начало

Бонуси за спецсъдиите – след оценка на работата им по осем критерия Бонуси за спецсъдиите – след оценка на работата им по осем критерия

Професионален домоуправител, договор и ДДС

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Професионален домоуправител, договор и ДДС

Мнениеот cyper » 10 Окт 2019, 02:00

Има ли право фирмата, която изпълнява ролята на професионален домоуправител да променя месечната такса за нейните услуги ако след сключване на договора се е регистрирала по ДДС?

Правните проблеми, които аз виждам са, че:
1 - Има създадена нова фирма, а договора е подписан със старата. Предполагам трябва да се подписва нов договор.
2 - Оригиналният договор е подписан от само 1 представител на етажната собственост, но е имало събрание, на което уж мнозинството се е съгласило. Така ли се прави?

Уведомлението:
https://i.imgur.com/wvlB2BA.jpg

Договорът:
https://i.imgur.com/kGGXtSW.jpg

Благодаря.
cyper
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Окт 2019, 01:16

Re: Професионален домоуправител, договор и ДДС

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Окт 2019, 02:36

Касиер съм на Етажната собственост на кантората ми - ето как седят нещата - трябва да има прогрес (ремонти и други), но не трябва да се увеличава месечната такса.

Това което юристите наричаме платки (не са компютърни платки), а месечни плащания - примерно - било е 2 лева на апартамент и си остава 2 лева - независимо от временните колебания на цени и услуги. Периодични бунтове правят асансьорните техници - а сега - във Вашия случай - професионалните домоуправители.

Това е вълк - в овча кожа - разберете се - че това е вредно за Етажната собственост, ще почнат да изнудват поединично за пари. Ще насъберат данни от кадастъра и т.н. - за да притискат хорицата - ако са беззащитни - например някой, който не е чувал за право и т.н. ще осъмне с Изпълнителен лист.

В конкретният случай - им направете последна забележка и при пръв повод - прекратете договора. Самото ДДС е проблем на фирмата - тоест - трябва да си намали печалбата - така, че да предложи смислена услуга.

С две думи - ДДС е незадължителен елемент от сделката - не е правилно по Закона за защита на потребителите да се оферира - нито по какъвто и да е начин да се казва една сума - пък после нова.

Тоест - чисто практически - кажете им - че това е последното увеличение и дотам сте един вид.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4696
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Професионален домоуправител, договор и ДДС

Мнениеот kalahan2008 » 16 Окт 2019, 22:20

Принципно ако доставчикът на услуги се е регистрирал по ЗДДС, следва да започне начисляване на ДДС допълнително, тъй като ДДС се дължи от крайния потребител на услугите.
В случая обаче, доколкото разбирам, договорът за управление на етажната собственост, може би е сключен с едно дружество, а впоследствие то ви уведомява, че от 01.10.2019 г. всички входове ще бъдат поетапно прехвърлени към "Професионален домоуправител Русе" ООД с ЕИК 204536378.
От прикачените документи не става ясно с кое точно дружество е сключен договорът за управление на етажната собственост - с "Професионален домоуправител Русе" ООД с ЕИК 204536378 или с друго дружество. Ако договорът не е сключен с "Професионален домоуправител Русе" ООД с ЕИК 204536378, а е сключен с друго дружество, няма как "всички входове да бъдат поетапно прехвърлени" към "Професионален домоуправител Русе" ООД с ЕИК 204536378. Трябва да има изричен договор "Професионален домоуправител Русе" ООД с ЕИК 204536378.
Уведомлението е залепено от "Професионален домоуправител Русе" ООД, но дали това е същото дружество - само ЕИК може да каже. Вижте си договора.
При смяна на дружеството-управител на етажната собственост трябва да има ново общо събрание на етажната собственост, което да вземе ново решение за сключване на нов договор.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3386
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Професионален домоуправител, договор и ДДС

Мнениеот prnedev » 21 Окт 2019, 16:13

Размер на данъка

Чл. 67. (1) Размерът на данъка се определя, като данъчната основа се умножи по ставката на данъка.
(2) Когато при договаряне на доставката не е изрично посочено, че данъкът се дължи отделно, приема се, че той е включен в договорената цена.
(3) Данъкът се смята включен в обявената цена и когато се предлагат стоки - предмет на доставка на дребно, в търговската мрежа.
prnedev
Активен потребител
 
Мнения: 1956
Регистриран на: 29 Ное 2005, 23:12
Местоположение: София/Велико Търново


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron