начало

Назначиха двама заместници на главния прокурор, Пламена Цветанова подаде оставка като член на ВСС Назначиха двама заместници на главния прокурор, Пламена Цветанова подаде оставка като член на ВСС

АКТ за превишена скорост

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


АКТ за превишена скорост

Мнениеот georgi-georgievs » 08 Дек 2019, 23:27

Здравейте, акта е за превишена скорост в населено място с над 50км/ч. По закон пише 700лв + 3 месеца лишаване от свидетелство за управление. Възможно ли е да не ми вземат книжката, а само глоба.
Или при това нарушение с превишение над 50км/ч (т.е съм карал с 100км/ч) в населено място ВИНАГИ и няма начин да не ми вземат книжката ?
Благодаря предварително !
georgi-georgievs
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 08 Дек 2019, 23:21

Re: АКТ за превишена скорост

Мнениеот bvoykov » 09 Дек 2019, 00:52

Ако актът и наказателното постановление или електронният фиш са били съставени без допуснати неточности и нередности от формална страна, а установяването на нарушението е подкрепено с необходимите доказателства (обичайно снимки, но камерата изготвя и видеоклип), то няма как да избегнете наказанията. И двете - глобата и отнемането на книжката, се налагат едновременно и в точно определен от закона размер, като не е възможно да се избегне отнемането на книжката, тя ВИНАГИ се отнема. Все пак, нарушението гласи "превиши разрешената скорост над 50 км/ч", тоест Вие трябва да сте се движили с повече от 100 км/ч, за да бъде нарушението съставомерно при ограничение от 50 км/ч за движение в населено място. Ако сте били точно със 100, според мен лично не попада в хипотезата на разпоредбата, по която сте наказан, но от Пътна полиция не винаги допускат такива грешки.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 237
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: АКТ за превишена скорост

Мнениеот georgi-georgievs » 09 Дек 2019, 01:39

Да с над 50км/ч е превишена т.е има 101км/ч, а колко отгоре не се знае точно. Имало и снимка. Не съм карал колата аз, а просто исках да знам, за да разбера някой неща.
Т.е ако е имало 101 км/ч и нагоре в населено място и има снимка от тринога или патрул на КАТ книжката ще бъде взета за 3 месеца 100%.
georgi-georgievs
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 08 Дек 2019, 23:21

Re: АКТ за превишена скорост

Мнениеот bvoykov » 09 Дек 2019, 17:53

Да, санкционната разпоредба на чл. 182, ал. 1, т. 6 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) не предвижда възможност на наказващия орган да не наложи и двете наказания едновременно или в различен размер, освен ако превишението е било с повече от 50 км/ч - тогава, за всяко 5 км/ч превишение, глобата се увеличава с 50 лв., но отнемането на книжката си остава винаги 3 месеца и няма как да бъде избегнато.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 237
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: АКТ за превишена скорост

Мнениеот doondie » 10 Дек 2019, 11:01

georgi-georgievs написа:Т.е ако е имало 101 км/ч и нагоре в населено място и има снимка от тринога или патрул на КАТ книжката ще бъде взета за 3 месеца 100%.
Както вече е обяснено, санкционната норма не предвижда алтернатива на наказанието. Единственият шанс е наказателното постановление (по-точно електронният фиш) да бъде отменено от съда. Съдът не може да наложи различно наказание, тъй като видът и размерът са точно определени в ЗДвП. Това не пречи да се атакува глобата (в 7-дневния срок!), след като излезе, но шансът за порок в нея е минимален.

georgi-georgievs написа:Не съм карал колата аз
А кой? След като не си карал ти, защо искаш ти да поемаш отговорността? Дай на КАТ данните на водача (чл. 186, ал. 4 от ЗДвП), за да може глобата да се преиздаде на правилния човек.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 165
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron