начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

???

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


???

Мнениеот maryana » 17 Авг 2019, 16:07

?????
Последна промяна maryana на 18 Авг 2019, 06:55, променена общо 1 път
maryana
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 27 Юни 2006, 20:30

Re: Грешно решение на ВКС. Какво може да се направи?

Мнениеот teogeo » 17 Авг 2019, 17:05

maryana написа:Здравейте, хора желаещи да помагат!

Сагата е много дълга, много дела са заведени, не един адвокат е ангажиран, но... стигнахме до тук, че отново сме в началото, след 3- годишно обикаляне на едно от делата по инстанции.

Накратко:

Закупихме имот. Според нотариалния акт апартамент, който е част от къща, след проведена съдебна делба, приключила със спогодба. Като неразделна част на всеки от апартаментите са одобрени инвестиционни проекти и конкретно описани СМР, които всяка от страните е задължена да извърши.

И тук влизаме в проблемите! Че не е извършено разделянето, не е. При опит от наша страна същото да бъде осъществено, съделителят, по настоящем “съсед" отказва да изпълни каквото и да е от предвидените по спогодбта СМР, като тотално видоизменя плана на къщата- загражда част от терасата, променя местоположението на входните врати, отказва да извърши допълнителен зид, какъвто е предвиден и др...

При запитване към Общината, се оказа, че след като са били одобрени проектите, съделителите не са поискали резрешение за строеж (а СМР- тата, които са предвидени са в разрешителен режим). И получихме становище, че Инвестиционния проект е изгубил правната си сила и не може повече да се ползва.

Подадохме иск за нова делба, предвид това, че имотът е видоизменен.
Отказаха ни. Трите инстанции. Решението на ВКС е, че за да се заведе иск за нова делба, първо трябва да се развали тази, съществуващата. Цитиран е чл. 87 от ЗЗД. Никой от ВКС не е прочел, явно, че делото за делбата е от 2005 г, а е приключила през 2009 г. Какъв чл. 87 след петата година? Грешно е записано в решението, че делбата е от 2015 г.
Освен всичко, ние сме приобретатаели, а не съделители. Как да искаме разваляне на споразумение, в което не сме участвали.
Има и друга фактическа грешка. Записано е в решението, че ние сме подали иск за делба срещу този, от когото сме купили, а не към този, с когото сме в спор.

Другият основен проблем: Адвокатът по делото въобще не знае, че е излязло решение по делото ни. А то е преди повече от 6 месеца. Открих го случайно снощи, ровейки за съдебна практика.

Предвид това, че адвокатите ни са в отпуск по това време, не очаквам отговор от тях по този въпрос, въпреки че веднага писах. А ме гложди.

С молба за мнения, относно казуса към всички, на които ще се стори интересен. Винаги може да излезе свежа идея в спора.


Ами, поне го дайте това решение на ВКС.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1550
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re:

Мнениеот maryana » 17 Авг 2019, 17:13

...
maryana
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 27 Юни 2006, 20:30


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron