начало
Депутат от ДПС е осъден за подкуп и търговия с влияние Депутат от ДПС е осъден за подкуп и търговия с влияние

Сигнал до директора?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Сигнал до директора?

Мнениеот alsted » 24 Яну 2020, 10:48

Какво всъщност да бъде - сигнал, заявление, посещение, петиция ...?
Става дума за появил се проблем с изпълняване на трудовите задължения след свиване на щата. По-конкретно: изпълняваме допълнителна работа, за която получаваме по 50 лева плюс основната заплата. След намаляване на щатната бройка този ангажимент започва да ни пречи на основната дейност, а тя е твърде отговорна. Устните ни възражения до преките ни ръководители не се взимат под внимание. Не сме сигурни дали директорът е запознат с проблема. Искаме да сме сигурни в това, тъй като е много вероятно да се стигне до сериозни проблеми при изпълняване на основните ни задължения.
Да уточня: този допълнителен ангажимент е заложен в длъжностните ни характеристики и не можем самоволно да се отказваме.
Благодаря предварително на всички отзовали се със съвети!
alsted
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 17 Мар 2013, 17:56

Re: Сигнал до директора?

Мнениеот ibryamova » 24 Яну 2020, 16:00

Според Кодекса на труда , чл. 124 "По трудовото правоотношение работникът или служителят е длъжен да изпълнява работата, за която се е уговорил, и да спазва установената трудова дисциплина, а работодателят - да осигури на работника или служителя условия за изпълнение на работата и да му плаща възнаграждение за извършената работа.". Това, че допълнителните задължения са заложени в длъжностната характеристика, ме насочва към извода, че те са част от първоначално уговореното между работника и работодателя. Допълнителният труд, съгласно чл. 110 КТ се извършва извън установеното с основния трудов договор работно време.
Ако изводът ми е правилен и задълженията,които поради промяна в обстоятелствата сте затруднени да изпълнявате, са част от поетите задължения по индивидуален трудов договор, можете да отправите до работодателя предложение за изменение на трудовото правоотношение на основание чл. 119 КТ.
Vitam impendere vero
ibryamova
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 12 Сеп 2019, 11:39

Re: Сигнал до директора?

Мнениеот alsted » 24 Яну 2020, 19:45

На практика не можем да се справяме безпроблемно с основните си задължения при ангажиране с тази допълнителна дейност, откакто намалиха щатната бройка. Трябва да убедим ръководството в това и да бъдем освободени от този допълнителен ангажимент. Струва ми се, че работодателят е променил условията по трудовия ни договор като ни натоварва с повече задължения с намаляването на щатната бройка. Не става въпрос просто за оплакване от повече работа или недостатъчно заплащане. Нещата опират до сигурността и безопасността на хора.
Като аналогичен пример бих посочил проблема с язовир Студена - те (от които основно зависи) просто не знаели за проблема. Та питам под каква форма да информираме нашият директор, та един ден да не каже просто, че не е знаел ...
alsted
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 17 Мар 2013, 17:56


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта


cron