начало

Докладът на ЕК за напредъка на България е далеч от реалността Докладът на ЕК за напредъка на България е далеч от реалността

Камери със звук в детска градина и училище

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Камери със звук в детска градина и училище

Мнениеот nadide » 16 Фев 2018, 10:27

Предварително се извинявам, ако темата се повтаря, намерих подобна, но вече заключена!
След шума около последните клипове с насилие над деца, излезли в интернет и медийното пространството, и исканията от родители за видеозаписи (подчертавам записи, а не онлайн наблюдение) в детски градини и училища, и също ако предположим, че след съгласие от страна на учители и родители се стигне до поставяне на такова, може ли някой специалист да ми отговори дали е незаконно камерата да е със звук? Защото за мен като родител да чуя една вербална агресия към детето ми е също толкова страшно, колкото и физическата, било то от друго дете или учител. И въобще ако камерите са без звук, до голяма степен не се ли обезсмисля тяхното монтиране?
nadide
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 20 Сеп 2008, 14:40

Re: Камери със звук в детска градина и училище

Мнениеот bludniq_sin » 16 Фев 2018, 11:33

"И въобще ако камерите са без звук, до голяма степен не се ли обезсмисля тяхното монтиране?" - не естествено.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител
 
Мнения: 952
Регистриран на: 06 Яну 2011, 14:56

Re: Камери със звук в детска градина и училище

Мнениеот nadide » 16 Фев 2018, 11:40

bludniq_sin написа:"И въобще ако камерите са без звук, до голяма степен не се ли обезсмисля тяхното монтиране?" - не естествено.

Отговаряте ми, но само на единият въпрос. Да, камера без звук е по-добре от нищо и все пак отново да задам основния си въпрос - незаконно ли е камерите да са със звук или не?
nadide
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 20 Сеп 2008, 14:40

Re: Камери със звук в детска градина и училище

Мнениеот dog123 » 16 Фев 2018, 12:19

Видеонаблюдение
В процеса на динамично развитие на технологиите, все повече се засилва ролята на видеонаблюдението в нашето ежедневие поради неговите широка обществена достъпност и приложимост. Доскоро системите за видеонаблюдение бяха приоритет за специални обекти, банкови офиси и големи предприятия, но днес те се използват за охрана на училища, жилищни комплекси, болници, хотели, офиси, магазини и др. Във връзка с масовото навлизане на видеонаблюдението във всички сфери на живота все по-актуален става въпросът за защитата на неприкосновеността на личността и личния живот. Нашата цел е: Да повишим информираността на гражданите относно упражняването на техните права при осъществяване на видеонаблюдение.

Въпрос: Видеозаписите от средства за наблюдение представляват ли лични данни?

Отговор: Да. Видеозаписите от средствата за наблюдение съдържат "лични данни", защото чрез тях можете да бъдете физически идентифициран/а по безспорен начин.

Въпрос: Видеонаблюдението „обработване на лични данни” ли е?

Отговор: Да. Видеонаблюдението е действие по обработване на лични данни, тъй като се извършва запис чрез технически средства за видеонаблюдение.

Въпрос: Кой има право да извършва видеонаблюдение? Отговор: Право да извършват видеонаблюдение имат:

Търговци или юридически лица, както и техни звена за самоохрана, които са лицензирани за извършването на частна охранителна дейност;
Държавни институции, на които се налага да извършват видеонаблюдение за изпълнение на своите функции;
Във всички останали случаи видеонаблюдение може да бъде извършвано само при наличие на нормативно основание или при Ваше изрично съгласие.
Въпрос: Имам ли право да бъда информиран/а от администратора за извършваното видеонаблюдение?

Отговор: Да. Гражданите задължително се уведомяват чрез информационни табла, поставени на видно място, за използването на технически средства за наблюдение и контрол на обекта, без да се уточнява тяхното местоположение. В случай че те не са възразили пред администратора за обработването на личните им данни, по този начин се приема, че същите са предоставили своето съгласие по смисъла на Закона за защита на личните данни техни лични данни да бъдат обработвани чрез технически средства за видеоконтрол.

Въпрос: Имат ли право работодателите да извършват видеонаблюдение на работното място на работниците/служителите, с които са в трудови правоотношения?

Отговор: Когато целта на видеонаблюдението е контрол на работния процес и спазване на работното време, администраторът може да извършва видеозапис чрез средства за наблюдение на своите работници/служители само при наличие на нормативно основание за това или при дадено изрично съгласие от лицата - обект на видеонаблюдението (например чрез клауза в трудовия договор).

Въпрос: Имам ли право да възразя срещу осъществявано спрямо мен видеонаблюдение?

Отговор: Да. Имате право да възразите пред администратора, че не желаете да бъдете записван чрез камери за видеонаблюдение, ако администраторът не Ви докаже наличието на правно основание в конкретния случай.

Въпрос: Имам ли право на достъп до видеозаписи, отнасящи се до мен, записани с камери за видеонаблюдение?

Отговор: Да. Всяко физическо лице има право на достъп до отнасящите се за него лични данни (вкл. видеозаписи). В случаите, когато при осъществяване правото на достъп на физическото лице могат да се разкрият лични данни и за трето лице, администраторът е длъжен да предостави на съответното физическо лице достъп до частта от тях, отнасяща се само за него. За тази цел той трябва да предприеме съответни технически мерки за заличаване/маскиране на образите на другите лица-обект на видеонаблюдението. При липса на такава техническа възможност достъп до видеозаписи може да бъде предоставен само със съгласието на всички лица-обект на видеонаблюдението.

Въпрос: Как мога да се защитя, в случай че спрямо собствения ми недвижим имот се извършва видеонаблюдение от камери, разположени в съседен имот с охранителна цел?

Отговор: Действията на лицата във връзка с осъществяване на видеозаснемане с охранителна цел са регламентирани в Закона за частната охранителна дейност, като контролът върху дейностите по този закон е възложен на Главна дирекция „Охранителна полиция” и областните дирекции на МВР. Винаги можете да се обърнете към тези структури на МВР.

Въпрос: Как мога да се защитя, в случай че спрямо мен се извършва видеонаблюдение, за което не е поискано моето съгласие?

Отговор:
Можете да подадете жалба до Комисията за защита на личните данни в едногодишен срок от узнаване на нарушението, но не по-късно от пет години от извършването му.
Да обжалвате действията на администратора на лични данни пред съответния административен съд или пред Върховния административен съд по общите правила за подсъдност.

Източник : https://www.cpdp.bg/10-godini/?p=video
dog123
Младши потребител
 
Мнения: 62
Регистриран на: 30 Авг 2010, 13:51

Re: Камери със звук в детска градина и училище

Мнениеот nadide » 16 Фев 2018, 13:41

Благодаря на dog123 за информацията, но тази съм я чела и отново не ми става ясно за Звука. Условията около наблюдението ми се изясниха, но питането ми е за Звука. Въобще има ли правни норми за него?
nadide
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 20 Сеп 2008, 14:40

Re: Камери със звук в детска градина и училище

Мнениеот nadide » 19 Фев 2018, 11:43

Няма ли юристи, които да знаят има ли проблем камерите да са със звук?
nadide
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 20 Сеп 2008, 14:40

Re: Камери със звук в детска градина и училище

Мнениеот desods » 20 Фев 2018, 17:27

В училищата камерите не бяха ли със звук?
desods
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 08 Окт 2017, 15:39

Re: Камери със звук в детска градина и училище

Мнениеот dog123 » 20 Фев 2018, 18:02

Ако се сложат камери , дали са със звук или не няма никакво значение, въпроса е да има основание за поставяне. Поставят се камери за да се прекрати последващо насилие над децата, подписват си че са запознати че са под видео и аудио наблюдение , и си бачкат като пичове. В службата ми има 70 камери във вътрешните помещения , и вероятно над 200 за външна охрана. След една седмица в тази среда , единственото притеснение е да не си извадиш някой сопол от носа пред камерата , докато спокойно си мислиш че си сам в помещението. Просто забравяш за камерите....
След като твърдиш че си лоялен и си честен ,и ако наистина си какво ти пречат камерите?
Обаче "лелките" искат да си карат по старому, да си шамаросват децата , да им говорят глупости , да ги плашат че последните ще ги изяде торбалан , и децата масово плачат ако са последни... Обаче лелките трябва в 18:00 да са си тръгнали , щото са 2 ра смяна и "торбалан" е най малкото което може да впрегнат за тая цел....
dog123
Младши потребител
 
Мнения: 62
Регистриран на: 30 Авг 2010, 13:51

Re: Камери със звук в детска градина и училище

Мнениеот omar2002 » 09 Мар 2018, 11:31

но тази съм я чела и отново не ми става ясно за Звука.ทางเข้า sbo
omar2002
Младши потребител
 
Мнения: 40
Регистриран на: 26 Окт 2017, 10:59

Re: Камери със звук в детска градина и училище

Мнениеот marineta » 13 Мар 2018, 17:07

А ,че не може да го нашамарят където няма камери и после да си измият ръцете ,видиш ли вече има камери .Всичко е до човека
marineta
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 09 Окт 2017, 08:07


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron