начало

Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1 Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1

Клас Прослужено време

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Клас Прослужено време

Мнениеот potrebitel777 » 14 Дек 2019, 02:49

Здравейте.
Казусът ми е следния...
Работодателят ми, с когото имам сключен трудов договор(постоянен), мисля че некоректно начислява(или по точно, избягва да плати) клас прослужено време-0.6 % за всяка година.

След всяка година стаж основното ми трудово възнаграждение би трябвало да нараства минимум с 0.6 % (размер на прилагания от организацията процент)съгласно описаното в трудовия ми договор. Това обаче не се случва.
Вместо да нараства с годините, основното ми възнаграждение намаля, като компонентата прослужено време се увеличава...и накрая общото бруто(съответно и нето)възнаграждение остава едно и също.

Надявам се, че правилно съм се изразил. Брутното възнаграждение не се променя през годините, а само се променя размера на съставните му компоненти:основно възнаграждение, което намалява и клас прослужено време което нараства като абсолютна стойност, но сборът им, който дава брутното ми заплащане остава непроменен през годините.

Това при положение, че нямаме колективен трудов договор и не сме подписвали никакви анекси за промяна на основното възнаграждение.

Това не представлява ли някакъв вид неизпълнение на договорени задължения от страна на работодателя ни(или казано иначе, не ни ли мами "на дребно" работодателят ни)?

Някакъв юридически издържан финт ли е това или си е чиста проба "измама на работника"(казано народно му)?
Може и да е недоглеждане на някой от човешки ресурси :lol: или някой директор да си е изкарал бонуса като измислил тази "врътка" за да спести пари от заплати...или пък всичко е точно и предишните ми работодатели, които реално са ми увеличавали брутното възнаграждение с размера на класа са се били объркали!?

В случай, че работодателят ми действа неправомерно като не индексира нараства на крайното ми брутно възнаграждение с размера на клас прослужено време(т.е. фактически намалява основното ми възнаграждение) към кой компетентен орган да се обърна? Съд, Инспекцията по Труда...?

Един вид намаляват основното ми възнаграждение(чиито размер е упоменат в трудовия ми договор при постъпването, както и класа до момента и брутото към онзи момент, който е сбор от двете) без да съм подписвал анекс.

Работодателят(който е голям, с положителна репутация в обществото) ми прилага този подход от години и не само към мен, ами и за останалите няколко стотин служители. Или си e опекъл юридически тази "врътката" или разчита на незанимаване от страна на служителите си или не знам...
potrebitel777
Младши потребител
 
Мнения: 40
Регистриран на: 06 Яну 2016, 16:37

Re: Клас Прослужено време

Мнениеот vili_spasova » 17 Дек 2019, 13:12

Здравейте. Ако получавате фиш от работодателя, погледнете какви суми са начисленията и съответно удръжките. Възможно е напълно коректно да ви се начислява процента за прослужено време с увеличението всяка година, съответно точно с това увеличение доходите ви да се "вдигат" точно толкова, колкото е увеличението на данъка, така няма да усетите повишаване на доходите, а реално се повишават сумите за удръжки, които внасяте вие като работник от една страна и работодателя ви от друга страна.
http://www.audibg.com

Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 752
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron