начало
Габриел взе мандата за кабинет след безпрецедентно закъснение, преговорите продължават Габриел взе мандата за кабинет след безпрецедентно закъснение, преговорите продължават

Проблеми с непълнолетен съсед

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Проблеми с непълнолетен съсед

Мнениеот arabiannights » 13 Яну 2020, 22:44

Здравейте!

Искам да отправя едно питане, което е засегнато във форума многократно, но моят казус е по-различен от вече дискутираните. Касае се за мой съсед, който непрестанно вдига шум.

Нанесох се в жилището преди почти две години. Собственост е на баба ми, която също живее в него. Под нас живеят двама или трима души- въпросният съсед, баба му и може би чичо му, когото виждам рядко и не мога да кажа с точност дали живее в апартамента или само посещава майка си от време на време. Съседът живее в стаята под моята, поради което аз съм пряко потърпевша от шума. Баба ми е възрастна и не чува толкова добре, а и стаята й е от другата страна и затова не ѝ е правило впечатление. Шумът се изразява най-вече в пускане на музика на изключително високи децибели почти по цял ден. Ученик е (16-17г.) и се прибира около 13-14ч., тогава започва и не спира чак до 22-23ч. В миналото се е случвало това да продължава до малките часове на нощта, както и между 14-16ч. и съседите под него са му правили забележка. Имало е случаи, в които съм се прибирала и през музиката в слушалките си съм чувала неговата музика, мислейки, че баба ми е пуснала радиото, целият апартамент е ставал като дискотека. Будила съм се и в 7-8ч. пак от музиката му. Понякога играе компютърни игри и това се съпровожда с псувни на много висок глас, както и истерични крясъци и смях. Също удря силно радиатора и съответно това се чува отчетливо и вкъщи. Въпросното момче пуши цигари и трева, често се случва да отворя прозореца пролетно/лятно време и да ме лъхне. Майка му и баща му живеят отделно, оставен е изцяло на грижите на баба си, която също има нарушен слух и явно не забелязва какво се случва. Няма как да се обърна нито към родителите му, нито към баба му, тъй като родителите рядко го посещават и нямат влияние над него, а баба му е възрастна, няма нужната енергия и не може да му въздейства ефективно. Домоуправителят ни също е безсилен, защото в общи линии е безгласна буква и думата му не се чува. Тропала съм на съседа многократно, както по радиатора, така и по пода, но единственото, което получавам, е тропане в отговор и шумът продължава.

Снощи леглото ми се повреди около 23ч. и ми се наложи по спешност да го поправя, вдигнах известен шум, но в рамките на около 2 минути, категорично не повече, и шумът не беше и наполовина колкото редовно създаваният от него, но той веднага ми потропа. Днес отново беше пуснал музика силно, аз му потропах, последва обичайното тропане в отговор и си позволи даже да ме напсува на майка. Той многократно ми е тропал и по други поводи като например гледане на клипчета на нисък звук, разговор на нормален тон и т.н. Разбирам, че явно стените са тънки и всичко се чува, но категорично не се определям като шумен човек, освен това е нагло да правиш забележки, при условие, че нарушаваш реда системно.

Въздържала съм се от викане на полиция, тъй като ако шумът се вдига от 8-14ч. и 16-22ч. те са безсилни. Освен това се опасявам, че докато пристигнат, шумът вече няма да е на лице и няма да постигна желания ефект. Сигурно звучи глупаво, но не искам да се получи някакво неприятно съвпадение, а не мога да съм сигурна дали той ще си спре музиката 5 или 20 минути след като съм се обадила. Освен това съм намирала кибритени клечки на черджето пред вратата и подозирам единствено него, тъй като никой друг от съседите няма да седне да се занимава с такива неща. Приемам това като заплаха. Притеснявам се да не ескалира напрежението и да не направи някоя глупост.

Моля за съвети как бих могла да постъпя. Обмислям да пусна жалба до общината и кварталния, както и сигнал до Закрила на детето за поведението му (наркотици, цигари). Ако има по-ефективни варианти, споделете ги. Държа предварително да отбележа, че няма да мога да включа други съседи в това начинание, тъй като в миналото се е налагало да се организират по други поводи и всички са се покривали, така че не може да се разчита на подкрепа от тяхна страна.
arabiannights
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Яну 2020, 22:08

Re: Проблеми с непълнолетен съсед

Мнениеот katerinakuch » 18 Яну 2020, 22:10

Опитайте да поговорите с момчето. Вие сте много симпатична жена, а и той е млад господин. Съседи сте, радвайте се един на друг, има за какво. Не виждам някакви сериозни проблеми помежду ви. Спокойно можете да постигнете компромиси. Успех :)
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1162
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта


cron