начало

Съдия поиска извинение от член на Висшия съдебен съвет Съдия поиска извинение от член на Висшия съдебен съвет

Има ли норма за абревиатурите в правото?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Има ли норма за абревиатурите в правото?

Мнениеот hominem » 11 Авг 2018, 16:27

Привет,

Попадам на всеобразни и фриволни съкращения на всичко в правото. Било то наименования на институции, правни уредби или закони - съкращават се дори цели изречения с по една буква от дума (?!). Е, аз съкващавах така като малък ученик и после не си разбирах нищо от записките. По-важното е дали има някаква таблица със съкращенията или буквално пишем каквото искаме? За мен е удобно да изписвам ЗА, но има още няколко ЗА и се налага да се подразбира от смисъла на текста. К - Конституция, ЗЗ - Закрито съдебно заседание, но ЗПДПЗЮМСОРРНМКПТЮ - сериозно?! Ако ползваме капитализацията като ЗОПОГПС и ПОДЛСНУГСЛРУГКЛСДЛДДС, то защо ЗЗ не е ЗСЗ?

Извинявам се, ако темата е скучна, но за мен е любопитно да следвам определена логика, след като ще съкращавам огромен обем от записките си. Дано да желаете да споделите опит.Поздрави!
hominem
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 17 Юли 2018, 18:06

Re: Има ли норма за абревиатурите в правото?

Мнениеот nikodim77 » 12 Авг 2018, 01:10

Здравейте,
Не, не знам дали има норма за абревиатурите... ... в правото... Може би имате предвид в съдебните актове и като цяло съдебната документация...? „В правото” е много относително.
Наистина се отчитат доста съдебни документи, в които са налице множество съкращения – не-указани за какво са. Аз, когато пиша някакъв документ включително и пост тук във форума и следва да цитирам закон или нещо, което може да бъде представено чрез абревиатура, и знам, че ще го повторя няколко пъти, в началото на текста или въобще при първи цитат пиша цялото словосъчетание, като след него в скоби го представям съкратено. Например: „ ... в законът за нормативните актове (ЗНА)...” и по-надолу в текста продължавам със ЗНА. Е, ако текстът ми е по-обемист и се налага по-чест цитат, на още едно-две места го пиша цял несъкратен.
Няма лошо в представянето чрез абревиатури, но е добре преди тях да се изписва цялото съдържание на същите поне веднъж в текста. Иначе абревиатурите са необходими поради огромния обем от норми, документи, названия на институции и др., а това пести време, хартия и тонер. Да си представим, че в едно съдебно решение (тук във форума пишем СР.) следва да се упомене няколко пъти закона за оръжията боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ), или някоя от агенциите с много дълги имена, така би се увеличил обемът – страници, което си е загуба на време за писане и т.н.
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 447
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Има ли норма за абревиатурите в правото?

Мнениеот hominem » 12 Авг 2018, 10:59

nikodim77 написа: ... в правото... Може би имате предвид в съдебните актове и като цяло съдебната документация...? „В правото” е много относително.


Николай Димитров,

Употребих обстоятелственото пояснение "в правото", тъй като визирах не само официални документи, а и записки - саморъчно изписани килограми листа с помощта на писалка "Parker" в комбинация от фина ръка, извършвайки калиграфски движения. Обикновено хартията се омастилява, когато някой лектор споделя знанията си с останалите желаещи да го слушат, след което всичко се прибира грижливо в папка. Ако преподава право, то допълнението "в правото" си е съвсем намясто и не, не знаете по-добре от мен какво имам предвид. :)

Съвсем накратко: исках да разбера дали трябва да има съответствие между съкращения в официален и в неофициален документ, тъй като границата между това да водя записки и официална кореспонденция е минимална, що се отнася до понятийното съдържание.

Благодаря, че отговорите, въпреки неуместната забележка.

П.П.: Може би имате предвид Николай Димитров с никнейма "Nikodim". :)
hominem
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 17 Юли 2018, 18:06

Re: Има ли норма за абревиатурите в правото?

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Авг 2018, 12:49

Абревиатурата или съкращението на дълги словореди, казано на български се появява, проявява и се използва - Защо.

Когато имаш дълъг поточен мисловен поток, който не зависи от изписването на всички повторителни думи - напр. ЖСК, ако трябва го изпишеш четири пъти в едно изложение казуса и става спъната работа.

Словото е изкуство, най-просто казано, но всъщност това е и майсторство, там вече е друга работа.

В правото или в каквото и да е - е важна бързината. Тука вече се заплетох в мислите си - но без абревиатура не се работи. В кой завод или цех или фабрика ще ти кажат - дай ми Гаечен ключ Фи 18 - сдвоен, навсякъде се подвиква дай ми осемнайстката.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4652
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Има ли норма за абревиатурите в правото?

Мнениеот hominem » 12 Авг 2018, 13:15

ivan_lawyer написа:Абревиатурата или съкращението на дълги словореди, казано на български се появява, проявява и се използва - Защо.


Многоуважаеми, аз не питам "защо", а "какво"? Може би не се изразявам разбираемо.

ivan_lawyer написа:Когато имаш дълъг поточен мисловен поток, който не зависи от изписването на всички повторителни думи - напр. ЖСК, ако трябва го изпишеш четири пъти в едно изложение казуса и става спъната работа.


Отново никому необходими разсъждения, при все, че въпросът и тематиката са съвсем различни, а именно: Има ли общ знаменател на абревиатурите в юрисдикцията или всеки си пляка каквото му хрумне? Дали да не потретя въпроса под друга форма?

ivan_lawyer написа:Словото е изкуство, най-просто казано, но всъщност това е и майсторство, там вече е друга работа.


Благодаря, че ме просветлихте. Наистина не знам как щях да се справя без тази информация. Ще го кажа и по друг начин: БЧМП ННЗКЩДССБТИ

ivan_lawyer написа:В правото или в каквото и да е - е важна бързината. Тука вече се заплетох в мислите си - но без абревиатура не се работи. В кой завод или цех или фабрика ще ти кажат - дай ми Гаечен ключ Фи 18 - сдвоен, навсякъде се подвиква дай ми осемнайстката.


Не, сериозно ли? Аз си мислех, че е добре да повтаряме, потретваме и като цяло да говорим безсмислици, точно затова и поведох тази дискусия.

Със здраве!
hominem
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 17 Юли 2018, 18:06

Re: Има ли норма за абревиатурите в правото?

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Авг 2018, 15:16

Eми научно изследване за произход и същество на абревиатурата няма.
Навремето старите адвокати - сега няма нужда от споменаване на имена, но ме научиха да пиша вместо Софийски районен съд - Софийския районен съд, тоест членуваш на пълен член - защото има един такъв съд, а не е неопределен.

Много ясно да се пише СРС или КРС, вместо Софийски районен съд или Костинбродски Районен съд.

Другото е наистина проблем - сложните и дълги заглавия на закони - но това е дълга тема - за поднормативните актове, наредбите и указите, които са понякога ненужни.

Но оправия няма в случая, защото непрекъснато се раждат обществени проблеми.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4652
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Има ли норма за абревиатурите в правото?

Мнениеот jzschrstsprstr » 12 Авг 2018, 17:39

Съкращенията са функция на това, което се съкращава. При дългите наименования на нормативните актове, например, проблемът си е в тях, а не в техните съкращения. Можете да погледнете Закона за нормативните актове и Указ № 883 за прилагане на Закона за нopмaтивнитe aктoвe, току-виж нещо Ви заинтригува.
Може и да не съм съгласен с това, което казваш, но докато Волтер е мъртъв ще защитавам правото ти да го казваш.
jzschrstsprstr
Младши потребител
 
Мнения: 65
Регистриран на: 01 Мар 2011, 19:56

Re: Има ли норма за абревиатурите в правото?

Мнениеот nikodim77 » 12 Авг 2018, 23:39

Не мислех да отговарям, независимо от това, че Г-н hominem е приел, че съм отправил забележка... още повече пък и неуместна! Но развоят на темата провокира настоящия отговор.
Уважеми hominem,
Когато някой кръщава някого му купува риза. :lol: Не, на съм Николай Димитров. Никодим съм!
Та както казах (написах), не съм имал идея да отправям забележка. Нито имах намерение да определям какво сте имали предвид. Нямам гадателски способности! Поставяте тема, с конкретно питане, което аз лично не намерих за толкова конкретно, тъй като „правото” във въпросът Ви е разтегливо понятие. Тук във форума се обсъждат предимно съдебни актове и документи във връзка със съдебната система, а в тези документи е бъкано със съкращения. Та затова направих своето предположение. Споменавате – споделяне на опит. Е, аз споделих своя опит с първоначалното изписване на цялото съдържание на текст, чието съкращение поставям в скоби и по нататък в текста ползвам съкращението.
Всъщност темата няма обособен въпрос освен заглавието. А отговори получихте, от мен и от други участници във форума. И всъщност настоящият ми пост както по-горе споменах е провокиран и от Вашето отношение към отговарящите Ви, което граничи с подигравтелно и надменно такова. Мисля, че е редно, ако не показвате уважение към тези, които са отделили от своето време да се включат по сериозната и фундаментална тема, то поне да не показвате неуважение към тях.
Ако желаете, може да дадете разяснение по поставения от Вас въпрос: „Има ли общ знаменател на абревиатурите в юрисдикцията...” Не съм наясно, коя юрисдикция имате предвид в питането си. (за да не гадая и да казвам какво сте имали предвид) :wink:
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 447
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron