начало

396 кандидати за младши следователи продължават към устния изпит 396 кандидати за младши следователи продължават към устния изпит

Строеж на къща.

Казуси за недвижими имоти


Строеж на къща.

Мнениеот moto_sportbg » 23 Ное 2019, 01:01

Здравейте,за първи път пиша надявам се да ми дадете правилен отговор.Днес естествено направих консултация с адвокат който се слави за един от най добрите тука.Тотално съм разочарован направих запис на целия разговор и ако някой има желание мога да го постна.Адвоката поради незнание си противореча няколко пъти и толкова ловко се опита да излезе от ситуацията, че просто беше смешно.Така значи казуса е следния: Когато сключихме брак с жена ми подписахме договор за разделност който дава право след брака който каквото купи и го пише на свое име другия да няма претенции!Сега искаме да строим заедно малка къща,парцела е мой наследствен!Когато изготвихме арх.проект навсякъде фигурират двете имена и подписи,ОБАЧЕ разрешението за строеж излезе само на мое име което тотално обърка нещата.Обяснено ми бе от районния арх., че не може юридически да се пише името на жена ми (а дали е така не зная адвоката си противореча през цялото време за това)тъй като парцела е мой.Искам жена ми да има 100% гаранция ,че тази къща ще бъде и на двамата тъй като участваме наравно със средства.Търсим вариант при който най бързо и с най малко средства ще се случи това.Включително и сме готови да разтрогнем договора за разделност но не знаем как и дали има смисъл понеже има издадено разрешително за строеж.Още не сме подписали договори със строител и надзор поради тази причина.Адвоката предложи суперфиция с данъчна оценка върху право на строеж и така.......Благодаря сори за дългия пост!
moto_sportbg
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Ное 2019, 00:32

Re: Строеж на къща.

Мнениеот ibryamova » 23 Ное 2019, 11:44

Здравейте! Разрешението за строеж се издава на собственик на недвижим имот или на лице с учредено право на строеж. Титулярът на разрешението не е задължително да съвпада с лицето, което придобива построеното.
Това, което Ви е посъветвал колегата - да учредите право на строеж, е с цел собствеността да бъде придобита от съпругата Ви от момента на възникване на обекта. В противен случай важи правилото на Закона за собствеността - собственикът на земята е собственик и на постройките.
Друг вариант, който може да обмислите, е да сключите договора за строителство от името на двама ви като възложители. След възникване на сградата в груб строеж е необходимо да Ви бъде издаден нотариален акт за собственост, в който да е описано придобиването на сградата от Вас като собственик на имота и възмездното прехвърляне на 1/2 от сградата в полза на съпругата Ви срещу задълженията, които тя от своя страна е поела по договора за строителство.
Трета опция - променяте режима на имуществени отношения в Агенция по вписванията. Така при възникването на сградата тя ще стане СИО. След което отново може да се върнете към режима на разделност. При този вариант обаче всички вещи, придобити в периода, за който сте вписали режим на общност, ще бъдат СИО.
Още нещо - и при двата случая съпругата Ви ще придобие дял само от постройката. Земята остава Ваша собственост, освен ако не сключите сделка в друг смисъл.
Препоръчвам да се консултирате с нотариус, който да Ви информира дали съществува такава практика и какви са изискуемите документи.
Vitam impendere vero
ibryamova
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 12 Сеп 2019, 11:39

Re: Строеж на къща.

Мнениеот moto_sportbg » 23 Ное 2019, 13:15

Здравейте, благодарим за отговора, но възникват следните питания:
1. Ние направихме договор за строителство с нас двамата като възложители, но надзора го върна и каза, че трябва да се направи нов, само с моето име, понеже разрешителното за строеж е на мое име.
2. Адвокатът ни каза, че за да развалим договорения режим на разделност и да преминем в СИО, това става по съдебен път и се губи много време, наема се адвокат, плащат се такси. Това така ли е или можем да променим режима на разделност само с декларация, без водене на съдебно дело.
3. Ако режимът на разделност се промени м. ноември, а разрешителното за строеж е от м. август, в такъв случай СИО започва да действа от м.11, нали? Дотогава действа режима на разделност? Договорът за строителство и той е от м.11, преди да излезем от режима на разделност. При това заварено положение, когато се построи сградата - тя моя ли е или на двамата?
4. Добре ли е първо да влезем в режим на СИО и тогава да сключим договора за строителство?Има ли някакво значение последователността?
moto_sportbg
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Ное 2019, 00:32

Re: Строеж на къща.

Мнениеот ibryamova » 23 Ное 2019, 16:09

1. Договорът за строителство е валиден, не е нужно и двамата да сте титуляри на разрешително за строеж, за да породи действието си.
2. Режимът на разделност се променя с обща декларация с нотариална заверка на подписите за избрания режим, която се подава в общината, до длъжностното лице по гражданското състояние. Вижте чл. 9, 18 и 19 от Семейния кодекс.
3. За да възникне СИО върху определена вещ, значение има моментът на придобиването и. Няма отношение с датата на разрешителното или на договора за строителство.
Обърнете внимание и на възможността за сключване на брачен договор, в който да се посочва действието му за определен период, след което отново важи законовият режим на разделност.
Vitam impendere vero
ibryamova
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 12 Сеп 2019, 11:39

Re: Строеж на къща.

Мнениеот moto_sportbg » 23 Ное 2019, 22:45

Много благодарим за отделеното време и внимание.Най вероятно ще изберем най малкото главоболие за решаване на проблема.
moto_sportbg
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Ное 2019, 00:32

Re: Строеж на къща.

Мнениеот Melly » 23 Ное 2019, 23:53

moto_sportbg написа:Здравейте,за първи път пиша надявам се да ми дадете правилен отговор.Днес естествено направих консултация с адвокат който се слави за един от най добрите тука.Тотално съм разочарован направих запис на целия разговор и ако някой има желание мога да го постна.Адвоката поради незнание си противореча няколко пъти и толкова ловко се опита да излезе от ситуацията, че просто беше смешно.Така значи казуса е следния: Когато сключихме брак с жена ми подписахме договор за разделност който дава право след брака който каквото купи и го пише на свое име другия да няма претенции!Сега искаме да строим заедно малка къща,парцела е мой наследствен!Когато изготвихме арх.проект навсякъде фигурират двете имена и подписи,ОБАЧЕ разрешението за строеж излезе само на мое име което тотално обърка нещата.Обяснено ми бе от районния арх., че не може юридически да се пише името на жена ми (а дали е така не зная адвоката си противореча през цялото време за това)тъй като парцела е мой.
Искам жена ми да има 100% гаранция ,че тази къща ще бъде и на двамата тъй като участваме наравно със средства.Търсим вариант при който най бързо и с най малко средства ще се случи това.
Включително и сме готови да разтрогнем договора за разделност но не знаем как и дали има смисъл понеже има издадено разрешително за строеж.Още не сме подписали договори със строител и надзор поради тази причина.


moto_sportbg написа:Адвоката предложи суперфиция с данъчна оценка върху право на строеж и така.......

Това е правилната посока, но приемам, че мнението на колегата е преразказано от вас и по тази причина не е съвсем правно издържано.

Към автора на темата:
Кое ви дава право на преценка за степента на компетентност на колегата? И по какъв критерий установихте, че включилите се в темата юзъри са по-компетентни от колегата?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7704
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Строеж на къща.

Мнениеот moto_sportbg » 24 Ное 2019, 11:15

Към автора на темата:
Кое ви дава право на преценка за степента на компетентност на колегата? И по какъв критерий установихте, че включилите се в темата юзъри са по-компетентни от колегата?[/quote]

Ако ви пусна записа ще разберете иначе са голи думи!
А за това кой ми дава право ...достатъчно разумен съм да преценя!
Казваш едно в началото и си категоричен ....а в края се обръщаш на обратно и се опитваш по най смешния начин да се оправдаеш!
Хващаш се за нещо което абсюлютно не беше така ПРОВЕРЕНО(ако искате мога подробно да кажа кое и защо)!
А на другия въпрос къде видяхте ,че съм казал, че тук включените както ги наричате юзъри са по компетентни и съветите им са правилни?Казах ще избера най малкото главоболие...а кое е то сам ще избера!
Благодаря за съвета :)
moto_sportbg
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Ное 2019, 00:32


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron