начало

Член на СИК е глобен с 1000 лева, след като гласувал два пъти на евроизборите Член на СИК е глобен с 1000 лева, след като гласувал два пъти на евроизборите

Съсобственост - продажба на автомобил, дарение на дял, други

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Съсобственост - продажба на автомобил, дарение на дял, други

Мнениеот finquaker » 23 Май 2020, 23:57

Здравейте,

Това ми е първи пост във форума и ви благодаря за търпението. Наистина отделих време и потърсих, но не съм съвсесъм сигурен в някои детайли и бих се радвал, ако получа някой отговор/препоръка.

Преди няколко месеца баща ми почина и сега наследници сме аз, брат ми и майка ми. Присъствах на погребението и имаше определено ходене по институции, но все още има неуредени неща. Тъй като живея в чужбина и ще съм в България за ограничен период от време, бих искал да имам идея как е най-добре да се подходи, какви документи трябва да се попълнят и какви такси трябва да са заплатят за съответните административни услуги.

Имуществото в нашия случай включва:
- лек автомобил
- апартамент в града
- къща на село
- няколко декара ниви

1. Еднократна помощ при смърт от НОИ. Майка ми, брат ми и живият родител на баща ми вече получиха полагаемата им част от тази еднакратна помощ от НОИ. Аз обаче не съм, понеже предоставих сметка в лева, която не е българска. Какви са ми вариантите, трябва ли пак да отида в НОИ, но този път предварително да съм си открил банкова сметка в България? Има ли законово изискване пречещо на тази еднократна помощ да се получи в сметка, регистрирана в чужбина (аз не успях да намеря)?
2. Имаме издадено удостоверение за наследници на нас тримата, което вече е използвано пред институции, например за смяна на партиди на ВиК и електроенергия. Означава ли издаването и използването на удостоверението за наследници като приемане на наследството (гореизброеното имущество)? Ако не, как на практика се приема наследството и съответно получаването на документи за собственост на наследственото имущество? Какви са таксите? Какви са сроковете? Например, бях чел, че има 6-месечен срок от смъртта на наследодателя, след което време има такси? Но може би не важат поради обстоятелствата на пандемия и отменени полети, които правят пътуването ми трудно към момента?
3. Бихме искали да продадем лекия автомобил. Ако и тримата сме в България, то може като съсобсвеници да се подпишем и тримата на документ за покупко-продажба, нали така? Какво става, ако купувач се намери, след като съм заминал от България. Предполагам вариантите са или да даря моя дял на брат си или да има издадено нотариално-заверено пълномощно, с което няма да има нужда от мой подпис/присъствие по време на сделката? Възможни ли са и двата варианта? Кой е по-бърз и лесен? Кой колко ще струва (приблизително)?
4. В случай, че не искаме да продаваме нищо от останалото имущество, документът по въпрос 1 за собственост на дял от имот на всеки от наследниците трябва да е достатъчен?
5. В случай, че някой от нас тримата иска да продаде своя дял от имот, например от къщата, трябва първо да се предложи на другите съсобственици, нали така? Може ли за определянето цената на дяла да се използва данъчната оценка на имота? Има ли я тази оценка готова или трябва специално да се изискат оценители да отидат на място и да я направят? Колко време отнема? Колко пари струва тази услуга?
6. Може ли един да плати данъците за двата имота (чух от познат, че няма проблем за това, но ще е хубаво някой да потвърди)? Може ли да се плаща данък за бъдещ период (следващата година)?
7. В къщата на село живее сам живият родител на баща ми. От правна гледна точка - има ли нещо, което задължително трябва да се направи по отношение на имота, когато човекът почине (къщата стане необитаема)?

Благодаря за отделеното време. Знам, че въпросите са много, но дори отговор на 1-2 въпроса, линк към пост, където някой въпрос е вече отговорен и не съм го открил или конкретен член на закон, където мога да прочета и разбера по-добре ще ми бъде много полезно.

Поздрави.
finquaker
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Май 2020, 23:51

Re: Съсобственост - продажба на автомобил, дарение на дял, д

Мнениеот jhoro » 24 Май 2020, 16:24

Здравейте! Въпросите не са толкова много, понеже някои се дублират!
1. Еднократната помощ по чл. 13г от КСО
В страницата с указания на НОИ пише
Съответната част от паричната помощ при смърт на осигуреното лице се изплаща на всяко правоимащо лице по декларирана от него лична платежна сметка в срок до 10 работни от представяне на документите в териториалното поделение на Националния осигурителен институт.

Няма значение къде и в каква валута е сметката - нали има IBAN? Относно валутата - при превода левовете ще се превалутират в съответната валута!
2. Снабдяването на наследника с удостоверение за наследници само по себе си не е равнозначно на приемане на наследството.
За таксите и другите неща се обърнете към конкретен нотариус - сумите може да са различни.
3. За продажба на автомобил. Дали ще дарите своята част или ще упълномощите някого да Ви представлява - все ще се ходи при нотариус. Така, че - няма „по-бърз вариант“. За парите - също като предишния отговор.
4. Не става ясно какъв е „документът по въпрос 1“, но нотариалния акт на наследодателя и удостоверението за наследници са достатъчни засега. В последствие ще трябва да си получите отделни нотариални актове.
5.
Чл. 33. Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия. Искът трябва да се предяви в двумесечен срок от продажбата.

Цената на дяла си я определяте по договаряне, но при отказ - продаващия не може да продаде частта си на по-ниска цена.
Данъчната оценка на недвижим имот я има в справката за „Местни данъци и такси“.
6. Всеки, който има пари и желание може да плати - собствените си и чужди задължения. Плащане за бъдещ период не е възможно - може след време данък да не се дължи. Но пък тези плащания са възможни онлайн.
Добре е, да си вземете ПИК от НАП и НОИ.
7. Не!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1648
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Съсобственост - продажба на автомобил, дарение на дял, д

Мнениеот finquaker » 27 Май 2020, 21:58

Здравейте,

Много благодаря за отговорите. Те до голяма степен се припокриват с това, което очаквах. Явно е, че ще се ходи при нотариус и при други институции, когато се върна в България.

По въпрос 1, аз прочетох същия цитат относно тази помощ, но очевидно тя не е получена от мен вече с месеци. Но предполагам, че от НАП имат начин да проверят, че парите не са били изпратени на съответната сметка (чуждестранен IBAN) и при предоставянето на български IBAN може да са осъществи плащането?

Доста добре ще е да разгледам и тази възможност за онлайн плащане, особено със сегашната корона ситуация възможността да плащаш данъци онлайн (както споменахте с ПИК от НАП) е една доста добра алтернатива от реденето на опашки.

Поздрави,
Бъдете здрави!
finquaker
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Май 2020, 23:51


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron