начало
Отговорността на посредниците в контекста на новия Регламент за цифровите услуги Отговорността на посредниците в контекста на новия Регламент за цифровите услуги

учителска пенсия НПОС чл. 19

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


учителска пенсия НПОС чл. 19

Мнениеот johnny666 » 17 Яну 2020, 16:24

в чл. 19 ал. 1 от Наредбата за Пенсиите и Осигурителния Стаж пише:

"учителски стаж е осигурителният стаж, положен на учителска или възпитателска дейност в учебни и възпитателни заведения".

някой може ли да ми каже, детските градини считат ли се за такива заведения? защо ми отказват учителска пенсия, позовавайки се на чл. 19 ал. 4 където става дума за стаж в заведения за предоставяне на социални услуги, какъвто нямам? моят стаж е в училища и детски градини.
johnny666
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 27 Юни 2010, 22:51

Re: учителска пенсия НПОС чл. 19

Мнениеот nikodim77 » 17 Яну 2020, 21:18

Здравейте,
Конкретно на въпросът Ви – „детските градини считат ли се за такива заведения?” (ства дума за учебни и възпитателни заведения) Отговорът е ДА! Обосновавам представения с категоричност отговор с текстовете от Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) и по-конкретно чл. 2, ал. 3 и чл. 24 от същия закон. Явно се сблъсквате с поредната професионална некомпетентност, при която разни назначени „ерудити” си интерпретират нормативната база на РБ. както им скимне, или просто е опит да ви хванат за канарче.
Във вашия случай следва служителя/ите/ да се водят от ал. 1 на чл. 19 от наредбата, а не да си правят съчинения по картинки… В случай, че се запънат – държейки на тяхното, поискайте им мотивиран отказ – писмен.
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1166
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: учителска пенсия НПОС чл. 19

Мнениеот johnny666 » 18 Яну 2020, 01:02

ами то всъщност отказът е писмен, така че ще трябва да пиша жалба.

а по принцип в тази ал.4 където става дума за "други места за предоставяне на социални услуги в общността", какво всъщност се има предвид? кои са тези други места, които не са специализирани институции?
johnny666
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 27 Юни 2010, 22:51

Re: учителска пенсия НПОС чл. 19

Мнениеот nikodim77 » 18 Яну 2020, 01:58

Здравейте отново,
Нещо не е така както трябва…? :roll:
От предходният Ви въпрос се извежда извода, че сте бил учител или възпитател, а отказът с мотиви – чл. 19, ал. 4 следва да е грешен (незаконосъобразен)? В случай, че сте предоставили изискуемите документи, удостоверяващи стажът Ви като учител (възпитател), то следва нещата да минат по реда на чл. 19, ал. 1 от НПОС.
Виждането ми, че нещо не е така както трябва произтича от обстоятелството, че имате писмен отговор, който вярвам е мотивиран, както и това, че продължавате да се интересувате от това, какво се има предвид под „други места за предоставяне на социални услуги в общността”…?!?
В крайна сметка Вие си знаете най-добре какво Ви интересува, както и вероятно ще успеете да защитите правата си… Все пак по отношение на другите места за предоставяне на социални услуги в общността:
Социални услуги, предоставяни в общността са услуги, предоставяни в семейна среда или в среда, близка до семейната.
Социалните услуги, които се предоставят в общността са: личен асистент; социален асистент; домашен помощник; домашен социален патронаж; дневен център; център за социална рехабилитация и интеграция; център за временно настаняване; приемна грижа; кризисен център; център за настаняване от семеен тип; защитени жилища; обществени трапезарии, и т.н.

Огромен интерес будят у мен мотивите в писменият отказ, който Ви е представен. :roll:
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1166
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: учителска пенсия НПОС чл. 19

Мнениеот johnny666 » 18 Яну 2020, 20:03

според мен не ми признават част от стажа за детските градини по ал. 1, защото е направен в друга държава (членка на Европейския Съюз). според вас това правомерно ли е? и какво мога да направя - дали да си закупя стаж за липсващите години, за да получа пенсия на общо основание, като не ми дават учителска?

друг въпрос, защо вместо да напишат в прав текст, че не признават учителски стаж от чужбина, се мотивират с ал. 4, която изглежда няма никаква връзка със ситуацията.
johnny666
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 27 Юни 2010, 22:51

Re: учителска пенсия НПОС чл. 19

Мнениеот nikodim77 » 19 Яну 2020, 01:24

Доколкото ми е известно стажът придобит в друга държава членка следва да бъде признат при пенсиониране у нас. Друг е въпросът с признаване на конкретен професионален такъв, какъвто е учителския. Това зависи от спогодбите между БГ и съответната страна членка, както и разните му там регламенти, директиви и т.н.
По отношение на доказване на стажа ето тук: https://pravatami.bg/28738 и тук: https://financebg.com/%D0%BF%D1%80%D0%B ... %87%D1%83/ са представени нещата що годе ясно.
На втория въпрос за мотивирането с ал. 4 на чл. 19 от НПОС няма как да се даде смислен отговор без конкретно познаване на текста на отказа. Ситуацията ме навежда към мисълта, че е добре да посетите специалист в областта, вероятно адвокат, който се занимава с тази материя. Още повече след като мислите (а и трябва) да жалите отказа.
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1166
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 31 госта


cron