начало

Агентка измамила туристи със 70 000 лева Агентка измамила туристи със 70 000 лева

Закрила по чл.333 от КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Закрила по чл.333 от КТ

Мнениеот m_scofield » 11 Дек 2019, 10:18

Здравейте,


Казуса ми е, че жена ми е в трети месец и от миналата седмица е отпуск по болест (болничен) , но работодателя и е заплашва с уволнение и иска да го направи, чрез вратичката в закона за намаляване обема на работата.
При закрилата по чл.333 ал. 1 от Кодекса на труда. По закон може да се връчи заповед за уволнение по чл. 328, ал. 1, т. 2 (при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата); т. 3 (при намаляване обема на работата); т. 5 (при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата) само ако има одобрение от инспекцията по Труда.

Въпроса ми е докато е болничен може ли да и бъде връчена заповед за уволнение поради гореспоменатите условия и ако евентуално и се даде подобна заповед и е одобрена от инспекцията по Труда, какво може да направим, защото определено фирмата ще си намери човек веднага, но на друга длъжност с друг код ?
m_scofield
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 11 Дек 2019, 10:04

Re: Закрила по чл.333 от КТ

Мнениеот katerinakuch » 11 Дек 2019, 14:48

Не би следвало, докато е в болничен да и бъде връчвана такава заповед. Прекалено жестоко е...Ако впоследствие бъде връчена, би могла да се оспорва. Но пък нали Вие като неин съпруг се предполага, че я издържате и се грижите за нея, все пак се водите глава на семейство...За Вас би следвало да е гордост да споделяте, че съпругата Ви не ходи на работа, защото не сме в соца все пак /там е била принуждавана жената да работи/...В тези времена трудът е конституционно заложено право, а не задължение.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1105
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Закрила по чл.333 от КТ

Мнениеот m_scofield » 11 Дек 2019, 15:41

katerinakuch написа:Не би следвало, докато е в болничен да и бъде връчвана такава заповед. Прекалено жестоко е...Ако впоследствие бъде връчена, би могла да се оспорва. Но пък нали Вие като неин съпруг се предполага, че я издържате и се грижите за нея, все пак се водите глава на семейство...За Вас би следвало да е гордост да споделяте, че съпругата Ви не ходи на работа, защото не сме в соца все пак /там е била принуждавана жената да работи/...В тези времена трудът е конституционно заложено право, а не задължение.


Здравейте,

Нещо не сме се разбрали.
Аз съм с две ръце ЗА - жената, докато е бременна и след това да НЕ работи и това трябва за всички да е така.
Коментираме ужасната жестокост на днешните работодатели.
Този "работодател" след като разбра от нея, че е бременна на другия ден се опита да и даде въпросната заповед за уволнение поради закриване на щата, но за мое и наше щастие тя не е подписала заповедта и е нямало двама свидетели. Няма смисъл да Ви казвам, как една бременна жена ще преживее всичко това.
Идеята тук е ако все пак се опита да направи нещо да НЕ остане безнаказан.

Поздрави
m_scofield
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 11 Дек 2019, 10:04

Re: Закрила по чл.333 от КТ

Мнениеот ina53 » 11 Дек 2019, 15:46

Здравейте, всъщност, не е така, както сте написал. Според чл. 333,ал. 5 от КТ " Бременна работничка или служителка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12 (чл.328, ал. 1, т. 1. при закриване на предприятието; т. 7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност; т. 8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност; т. 12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.), както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 (когато работникът или служителят бъде задържан за изпълнение на присъда) и ал. 2, т. 6 -при дисциплинарно уволнение . В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда." От изброените хипотези, случаят би могъл да се отнесе само към чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ- закриване на предприятието, като тогава работодателят не е длъжен да иска предварително разрешение на ИТ, а да и връчи предизвестие. Предполагам, че болничните минават през Работодателя и той знае, че служителката му е бременна, ако не- трябва да знае това- Чл. 313а от КТ- "Бременната работничка или служителка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи."
Т.е, ако я уволни по чл.329, ал.1 от КТ или по чл. 328, ал. 1, т. 3 от КТ-поради намаляване на обема на работата това ще е незаконосъобразно уволнение и ще може да се обори в Съда.
Работодателят няма право да и връчва заповедта, докато е в болничен. Има доста съдебна практика по въпроса.
ina53
Младши потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 25 Мар 2009, 18:09

Re: Закрила по чл.333 от КТ

Мнениеот m_scofield » 11 Дек 2019, 17:25

Благодаря за изчерпателния отговор!
m_scofield
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 11 Дек 2019, 10:04


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron