начало

Подсъдим по делото „Червей“ бивш шеф в МВР осъди прокуратурата за 50 000 лева Подсъдим по делото „Червей“ бивш шеф в МВР осъди прокуратурата за 50 000 лева

предотвратяване на неправомерно добавяне на документи от ЧСИпредотвратяване на неправомерно добавяне на документи от ЧСИ

Мнениеот bliznaci1986 » 06 Мар 2018, 10:40

Здравейте. Моля за малко помощ и съвет. Как мога да предотвратя неправомерно добавяне от страна на ЧСИ нови документи със стара дата по изп.дело, както и вписване на призовкар в невръчвани призовки?
Случаят е следния: Има изпълнително дело, което ще се изиска от съда. По делото има приложени призовки, които не са връчвани, лицето не е посещавано и в разписката няма нищо попълнено - нито име и фамилия на призовкар, нито дата на посещение на адреса. Считам, че ЧСИ ще го допише това последния момента преди да изпрати делото в съда, което няма да е от полза на длъжника. Отказва да даде препис от делото. Затова питам за мнения и съвет.
bliznaci1986
Младши потребител
 
Мнения: 48
Регистриран на: 05 Сеп 2016, 21:49

Re: предотвратяване на неправомерно добавяне на документи от

Мнениеот kalahan2008 » 06 Мар 2018, 16:59

ЧСИ няма право да откаже да предостави на длъжника копие от делото (чл. 19 от Наредба № 4 от 6 февруари 2006 г. за служебния архив на частните съдебни изпълнители), затова се обърнете към компетентните контролни органи - КЧСИ и/или МП. При наличие на жалба ЧСИ е длъжен да предостави копие от делото на тези органи и така също ще се предотврати възможността за злоупотреба и манипулация на документите.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3200
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: предотвратяване на неправомерно добавяне на документи от

Мнениеот astika » 08 Мар 2018, 12:55

На практика не е така. Въпросният члнен от наредбата разрешава копия на конкретни документи. За цяло дело....еденици са ЧСИ-тата, които правят копия на делата в цялост. От тези еденици 50 % искат такси като за заверени преписи, т.е едно обикновено копие излиза над 200/300лева, така че .....успех с копията на делата :)

Към автора: сега вече е късно, но пускаш една жалба срещу това, че кантората на ЧСИ е твърде тясна и не можеш да си разгледаш делото (пиша примерно ) Жалбата - до Окръжен съд. След като си заплатиш таксите по жалбата и след като последната отиде в съда, си правиш копие на делото, но от съда ! Това при условие, че исмаш късмет и ЧСИ реши да направи пълно копие, щото напоследък правят само за относимите към жалбата документи.
astika
Потребител
 
Мнения: 114
Регистриран на: 04 Фев 2015, 18:21

Re: предотвратяване на неправомерно добавяне на документи от

Мнениеот kalahan2008 » 08 Мар 2018, 22:14

astika написа:На практика не е така. Въпросният члнен от наредбата разрешава копия на конкретни документи. За цяло дело....еденици са ЧСИ-тата, които правят копия на делата в цялост. От тези еденици 50 % искат такси като за заверени преписи, т.е едно обикновено копие излиза над 200/300лева, така че .....успех с копията на делата :)

astika, наясно съм с тълкуванията и практиката на ЧСИ, но това, че съществуват недобросъвестни практики, не ги прави законни.
Разбира се, че Наредбата визира както отделни документи от делото, така и цялото дело, защото делото се състои от всички документи по делото и е все едно да поискаш всички документи по делото и да поискаш самото дело. Останалото са йезуитски извъртания и недобросъвестно ограничаване на правата на длъжниците. Няма абсолютно никаква логика Правилникът за администрацията на съдилищата да задължава съда и ДСИ да дават копия и от цели дела, а това да не важи в същата сила за ЧСИ. Няма никаква логика да съществуват различни задължения за изпълнителния орган в зависимост от това дали е ДСИ или ЧСИ.
Що се отнася до таксите за всеки отделен документ - поредната злоупотреба. Точка 8 от ТТРЗЧСИ изрично сочи, че таксата за копие от цялото дело е 10 лв., а само когато делото се изпраща на съд е 20 лв. Тарифата ясно разграничава случаите на предоставяне на делото на страните и на съда. Това е и още един аргумент, че таксата е само 10 лв. (без ДДС) за копие от цялото дело.
Отделен е въпросът, че в България липсва реален контрол от страна на КЧСИ и МП върху подобни недобросъвестни практики, но това е част от общата тема за върховенството на закона, правовата държава и ограничаването на правото на защита на страните в гражданския процес. Това е тема, която и да си дъвчем по форумите, няма смисъл.
Аз съм подавал жалба до МП за манипулирани от ЧСИ документи във връзка с молба за прекратяване на дело по перемпция - ЧСИ изведнъж входира със задна дата документи, които не съществуваха преди това по делото и същевременно генерира с един и същи баркод няколко запорни съобщения до банки, които уж си стоят невръчени вече повече от година (което е повече от ясно, че е житейски нелогично), но за МП няма проблем. По този начин изведнъж се оказа, че 2-годишният срок по чл. 433, ал. 1, т. 8 ГПК не е прекъснат.
Аз мога много да говоря за злоупотреби в България (не само при ЧСИ), от които ми е дошло до гуша, но това няма никакво значение - в крайна сметка това няма да премахне злоупотребните и няма да елиминира недобросъвестността на тези, спрямо които липсва реален контрол от страна на държавните органи. Както се казва - керванът си лае, кучетата си вървят...
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3200
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: предотвратяване на неправомерно добавяне на документи от

Мнениеот astika » 09 Мар 2018, 14:07

Добре е и ?

Питанката беше какво да се направи ?

Пускаш молба за копие на всички документи по делото, получаваш отказ !? Отказът за копия не подлежи на обжалване :) Какво правиш ? Пращаш жалба до МП, от там ти отговарят, че няма нарушения и ти какво правиш ? Обясняваш на клиента каква е системата :) Обаче клиента не иска да знае за системата, а иска да му се свърши работа!

Тъй че......дали за теб или за мен има или няма житейска или правна логика - не е важно, по-скоро важното е, че пълно копие от дело не можеш да получиш, дори и да искаш.
Аргумент ?! По делото са налични данни, които могат да станат достъпни само от адмистратори на лични данни, поради тая причина няма си размятам копия от делата при всяка молба за такива.
Пиеш студена вода ! В перемционният срок влизат 3-4 молби, а ако ти се прекъсне с тях и общата погасителна давност, пиеш още една чаша студена вода. Това е ситуацията !
astika
Потребител
 
Мнения: 114
Регистриран на: 04 Фев 2015, 18:21

Re: предотвратяване на неправомерно добавяне на документи от

Мнениеот kalahan2008 » 09 Мар 2018, 14:37

astika написа:Аргумент ?! По делото са налични данни, които могат да станат достъпни само от адмистратори на лични данни, поради тая причина няма си размятам копия от делата при всяка молба за такива.


Контрааргумент 1:
Искането е на самия длъжник! Единствено неговите лични данни са по делото!

Контрааргумент 2:
Адвокатът на длъжника е администратор на лични данни!

Ако страхът е от жестока глоба от 10 000 лв. от КЗЛД, то това е несериозен аргумент. Истинската причина си я знаем и няма какво да я крием - ЧСИ се притеснява именно, че ще го развяват насам-натам пред МП, КЧСИ, Омбудсман и къде ли още не, може и пред медиите дори. Изобщо не е заради грижа за личните данни на длъжника!

П.п. Защо някои ЧСИ предоставят копия от изп. дела, а други - не?
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3200
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: предотвратяване на неправомерно добавяне на документи от

Мнениеот vassiko » 13 Юли 2018, 14:11

kalahan2008 написа:ЧСИ няма право да откаже да предостави на длъжника копие от делото (чл. 19 от Наредба № 4 от 6 февруари 2006 г. за служебния архив на частните съдебни изпълнители), затова се обърнете към компетентните контролни органи - КЧСИ и/или МП. При наличие на жалба ЧСИ е длъжен да предостави копие от делото на тези органи и така също ще се предотврати възможността за злоупотреба и манипулация на документите.А защо само в "контролни органи - КЧСИ и/или МП..."
При мен лично при отказ, че не можело да ми се копира цялото дело, им заявих, че следва жалба, но ДИРЕКТНО В ПРОКУРАТУРАТА за фалшифициране на документи от длъжностно лице, за въвеждане в заблуждение с цел лично облагодетелстване... и след 2 дни ми ги дават копирани!
Единствената разлика беше, че при единия ЧСИ заплатих 10 лв. а при втория се заяде, че има и ДДС върху тях..
vassiko
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 06 Яну 2005, 12:13

Re: предотвратяване на неправомерно добавяне на документи от

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Юли 2018, 17:24

Аз имам следният подход - отивам на кантората и им казвам, дайте документите или аз си ги принтирам на мой принтер, с вашето лого, абе всичко подробности, лого, име и т.н.

Надявам се разбрахте рецептата за кралски шантаж.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4652
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron