начало
Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов

Изтекли лични данни от банка ДСК - какво да направя?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Изтекли лични данни от банка ДСК - какво да направя?

Мнениеот valsech » 18 Сеп 2019, 09:36

Здравейте, моля за помощ по следния проблем: Разбрах, че имам неправомерно изтекли мои лични данни, съхранявани в банка ДСК. Данните са били изтекли при физическа кражба на елекронни копия на документи свързани с отпуснати ипотечни кредити на над 33000 клиенти на банката, сред които и аз.

Имам 2 въпроса:

1.Възможно ли е чрез това изтичане на данни да загубя апартамента си в резултат на някакви незаконни действия и фалшификации? Същия апартамент съм изплатил през 2017 г. със жилищния кредит, копия от документи за койта са откраднати. И какво мога да направя за да предотвратя такава загуба?

2.Мога ли да претендирам за някакво обещетение от банката? Ако да, то в какъв размер и какъв е начина за излагане на такава претенция?

Благодаря Ви предварително за информацията и помощта.
valsech
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Сеп 2019, 09:22

Re: Изтекли лични данни от банка ДСК - какво да направя?

Мнениеот ina53 » 18 Сеп 2019, 13:24

Здравейте, отговарям Ви само по първия въпрос, според това, което знам.
1.Договорът за ипотечен кредит е сканиран писмен документ, като на него Вие и/или Вашата съпруга сте се подписали собственоръчно, а не с електронен подпис. Хипотетично могат да продадат личните Ви данни, ЕГН, адрес, тел., доходи, като пари за такива "услуги" доколкото ми е известно, заплащат най- вече частните болници, застрахователи и т. н. С подписа на хартия може да се злоупотреби, но с една графологична експертиза лесно се доказва авторството, както и че този подпис не е положен от Вас. Такава експертиза може да се изготви не само в досъдебното производство, когато има данни за престъпление и се образува прокурорска преписка, но и на частно, както и по граждански дела пред Съда, след направено искане от страната. Следователно злоупотребата с подпис може да доведе до сериозни последствия само, ако е електронен. Агенция по вписванията предлага платена услуга, срещу 6 лв. абонамент за 6 мес. май беше, получавате СМС, ако се направи каквото и да е вписване по дадена партида на имот или име на човек, като могат да се проследят до 6 човека, т. е вкл. и за роднините или за хората, с които живеете. Възползвайте се. Ако получите такъв СМС, правите справка в АВ и веднага може да реагирате, като подадете жалба в РУП по местоживеене или по местонахождение на имота. В хода на едно наказателно или гражданско производство, без проблем може да се установи авторството на подписите на каквито и да било документи с графологичната експертиза. Но е добре да се реагира своевременно.
ina53
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 25 Мар 2009, 18:09

Re: Изтекли лични данни от банка ДСК - какво да направя?

Мнениеот valsech » 18 Сеп 2019, 14:28

Благодаря Ви за отговора.
valsech
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Сеп 2019, 09:22


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google Adsense [Bot] и 36 госта


cron