74 м.
Строителите му убедиха да направя цял етаж висок 2,70 м и тогава да направя нормален покрив. и било лесно да се промени проекта. все пак направиха скосенията за да бъде спазена кота корниз. Кота било е 6,50 м.
От предната част на къщата височената е общо 11 метра ь от задната час по малка от 7 метра. Защото партерният етаж е вкопан в земята .
Имам издадени на груб строеж за трите етажа даначна оценка през 2006 година. При степен на завършеност 63 %. Направих заснемане за озаконяване от друг Архитект, но проекта не беше удобрен. Оттогава не съм правил други постъпки в Общината, защото не живея постоянно в България. И съм пропуснал да се позова на параграф 127 след 2012 година, за получаване на Акт за търпимост. Няма издадена заповед за премахването на надстроеното. И сега се въртя като на шиш. Чакам Адвоката ми да се раздвижи. Успя да извади данъчна оценка за Третият етаж. Общината отказваше дори да говори с него. Та на края взе заповед от съда и тогава те издадохо данъчна оценка на груб строеж 63%, както през 2006 година. А къщата е завършена от тогава. Само Това което не е вкопано в земята още не е с топло изолация. Може да се наложи да поискам правна помощ от съда. Днес ще оставя в Кантората преписанията който получих от Общината. След като подам заявление за търпимост, ще цитирам и общината и служителите. Защото живея с тези страхове и се отразават ложо на здраветоми. Благодаря за отделеното време и внимание.
Аватар
suhodol
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 06 Дек 2010, 14:40
Местоположение: София

Re: Търпимост

Мнениеот suhodol » 29 Сеп 2020, 08:29

Ако по нормите е бил търпим и допустим тогава, щяха да ми дадът разрешение за ползване. Но , не е бил. И от тук вече може да се тълкуват закони на ЗУТ и така на се въртят нещата, за някои може а за други да не може.
Тогава за какво е това търпимост. за циганския електорат или за всички. Само питам.
Съжелявам мамо, че не ме роди Цигане.
Аватар
suhodol
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 06 Дек 2010, 14:40
Местоположение: София

Re: Търпимост

Мнениеот jhoro » 29 Сеп 2020, 11:17

suhodol написа:Ако по нормите е бил търпим и допустим тогава, щяха да ми дадът разрешение за ползване. Но , не е бил. И от тук вече може да се тълкуват закони на ЗУТ и така на се въртят нещата, за някои може а за други да не може.
Тогава за какво е това търпимост. за циганския електорат или за всички. Само питам.
Съжелявам мамо, че не ме роди Цигане.

Това са си свободни съчинения, „приказки за лека нощ“!
Вие говорите за „строители“, а термина е „Изпълнител“! Който изпълнява одобрен инвестиционен проект. Проектантите казват какво ще се прави (съобразно Вашите инвестиционни намерения), институциите одобряват проекта, а Изпълнителя само изпълнява.
Направо се чудя - как са Ви издали (още при строежа) Актове 14, 15 и 16??? И къде „са спали“ Строителния и Авторския надзор?
Хубаво споменавате § 127, ама го прочетете внимателно!
§ 127. (1) Строежи, изградени до 31 март 2001 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по разпоредбите, които са действали по времето, когато са извършени, или по действащите разпоредби съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване или забрана за ползване.

При вас има отклоняване от проекта - не променени законови разпоредби!
Освен това - пише „изградени до 31 март 2001 г.“, а при Вас - разрешението за строеж е от 2002 година.

Пп. Примера с циганите вече не е удачен! Справка - кв. Лозенец, Стара Загора. Съборени над 250 незаконни постройки.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1751
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Търпимост

Мнениеот suhodol » 29 Сеп 2020, 16:15

Хубаво ме напляскахте. Да, нямам вашия речник. Тъпимост за мен е широко понятие. Има и една друга дата от която може да има търпимост. Няма да занимавам тук хората. Ще отида да чета. Дори и да не разбирам напълно термините. Това е ДВ бр. 82 от 2012 г. и влиза в сила от 26.11.2012 г.
С пожелания за хубав и успешен ден.
Аватар
suhodol
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 06 Дек 2010, 14:40
Местоположение: София


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron