начало

Премиерът: Трябва да сме подготвени за възможно най-тежкото развитие на ситуацията с COVID-19 Премиерът: Трябва да сме подготвени за възможно най-тежкото развитие на ситуацията с COVID-19

Уволнение по време на болничен от лкк поради бременност

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Уволнение по време на болничен от лкк поради бременност

Мнениеот martyy4 » 07 Юни 2020, 09:55

Здравейте, имам следния казус назначена съм на срочен трудов договор по чл. 68 ал. 1 т. 3 със срок до завръщане на титуляра. В момента съм в болничен от ЛКК диагноза О20. 0 причина 1 срок от 30 дни поради бременност това е 3-ти поред болничен без прекъсване който предоставям, но работодателат ми ме информира, че от 08.06.20 поради завръщане на титуляра ме освобождават. Въпреки, че съм в болничен и че съм бременна. Въпросите са ми
1. Какво става с този вече издаден болничен преди дата на освобождаването ми?
2. Разбирам от кт, че нямам никаква защита от закона поради видът на договора ми?
3. Не разбирам как имат право да ме уволнят по време на болничен?
4. Какво следва да направя за да имам майчинство? Да бъда назначена в друга фирма, но реално аз съм в болничен, ще имам прекъсване на тд това проблем ли е и как би ми се отразило при получаване на майчинството? Ако прекратя този болничен за да се назнача в друга фирма за да нямам прекъсване и после ми се издаде друг нов болничен той ще е с прекъсване това от друга страна проблем ли?
Питането ми е как следва да постъпя за да е най добре за мен и да мога да получа майчински. Благодаря предварително!
martyy4
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 07 Юни 2020, 09:51

Re: Уволнение по време на болничен от лкк поради бременност

Мнениеот jhoro » 07 Юни 2020, 11:21

Здравейте.
Казуса нито е нов, нито странен.
martyy4 написа:3. Не разбирам как имат право да ме уволнят по време на болничен?

Още когато сте подписвали договора - сте били наясно с клаузата „договор със срок до завръщане на титуляра“.
martyy4 написа:2. Разбирам от КТ, че нямам никаква защита от закона поради видът на договора ми?

А Вие - каква защита търсите?
martyy4 написа:1. Какво става с този вече издаден болничен преди дата на освобождаването ми?
4. Какво следва да направя за да имам майчинство? Да бъда назначена в друга фирма, но реално аз съм в болничен, ще имам прекъсване на ТД това проблем ли е и как би ми се отразило при получаване на майчинството? Ако прекратя този болничен за да се назнача в друга фирма за да нямам прекъсване и после ми се издаде друг нов болничен той ще е с прекъсване това от друга страна проблем ли?

Нищо особено не става с болничния лист!
Първо едно пояснение! Много хора използват общи термини - „майчинство“, „майчински“ ..., а всъщност обезщетенията са няколко вида:
- „парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 дни, от които 45 дни преди раждането“ - тоест, една година след раждането;
- „обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст“.
Тези два вида отпуск са платени. Освен тях има право и на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст - 5, 6 или 12 месеца, според случая.

Уточнете - дали въпросните болнични листове са за самото раждане (45 дни преди термина) или за заболяване?
Факта, че ТД се прекратява по време на платените „отпуск за бременност и раждане“ или „отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст“ не променя много нещата. Майката продължава да си получава вече отпуснатото обезщетение. Единствено, ако ТД се прекрати през първия период (по време на отпуска за бременност и раждане), за да има право на отпуск за отглеждане ... - трябва да е започнала работа при друг работодател.
Доколкото в форума не се прилага разпоредбата на чл. 313 - всички мнения и съвети трябва да се приемат и използват само като такива!

Не задавай въпроси, на които не искаш да чуеш отговора!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1253
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron