начало

Правителството одобри предложените до 20 000 лева глоби за действителни собственици, криещи информация от фирмите си Правителството одобри предложените до 20 000 лева глоби за действителни собственици, криещи информация от фирмите си

Въпрос относно дарение

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпрос относно дарение

Мнениеот vilarduen_1 » 09 Окт 2018, 17:36

Здравейте,

Става дума за дарение от чужденец на българско НПО на парични средства.
1. Задължително ли е договора да е нотариално заверен или е достатъчна и обикновената писмена форма?
2. Ако е задължителна нотариалната заверка, как да процедира чужденеца, тъй като е в чужбина, а договора трябва да се подпише сега и очевидно изпращане на договора по куриер няма да е достатъчно?


Благодаря Ви предварително!
vilarduen_1
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 19 Фев 2013, 21:35

Re: Въпрос относно дарение

Мнениеот bvoykov » 11 Окт 2018, 13:49

На кратко - от чисто житейска гледна точка, няма пречка да се сключи в писмена форма, без нотариални заверки. Как стоят нещата от юридическа гледна точка? Уредбата на договора за дарение се съдържа в чл. 225 до 227 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Ал. 2 на чл. 225 гласи, че дарението на движими имущества, към които спадат и паричните средства, трябва да стане в писмена форма с нотариална заверка на подписите или чрез предаване. С други думи, за да се избегнат нотариалните заверки, се съставя писмен документ, който често бива озаглавен "Договор за дарение", "Дарение" или там други производни, като по този начин документът, макар и юридически да не представлява договор, всъщност представлява изявление, което доказва предаването на дареното, де факто доказвайки и самия договор. За всеки случай може да се направи и 1 екземпляр на езика на чужденеца и примерно и в двата документа да се упомене, че са изготвени в 2 екземпляра или там в колкото искате, включително и на разбираемия за чужденеца език, нали, за да стане ясно, че той е знаел какво подписва.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 213
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Въпрос относно дарение

Мнениеот teogeo » 12 Окт 2018, 22:14

Ако дарението е над 10,000лв - по банков път с посочване в основанието на превода - "дарение". Ако има някакви клаузи по дарението - да, добре ще е да се уредят с договор. Иначе е ненужно упражнение.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1412
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28
Местоположение: Lovech,Ruse,Sevlievo


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron