начало

Както „Лекс“ писа: Скоростното сваляне на карантината на премиера е без нормативно основание. Струва поста на шефа на столичната РЗИ Както „Лекс“ писа: Скоростното сваляне на карантината на премиера е без нормативно основание. Струва поста на шефа на столичната РЗИ

Такси на ЧСИТакси на ЧСИ

Мнениеот todorova_v » 23 Сеп 2020, 20:23

Здравейте,

Интересува ме кога се дължи таксата по т.26 от ЗЧСИ. Пример - чси се опитва неколкократно да продаде недвижим имот на длъжника, но длъжника плаща дълга си към банката по сметка на банката и последната спира публичната продан. Остават таксите на ЧСИ, който обаче издава удостоверение за дължимите към него такси, в което е начислил освен таксата по т.26 и още 10 % от общия дълг по делото. Конкретно: дълга към банката е 60 000 евро, колко са таксите на ЧСИ? какви такси се дължат на ЧСИ при положение, че той не е събрал дълга? Благодаря.
todorova_v
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 05 Авг 2020, 16:18

Re: Такси на ЧСИ

Мнениеот kalahan2008 » 23 Сеп 2020, 20:46

Таксата по т. 26 ТТРЗЧСИ върху 60000 евро /с левова равностойност 117349,80 лв./ е 5571,98 лв. без ДДС, а с ДДС - 6686,38 лв.
Следва да имате предвид обаче, че част от тази такса вече е платена, тъй като щом са провеждани публични продани, значи е извършван опис, а таксата за опис /по т. 20 ТТРЗЧСИ/ се включва в таксата по т. 26 и съответно се приспада от нея.
Независимо че плащането не е минало през сметката на ЧСИ според съдебната практика таксата по т. 26 ТТРЗЧСИ се дължи на ЧСИ, тъй като дългът е събран именно в резултат от предприетите от ЧСИ действия. Противното би означавало, че длъжникът може да се споразумее с взискателя във вреда на ЧСИ и същият да не получи своята такса, независимо че плащането е заради неговите действия.
С други думи - щом е образувано изп. дело и дългът е събран таксата по т. 26 се дължи.
Според някои ЧСИ таксата по т. 26 се дължи, дори и дългът да не е събран, например ако има опрощаване на задължението или просто ако изп. дело е прекратено /по молба на взискателя или поради перемпция/, но за мен подобно тълкуване е contra legem.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3697
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Такси на ЧСИ

Мнениеот jhoro » 23 Сеп 2020, 22:51

Здравейте Калахан!
Четейки последната част на поста Ви:
kalahan2008 написа:С други думи - щом е образувано изп. дело и дългът е събран таксата по т. 26 се дължи.
Според някои ЧСИ таксата по т. 26 се дължи, дори и дългът да не е събран, например ако има опрощаване на задължението или просто ако изп. дело е прекратено /по молба на взискателя или поради перемпция/, но за мен подобно тълкуване е contra legem.

зададох си един въпрос:
Ако е образувано ИД, но задължението е „погасено по давност“ - таксата ... дължи ли се?
Пп. Все пак ... давността предполага немарливост, от страна на Изпълнителя - Частен съдебен или Държавен съдебен, или Публичен.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1751
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Такси на ЧСИ

Мнениеот kalahan2008 » 23 Сеп 2020, 23:57

Само по себе си обстоятелството, че задължението е погасено по давност, не е основание за прекратяване на изп. дело, защото първо е необходимо длъжникът да възрази /давността не се прилага служебно/ и второ погасяването по давност следва да се установи по съдебен ред, чрез иск по чл. 439 ГПК. Влязлото в сила решение по чл. 439 ГПК, с което съдът прогласява, че задължението не подлежи на принудително изпълнение, тъй като е погасено по давност, е основание за прекратяване на изпълнителното производство по чл. 435, ал. 1, т. 7 ГПК.
Едва след като бъде прекратено изп. дело, възниква въпросът за дължимостта на таксите.
Не е задължително задължението да се погаси по давност поради "немарливост" на ЧСИ - така би било само в случай че взискателят е възложил на ЧСИ да определя сам способа на изпълнение, на основание чл. 18, ал.1 ЗЧСИ. При ДСИ такава норма (като чл. 18 ЗЧСИ) няма (повод за дългогодишно негодуване от страна на ДСИ за неравностойно положение спрямо ЧСИ), поради което изп. производство при ДСИ се движи винаги по инициатива на взискателя, за всяко изп. действие се иска молба и плащане на такса. ДСИ би бил виновен само, ако взискателят е поискал да се приложи някакъв изп. способ и е платил таксата за това, но ДСИ по една или друга причина не го е приложил. Същото важи и за ЧСИ, ако не му е възложено по чл. 18 ЗЧСИ.
Тъй като тук говорим само за изп. производство по ГПК и за такси, темата за публичните изпълнители, които изпълняват по ДОПК и по принцип не начисляват такси, няма да я коментирам.
Така или иначе за мен таксата по т. 26 ТТРЗЧСИ (за ДСИ е т. 53 от Тарифата по ГПК) се дължи само за събрана сума, а при погасяване по давност принципно няма събрана сума. Не ми се коментира екзотичната хипотеза, при която задължението е погасено по давност и това е установено по съдебен ред, но въпреки това длъжникът (обхванат от странно осенение на съвестта) плаща доброволно на ЧСИ/ДСИ.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3697
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Такси на ЧСИ

Мнениеот ivanov_p » 24 Сеп 2020, 10:07

В конкретния случай трябва да се чете споразумението между банката и длъжника и какво съдържа молбата за спиране на делото. Там трябва да е посочено кое от разноските е платено и кое не.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3422
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron