начало
Габриел взе мандата за кабинет след безпрецедентно закъснение, преговорите продължават Габриел взе мандата за кабинет след безпрецедентно закъснение, преговорите продължават

коя е наи-безотговорната професия

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот tochotocho » 16 Ное 2018, 21:38

Коя - напр. СЪДИЯ от първа инстанция напр. СРС , следва СГС и т.н. Няма отговорност ако първо инст. е решило погрешно. Има .Второ и т.н.
За адвоката е същото- плащате адв.хонорар и съдът решава. Няма как да се договориш - ще платя след положително решение!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот lawchoice » 16 Ное 2018, 22:07

Не знам коя е най-безотговорната професия. Но определено това да "хейтваш" всичко и всеки без да държиш сметка за конкретната фактология несъмнено е безотговорно поведение, което не заслужава внимание.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 892
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Ное 2018, 02:02

Като говорим за качества, нека говорим за смелост.
Адвокатите не се закачат, дори и да Ви сърби, чешете се, ама не на това място.

Аз, какво като адвокат, като Вие сте шлюпнали работата сами.

Адвоката му се плаща и почва да се плюнчи
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5208
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот teogeo » 18 Ное 2018, 10:41

tochotocho написа:Коя - напр. СЪДИЯ от първа инстанция напр. СРС , следва СГС и т.н. Няма отговорност ако първо инст. е решило погрешно. Има .Второ и т.н.
За адвоката е същото- плащате адв.хонорар и съдът решава. Няма как да се договориш - ще платя след положително решение!


Адвокатът дължи усилия, а не резултат. При много други професии също е така. При лекарите, например.
Когато отидете на операция, нямате договорка, че ще платите след като/ако се събудите.

Не се сърдете, но не сте дорасъл за такива обяснения. Все пак, аз да опитам... за себе си.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1550
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот ivan_lawyer » 18 Ное 2018, 12:20

Адвокатската професия е една от най-мъчните. Съдийската е също трудна, макар да имат и един вид материална обезпеченост. Резултативен хонорар при адвокатите - някак може. Резултативно поведение при съдиите - не.
Има дисциплина "Съдебна статистика", впрочем тя е вече може би слята с "Информационно право", на Вихър Кискинов, не следя този отрасъл. Има статистика за делата - но колегите (в кавички - защото са обикновени Гоголеви чиновници), във ВСС не умеят да вникнат, че не качеството и количеството - а съвсем други неща са важни за един съдия.

Съдията е стожер. Лидер. Но - не може да се разчита един съдия да бъде гонен за производителност.
Трябва да се даде максимална, неограничена - всеобхватна и изобщо - да се даде максимална власт на съдиите, а не да се позволява окарикатуряването им.

Знаете ли какво е съдия да си примерно в САЩ.

А защо не разрешават снимки с видео в съд, изобщо фотоапарати. Нали сте виждали как на наброски с пастел или гвашени или молив, тоест ескизи, отразяват съдебните заседания по делата.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5208
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот lawchoice » 19 Ное 2018, 22:14

Като адвокат следва да знаеш, че двама души могат да гледат едно и също, но да виждат съвсем различни неща. За първи път, не съм в състояние да вникна зад буквите и да разбера истинската ти позиция по коментирания от теб въпрос. Ако имаш въпроси, отправи ги писмено на адрес: гр.София, ул."Екзарх Йосиф" № 12, понеже едва ли ще получиш отговор тук. Не за друго, ами защото "колегите" ти от ВСС са достатъчно ангажирани, за да анализират в пълнота двусмисленото ти изявление, и да получиш отговор тук.

П.П. Добре би било всеки да се погрижи за своята си къщичка /както беше казал някой/, а не да гледа в паницата на другия...
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 892
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот jzschrstsprstr » 19 Ное 2018, 23:09

На съдиите едва ли, но на адвокат отговорността могат да му я потърсят, така да се каже *къх-къх*, даже и да си е свършил работата.

А иначе отговорността има принципно и едно друго измерение, на усещане. Някои сами си я носят (в потенция, дет' се вика), на тях няма нужда и да им се търси. Като съвестта един вид.
jzschrstsprstr
Потребител
 
Мнения: 114
Регистриран на: 01 Мар 2011, 19:56

Re: коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот kalahan2008 » 21 Ное 2018, 04:38

Закон за адвокатурата:
Чл. 51. За всяко виновно неизпълнение на задълженията си по този закон, по Етичния кодекс на адвоката и наредбите на Висшия адвокатски съвет, адвокатът или адвокатът от Европейския съюз отговаря за причинените на клиента вреди.

ЗЧСИ:
Чл. 74. Частният съдебен изпълнител отговаря за вредите, които неправомерно е причинил при изпълнение на своята дейност.

ЗННД:
Чл. 73. (1) Нотариусът носи имуществена отговорност за вредите, причинени от виновно неизпълнение на неговите задължения, съгласно Закона за задълженията и договорите, но не повече от удостоверения материален интерес.

Търговски закон:
Чл. 663. (3) Синдикът дължи на длъжника и на кредиторите обезщетение за виновно причинените вреди при осъществяване на правомощията си.

ДОПК:
Чл. 17. (6) Задължените лица имат право на обезщетение за вредите, причинени им от незаконни актове, действия или бездействия на органи по приходите и публичните изпълнители при или по повод изпълнение на дейността им. Отговорността се реализира по реда, предвиден в Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани.

Конституция:
Чл.132. При осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер.

http://legalworld.bg/53844.za-individua ... espch.html
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4168
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот tochotocho » 26 Дек 2018, 19:18

Аз съм проектант-строителен инженер. Ако подпорната стена, язовирната и т.н се срути директно отговарям. Няма ВТОРА и т.н. инстанция Съдията от ПЪРВО инстан. съд дава погрешно решение , с какво отговаря!
Адвокатът, не решавам аз! добре! ако си ме защитил добре ще спечеля делото-. Ако го загубя, кей файда от теб. Плащам ти 50% и при успех останалите.
Добре ,моя проект е лош, срути се стената. И какво , вземете си друг проектант и си изградете отново стената. Както е в съда. Втора, трета и пр. интранции! Елементарно Уотсън !
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: коя е наи-безотговорната професия

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Дек 2018, 19:53

Некадърен (не казвам неграмотен) адвокат - може да те провали.
Но Вие забравяте превенцията - както е в медицината - ходи си с шал и ръкавици - няма настинка.

Пари се дават само на обезпечение. Даже има и други подробности. Наследствен имот веднага се прави право на ползване на тежест спрямо Ваше доверено лице - така при една делба се получава "перпетуум мобиле".

Друго какво - аз се прехранвам на практика с грешките на другите - решавате да направите грешка и после аз или колегата да търчи със спринцовката. Така храните паразити като ЧСИ, нотариуси и съдии, които - са на бюджет. Един мой клиент - Бехар, той е известен икономист, ми каза (когато ме препоръчаха за консултация при него), та гледахме се умно няколко минути и той се засмя: "Виж какво от своя баща знам - да не ползвам услугите на адвокат, а да си водя нещата така - че да няма нужда". Ставаше въпрос за един спор с негова леля.

Адвокатстването е изкуство, там има разни методи за хипноза, за баланс и много, други тънкости. Но - без пари не става. Най-малкото има такси за съд, има заобиколни пътища, например - вместо дело - чрез администрацията. Дело да не се завежда - това е тежка артилерия - има и снайперистки методи - доста неща.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5208
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 28 госта


cron