начало

За ползата от обучението на юристите* За ползата от обучението на юристите*

Извънреден труд при нощни смени

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Извънреден труд при нощни смени

Мнениеот asvan » 23 Апр 2018, 14:08

Здравейте.
Интересува ме следния казус.
Назначен съм на 12 часови смени - дневни и нощни. Съответно всяка нощна имам по 8 часа нощен труд, като за седмица е общо 16 часа.
Не ми е много ясно при тези условия дали важи правилото за приравняване към 8 часовия работен ден, при което нощните часове се умножават по коефициента спрямо 8-те часа работен ден на колегите редовна смяна.
Благодаря ви предварително и приятен ден.
asvan
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Апр 2018, 14:06

Re: Извънреден труд при нощни смени

Мнениеот jhoro » 23 Апр 2018, 23:41

Не виждам нищо трудно.
Първо - вие, в тази смяна, в която работите и през нощта, имате:
- 8 часа нощен труд (от 22:00 до 06:00), които с коефициент 1,143 се превръщат в 9,144 часа дневен труд. Тоест - в за тази смяна имате 13,144 дневен труд.
Ако работите 2 чисто дневни смени и 2 дневна+нощна - за седмица ви се събират:
2 х 13,144 + 2 х 8 = 42,288 отработени часа.
При положение, че
Чл. 136. (1) Работната седмица е петдневна с нормална продължителност на седмичното работно време до 40 часа.
Кодекс на труда

вие имате 2,288 часа извънреден труд.
По отношение на заплащането.
Един път трябва да ви се заплати за нощен труд.
Чл. 8. За всеки отработен нощен час или за част от него между 22,00 ч. и 6,00 ч. на работниците и служителите се заплаща допълнително трудово възнаграждение за нощен труд в размер не по-малък от 0,25 лв.
Наредба за структурата и организацията на работната заплата

Освен това, за тези 2,288 часа извънреден труд - трябва да ви се заплати основното почасово въз­наг­раж­де­ние, увеличено с 50% (чл.262, ал.1, т.1 от КТ)
jhoro
Потребител
 
Мнения: 752
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Извънреден труд при нощни смени

Мнениеот asvan » 14 Май 2018, 09:59

Здравейте и благодаря за отговора. Само да уточним подробностите. Има ли значение за казуса, че отчитането на работното време е от сумарен тип? И как става превръщането, като се има предвид, че през нощната смяна работя сам и няма как да взема почивка от 1 час, т.е. нощният ми труд е 8 часа, не 7?
Благодаря предварително.
asvan
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Апр 2018, 14:06

Re: Извънреден труд при нощни смени

Мнениеот asvan » 18 Май 2018, 11:36

Здравейте отново. За да не отварям нова тема ще попитам още няколко неща тук.
Аз и колегите ми - 6 човека сме назначени на 12 часови сумарно изчислявани смени в реда: 12 дневна - 12 нощна. Двама от тези шестимата, по-принцип работят редовна смяна по 8 часа, 5 дни в седмицата, и досега даваха компенсации-те за извънредните часове и заместваха болните и отпуските на останалите 4-ма. От месец насам обаче, единия от заместващите напусна и ръководителят на предприятието реши да не назначава човек, като аргументът му е, че сме напълно достатъчни и компенсациите могат да не се дават в рамките на месеца в, който са навъртените часовете извънреден труд, а в някакъв период от 3 до 4 месеца, имайте предвид, че за година аз и колегите ми натрупваме средно по 250 часа извънреден труд. Управителя дори твърди, че не би следвало да имаме извънреден труд, позовавайки се на формулата: 365 дни в годината умножено по 24 часа в денонощието, делено на 5-та работници и разделено на 12 часовите сумарни смени, т.е. 365 х 24 : 5 : 12 е равно на 140 часа средно на човек за месец, формула, която според мен е пълна демагогия, при положение, че например за тази година, работните дни са 248, а не 365. Въпросът ми е, прав ли е въпросния високообразован господин?
Втория казус е още по-заплетен. Във фирмата има две звена, КиП и А и Ел.техници. Ел. техниците работят на 8 часов работен ден и за извънредния си труд им се изплащат завишените ставки предвидени по закон в рамките на месеца, в който е положен. КиП и А, т.е. ние, както вече уточних, работим на сумарно работно време и нашия извънреден труд се компенсира с почивка, и съгласно новите правила във фирмата, в период от 3-4 месеца.
Първият въпрос, който изниква е: Законно ли е в рамките на една фирма на едното звено да се изплащат парични компенсации за положения извънреден труд, а на другото да се предоставя компенсиране с почивни дни?
Втори въпрос: След като компенсираните с пари взимат полагащото се според закона увеличение на дневната надница според деня на положения извънреден труд, не трябва ли работниците, които се компенсират с почивни дни да им се завишат почивните часове на принципа - едните + 50% пари, другите + 50% почивни часове? Интересува ме този казус, защото някъде прочетох мнение от адвокат, че: "При работа на Сумирано изчисляване на работното време (СИРВ), отработените в повече дни или часове се компенсират с по-голяма почивка, в рамките на периода на отчитане на времето".
Предварително благодаря и приятен ден!
asvan
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Апр 2018, 14:06


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron