начало

Гешев обособи три нови направления във ВКП за новите приоритети Гешев обособи три нови направления във ВКП за новите приоритети

Съкращаване на майка с дете под 3 год.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Съкращаване на майка с дете под 3 год.

Мнениеот jackpotov » 31 Мар 2020, 18:20

Здравейте.

Фирмата в която работи жена ми ( около 4 год ) наглед усложнената ситуация я принуждават да работи вкъщи.Става въпрос за кол-център.Да де,но с дете на 2 год. и малко е малко по сложно и въпреки всичко има 60-70 % успех ,понякога задминава таргета.Проблема идва от Там,че не било нормално да не го достигаш,нямало значение условията в които работиш.Друг е въпроса,че не и позволяват НЕПЛАТЕН.Значи,ако пусне неплатен - съкращаване,защото фирмата не можела да си позволи да плаща осигоровки,ако работи,но заради детето ( дали разконцентрация,дали друго... ) не успява винаги да достигне ежедневно таргета - съкращаване,защото не достига таргета всеки ден.Става въпрос за кол-център към А1 - CallGroup.
Въпроса е:
Можем ли да си търсим правата по законов ред ?
jackpotov
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 31 Мар 2020, 18:15

Re: Съкращаване на майка с дете под 3 год.

Мнениеот katerinakuch » 01 Апр 2020, 19:45

Да се обърне към Инспекция по труда.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1086
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Съкращаване на майка с дете под 3 год.

Мнениеот jhoro » 01 Апр 2020, 20:55

jackpotov написа:Здравейте.
Фирмата в която работи жена ми ( около 4 год. ) наглед усложнената ситуация я принуждават да работи вкъщи. Става въпрос за кол-център. Да де, но с дете на 2 год. и малко е малко по сложно и въпреки всичко има 60-70 % успех, понякога задминава таргета. Проблема идва от Там, че не било нормално да не го достигаш, нямало значение условията в които работиш. Друг е въпроса, че не и позволяват НЕПЛАТЕН. Значи, ако пусне неплатен - съкращаване, защото фирмата не можела да си позволи да плаща осигуровки, ако работи, но заради детето (дали разконцентрация, дали друго... ) не успява винаги да достигне ежедневно таргета - съкращаване, защото не достига таргета всеки ден. Става въпрос за кол-център към А1 - CallGroup.
Въпроса е:
Можем ли да си търсим правата по законов ред ?

Здравейте!
Започвам отзад - напред. Да, можете да си търсите всякакви права (реални или не), стига да е по законов ред!
Както вече Ви казаха - започвате от съответната териториалната дирекция „Инспекция по труда“, а после - в Районен съд.
Чл. 359. Производството по трудови дела е безплатно за работниците и служителите. Те не плащат такси и разноски по производството, включително и за молбите за отмяна на влезли в сила решения по трудови дела.

За отпуска (платен или неплатен)
Чл. 173а. (2) Работодателят е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение по искане на:
2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;

Друг вариант е да се пусне неплатен отпуск на основание
Чл. 167а. (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 164б, ал. 1, 2, 3 и 5 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Всеки от родителите (осиновителите) може да ползва до 5 месеца от отпуска на другия родител (осиновител) с негово съгласие.
(8) Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.
КТ


И накрая - малко по-лежерно.
Казвате „защото фирмата не можела да си позволи да плаща осигуровки“!!!
Разсмяхте ме (освен, ако не е първоаприлско). Точно А1 (бивша МТел, бивша Мобилтел) няма пари???
Когато има разпоредба на закон и тя е императивна (безусловна, заповедна, задължителна, неотменяема, наложителена ...) - „Няма не искам, няма ... недей!“

Пп. Понеже сте озаглавили темата „Съкращаване на майка...“ - работник/служител не се съкращава! Правилния термин е „прекратяване на трудов договор при съкращаване на щата“. Това е доста крайна мярка и много работодатели я избягват. Защото, както и друг път е коментирано - „Съкращаване на щата по смисъла на чл. 328, ал. 1, т. 2 КТ има тогава, когато престава да съществува трудовата функция за съответната длъжност.“ Тоест - не може „на другия ден“ да се назначи нов човек, на същата длъжност.
По-обтекаемата формулировка е
Чл. 328. (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;

Но и в двата случая, човека има право на пълен размер на обезщетение за безработица!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1112
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Съкращаване на майка с дете под 3 год.

Мнениеот jackpotov » 08 Апр 2020, 18:50

Благодаря за крайно изчерпателния отговор.Предполагам Ви е отнело доста време. Отново благодаря !!
jackpotov
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 31 Мар 2020, 18:15


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron