начало

Председателите на две военни съдилища получиха нов мандат Председателите на две военни съдилища получиха нов мандат

Казус свързан с поръчителство

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Казус свързан с поръчителство

Мнениеот plamena_n » 27 Сеп 2019, 11:53

Добър Ден, казусът ми е следния: Става въпрос за потребителски кредит от 2010, кредитополучателят получава кредит, аз съм поръчител, преди две седмици получавам покана от банката в 7 дневен срок да бъдат върната главница и просрочена лихва за доста голяма сума. Кредитът е подписан за срок от 10 години, кредитополучателят от септември 2015 няма никакво обслужване по въпросният кредит, а миналата година е починал. Въпросът ми е следният: стигайки се до изпълнителен лист от ЧСИ и завеждане на дело, мога ли да се позова на чл. 147 за предсрочна изискуемост на всяка една вноска за 6 месеца назад и имали някакъв шанс да бъде спечелено дело на база некоректно отношение на банката и мълчание от нейна страна за всичките тези години, защото не сме имали никаква информация че кредита не е бил обслужван за този период, както и наследниците нямат ли никакъв ангажимент щом при смърт те придобиват активите, а какво става с пасивите? Можете ли да ме насочите към адвокат който се занимава с такъв вид дела, благодаря на Всички за отговорите. Лек и успешен ден.
plamena_n
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Сеп 2019, 11:29

Re: Казус свързан с поръчителство

Мнениеот gudio » 04 Окт 2019, 15:41

Зависи дали сте наистина поръчител или "солидарен съдлъжник" / "съкредитополучател" или някаква друга "правна фигура", измислена от банката, за да заобиколи ограничението по чл.147 ЗЗД. Защото банките масово бягат от поръчителството по традиция, именно заради този срок.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител
 
Мнения: 3128
Регистриран на: 01 Мар 2006, 19:39

Re: Казус свързан с поръчителство

Мнениеот ivanov_p » 09 Окт 2019, 19:50

Не може да се отговори на такъв въпрос без да се гледат документите, а и след получаването на Поканата за доброволно изпълнение от ЧСИ ви тече срок.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3343
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron