начало

ВКС ще тълкува дали и кога е допустимо разгласяване на материали от разследванията ВКС ще тълкува дали и кога е допустимо разгласяване на материали от разследванията

Споделена банкова сметка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Споделена банкова сметка

Мнениеот bghome » 03 Дек 2019, 12:18

Аз и майка ми имаме споделена банкова сметка - обща банкова сметка с двама титуляри.
Възможно ли е при смърт на един от двамата титуляри, цялата банковата сметка, наличността в нея и правото да се разпорежда с цялата и стойност да останат на живия титуляр?
Имам сестра, но желанието ни, както на майка ми, така и моето, е тя да не получи дял от тази банкова сметка.
bghome
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 03 Дек 2019, 11:56

Re: Споделена банкова сметка

Мнениеот kdkrastev1234 » 03 Дек 2019, 14:27

Да
kdkrastev1234
Потребител
 
Мнения: 616
Регистриран на: 27 Фев 2014, 08:22

Re: Споделена банкова сметка

Мнениеот doondie » 04 Дек 2019, 01:07

Най-добре да се прочетат общите условия на банката за конкретната финансова услуга. Обикновено при joint account и двамата титуляри могат да се разпореждат с наличността по сметката независимо един от друг. Логично, при смърт на единия би следвало сметката да остане на името на преживелия титуляр. Сестра ти би могла обаче да претендира част от средствата като полагащо ѝ се наследство, ако майка ви почине първа, особено ако не можеш да докажеш произхода на парите.

Моята препоръка е да се запознаеш с условия на банката на първо време, а след това да помислиш за прехвърляне на средствата в сметка на твое име, за да няма основание сестра ти за никакви претенции след смъртта на майка ви. Ако се случи нещо с теб обаче и нямаш наследници (или имаш; сестра ти не ти е наследник обаче), най-добре още отсега си изготви едно завещание, за да си спокойна. Да, завещанието може да бъде оспорено, но е по-добре, отколкото да го няма.

Надявам се някой да се включи с професионално мнение.

Успех! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 360
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron