начало

36 души се борят за едно място за младши следовател, по 25 – за младши съдия и прокурор 36 души се борят за едно място за младши следовател, по 25 – за младши съдия и прокурор

Право на оспорване по съдебен ред

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Право на оспорване по съдебен ред

Мнениеот ivarbanov » 28 Ное 2018, 16:43

Въпросът ми е могат ли да се оспорват указания на административен орган по съдебен път?
Конкретно указания от директора на РЗОК до лекари и аптеки по предписване и отпускане на лекарствени продукти.
Правилно ли класифицирам тези указания със задължителен характер като общ административен акт. Ако е така, мога да се възползвам от правата ми по глава 10, раздел две от АПК.

Въпросът ми е породен от твърдението на адвокат, че такива разпоредби могат да се оспорват само по административен ред и сме длъжни да ги изпълняваме. Аз обаче ги намирам противоречащи както на материално правната уредба, така и на целите на закона. А и на добрите нрави и вкарващи ме във вероятно престъпление по служба и дирене на наказателна отговорност ако болният пострада в резултат от отказа да му отпусна лекарства спазвайки указанията.
А липсата на правна възможност за защита не ми се върже със сочените най съществени промени в административното правосъдие в най ново време със създаване на специализираните административни съдилища и приемане на АПК.

Но така мисля аз като непрофесионалист, за това моля и за друго мнение.

И честит първи сняг! :D
ivarbanov
Младши потребител
 
Мнения: 42
Регистриран на: 04 Авг 2005, 16:41

Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron