начало

Главният прокурор ще пише механизъм за реакция при засягане на независимостта на обвинители Главният прокурор ще пише механизъм за реакция при засягане на независимостта на обвинители

Работа след правоспособност

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Работа след правоспособност

Мнениеот milan774 » 11 Фев 2018, 02:10

Здравейте на всички! Мисля да засегна една тема ,която много от придобилите правоспособност се интересуват - какви очаквания да един млад току-що придобил правоспособност юрист.Искам всеки ,който практикува или е бил в дадена сфера да изрази мнение и опит , като например :

- какво да очаква новопостъпил на работа юристконсулт без никакъв опит ( обучават ли го по опитните в работата, в какво се състои работата му , средно възнаграждение,което може да очаква като за начало и има ли перспектив в тази дейност ) Изразете всякакви отзиви, които имате.

-същото може да споделите мнение за постъпил в адвокатска кантора , ПРЕДИ да е станал адвокат ( в какво се изразява работата му , какви изисквания имат - общо взето подобни на споменатите горе) В кои сфери на правото сте забелязали да има "хляб" и перспектива за развитие? Дали е по-добре да си в много голяма кантора с над 10 адвоката или е по-добре в по малка.. споделете мнения :roll:

-ако желаете може да коментираме малко и за младши магистратските длъжности( какви плюсове и какви минуси имат)

Друго интересно нещо , което би било полезно е да споделите , какви други професии , които изискват юридическа правоспособност са доходни ( не става въпрос за типичните адвокат, магистрат ,юристконсулт и т.н.)

Чувствайте се свободни да изразите мнение за подобни позиции , които са доходни и съответно имат перспектива.

Целта е всеки току-що завършил да придобие поне малка представа , къде може да работи , какво да очаква от работата, защото има тенденция много от хората, като постъпят на работа да останат разочаровани от това, което са очаквали и това ,което е. :D
milan774
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 11 Фев 2018, 01:50

Re: Работа след правоспособност

Мнениеот barakuda » 11 Фев 2018, 19:53

Мога да кажа за първа работа в малка адвокатска кантора - иди там, донеси онова, занеси друго, ТР, общини, кадастър, много писане и прочие. 650-700 лева до 1000, 1200 макс.

ПП Преди запетайките не се слага интервал, нищо, че си е адвокатски патент. Нещо като мекането.
barakuda
Потребител
 
Мнения: 216
Регистриран на: 08 Ное 2013, 20:11

Re: Работа след правоспособност

Мнениеот milan774 » 11 Фев 2018, 23:05

Радвам се, че се включихте в дискусията :) Очакам и други колеги да споделят мнение и наблюдения :)
milan774
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 11 Фев 2018, 01:50

Re: Работа след правоспособност

Мнениеот lawchoice » 12 Фев 2018, 00:14

https://www.youtube.com/watch?v=ETxmCCsMoD0

Някои приемат правото като призвание, а други просто като средство за печелене на пари. Но при всички положения, първо трябва да дадеш, за да получиш. Ето защо, не може, използвайки такива абстрактни постановки, да получите изчерпателен и полезен за всички, които се интересуват от темата, отговор на поставените от вас проблеми.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 532
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: Работа след правоспособност

Мнениеот kalahan2008 » 12 Фев 2018, 01:54

Моята първа професия беше в държавната администрация. Решението за това го взех в казармата, където бях поставен от кадровите войници в поделението в такива условия, че трябваше да ги "кредитирам" и след това да си събирам вземанията от тях. Така в казармата у мен се яви идеята да стана публичен изпълнител. По моя преценка така щях да имам възможност да се запозная с вещното право, данъчното право, изпълнителния процес.
По време на следването не съм ходил да стажувам в адвокатски кантори. Едно, че чувах, че стажовете не се заплащаха, а отделно не се научава нищо. Освен това учих паралелно и второ висше и нямах никакво време и за работа. Но това беше отдавна.
Преди повече от 10 г. съм се явявал и на 1-2 изпити за съдии и прокурори. Помня, че на единия изпит за прокурори темите излязоха в един вестник в предния ден преди писмения изпит и тогавашният главен прокурор Борис Велчев трябваше да отмени изпита и да насрочи нова дата. Беше голям скандал, но както всяко чудо, и това беше за три дена. Никой вече не помни за скандала с прокурорския изпит от 2006 г. Никой не направи проверка кой е виновен, въпреки че само трима души имаха достъп до въпросите за изпита.
На тези изпити аз разбрах, че все още ми е рано за магистратска професия. След това с годините загубих интерес към тези професии.
Имам наблюдения над студентите-стажанти и за мен лично стажуването преди 4-5 курс е безсмислено, защото без познания по процес и по вещно, облигационно и търговско право е много трудно.
При току-що завършилите юристи нещата са 50/50. Тези, които са амбициозни, мислещи и наистина искат да научат нещо, разбират и само с едно обяснение. Други, които искат всичко да им смелиш и натъпчеш в главата, и пет пъти да им обясниш, няма да разберат.
В днешни времена мнозина от току-що завършилите започват в нотариални кантори и в кантори на ЧСИ. В нотариалните кантори ще научите доста вещно и наследствено право и малко облигационно и търговско право. Никакъв процес. В кантората на ЧСИ ще научите много изпълнителен процес и малко материално право, главно вещно право. Никакъв исков процес. Малко заповедно. Малко обезпечително. Реално работата в кантората на ЧСИ е чисто техническа - генериране на огромно количество документи, както и много комуникация с длъжници. Най-вероятно ще развиете впечатлението, че читав длъжник няма, и ще ги намразите. За съжаление хората лесно се поддават на предразсъдъците си. Просто защото така е по-лесно. Истината обаче е, че в кантората на нотариус или ЧСИ ще научите много малка част от истинското право. Същото важи и ако започнете работа като юрисконсулт в държавната администрация - ще се специализирате силно в дадена област, но извън нея най-вероятно ще знаете твърде малко.
В адвокатска кантора ще научите това, което искат да Ви научат. Което може да е и много, и малко. Зависи от кантората.
Най-широк поглед над правото според мен осигуряват само адвокатската и съдийската професии. Но и там няма гаранция. Никой не се е родил научен.
Правото е преди всичко начин на мислене. Начин на изразяване. Понятиен апарат, с който с времето човек свиква да борави така, както шофьорът се научава да сменя скоростите, без да мисли. За мен лично университетското образование е твърде фрагментирано и в него не се преподават връзките между отделните институти. Не става ясна връзката между материално и процесуално право. Материята не е структурирана добре и студентът не може да научи кое е важно и кое - не. И трябва да учи всичко, защото излиза, че всичко е важно. А в правото има йерархия на понятията и принципите. Има структура, не е хаотична система. Има логика в закона (поне в повечето случаи, макар и невинаги). Тази логика не се обяснява в университета. А тя е същината на правото.
Нужни са много година практика, за да започне юристът да започне да "усеща" логиката. Не само да се позовава на закона, но и да обяснява ЗАЩО законът е формулиран по този начин.
Така, както научаването на чужд език изисква много години практика. Така, както преводът невинаги е буквален, така и прочитът на закона невинаги е буквален. Но това не е никак лесна работа и вникването в същността на правото не е лесна работа, дори и за юрист с дълъг стаж и опит. Някои никога не придобиват този усет.
По мое мнение всичко е до късмет. Можете да имате късмет да попаднете на читав работодател, който да е и добър учител и търпеливо да Ви обяснява нещата, които не разбирате. Да Ви обясни логиката, която се крие отвъд правните институти и принципи. Аз лично, когато съм обучавал стажанти и новозавършили колеги (а аз съм обучавал мнозина), винаги съм се стараел да обясня нещата по прост, ясен и разбираем начин. Разбира се, винаги има хора, които нямат нужния капацитет или знания да разбират лесно това, което им се обяснява, а ти нямаш никакво свободно време да обясняваш по пет пъти. Някои са неграмотни и им липсват познания от първи клас (например пишат "къща" като "къшта"). Което е срамно, но е жестоката реалност. За съжаление често работата се превръща в заместител на недоброто образование.
Много е вероятно обаче да нямате късмет. Да Ви дават задачи, които няма да можете да изпълните сами и след това да Ви се карат и да Ви обясняват колко сте тъп/а. Не се отчайвайте и следвайте принципа на Мърфи: "Усмихни се, утре ще бъде по-зле!". Моят житейски опит сочи, че всяко нещо може да се научи, но някои неща се научават по болезнения начин. Не прави грешки само този, който не прави нищо.
Успех!
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3170
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Работа след правоспособност

Мнениеот milan774 » 12 Фев 2018, 12:29

Благодаря на колегата kalahan2008 8) Аз лично съм бил на стаж в нотариална кантора и наистина нещата, които може да научиш са минимални.Мой колеги започват работа в адвокатска кантора и остават разочаровани, защото са очаквали да пишат искови молби вместо адвокатите и т.н.. а в реалността, както казва колегата, ходиш до общината , до кадастъра нещо да входираш , но явно това е начинът първоначално ще е така , после ще започнеш да влизаш в "дълбините" на занаята с времето. :roll:

И все пак нека още колеги споделят отзиви :)
milan774
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 11 Фев 2018, 01:50

Re: Работа след правоспособност

Мнениеот boxko » 12 Фев 2018, 13:21

ЮрисТконсулт... :cry:
boxko
Потребител
 
Мнения: 129
Регистриран на: 01 Авг 2010, 14:54

Re: Работа след правоспособност

Мнениеот barakuda » 12 Фев 2018, 20:54

Kalahan2008-прекрасно. Само да допълня, че някои се раждат с усета за правото. Малко са.
barakuda
Потребител
 
Мнения: 216
Регистриран на: 08 Ное 2013, 20:11

Re: Работа след правоспособност

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Фев 2018, 22:26

Почва се от най-ниското стъпало. Сега - както ти се отвори парашута - но рискът е задължителен. Ако не поемеш риск - си оставаш завинаги в масата от юристи.
По принцип самата професия на юриста е престижна - независимо какво работите. Съдиите са много натоварени - поне в София. А и имат вече много контролни органи над себе си и т.н.

Рискът е в това - да се проявиш като добър юрист - тоест да разрешаваш казуси и да ги подвеждаш под правилни норми. Правото е много близко до математиката, но е много практична наука.

Аз съм работил само като адвокат. Но не е особено печеливша професия, както изглежда. Трябва да попаднеш на хранилка - тоест да поемеш някаква дейност - например към някаква голяма фирма и т.н. Например да им водиш търговските дела. Голяма адвокатска кантора ще осигури обаче сигурност и спокойствие - но пък не си си шеф.

Младшите адвокати са лесна плячка - поне за мен - колкото и цинично да звучи. Но - аз също навремето бърках разваляне и прекратяване на договор и други грешки. Тоест - поне в началото не може да се очаква голям скок.

Необходимо е обаче търпение и смирение - както в манастира Шао-лин. Впрочем аз си бях див и не знам защо не обичах авторитетите - това също е условие за успех. Също трябва да имаш и характер и да посочиш една очевидна грешка. Независимо, че е по голям шефа.


1 000 лева е обаче нищожна заплата - поне 1 500 лева трябва да е заплатата (наем, транспорт, дъра-бъра). Наемите са мин. 350 лева за гарсионера - в София това е примерно Овча купел и други квартали. Аз отгледах сина си на първоначална заплата 150 лева, но пак е поносимо - поне в началото - защото поех много тежки дела - сам, сам си ги водих и т.н. Имаше и хубав микроклимат и т.н. Ама е ниско - макар и за времената на мизерията 2000 - 2005 година.


Сега - за адвокат - основното е да можеш да правиш кампания - тоест случаят ти е една добре планирана кампания - поредица от обмислени действия, предвиждане, прогноза - анализ и т.н. Има обаче и разлика - граждански дела, търговски дела, наказателни дела.

Няма обаче лоши шансове, но съветвам - едно, не правете далавери и разни шмекерии и не лъжете клиента, че му вършите работа, а то да му вземате парите.

И така - стъпка по стъпка. Много колеги се обединяват, особено в кризисни времена. Правят обща кантора и други. Но - най си е добре сам.
Е - ако са добри като партньори - няма проблем. Няма - но винаги възникват търкания и сметки за уреждане и т.н.

Приемлива визия - да не са само дънки и анцузи - макар, че вече всичко живо ходи с дънки. Разни такива неща.

Но се случват много тежки казуси - аз имах и апартаментни измами - имотни измами, разни умиращи старци измамени от нотариуси, въобще е много тежка работа.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4646
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Работа след правоспособност

Мнениеот monteskio » 12 Фев 2018, 23:04

Колега kalahan2008,

Здравей, не сме се срещали отдавна, макар и задочно по някой казус тук във форума. Аз съм ангажиран, предполагам и ти. Надявам се при теб нещата се развиват добре. Дал си много полезен, но и коректен отговор, адмирации, въпреки, че поставените въпроси могат да се развият по много различен начин според обстановката и колегата юрист.

За да бъдеш добър юрист, освен правните знания, които априори следва да има, трябват и качества като морал, съвест, добронамереност, коректност, колкото и идеалистично да звучи. Липсват ли те - всичко друго е без голям смисъл независимо, в коя сфера се реализира младият юрист.

Пожелавам успех !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1630
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: Работа след правоспособност

Мнениеот milan774 » 13 Фев 2018, 12:53

"monteskio" , споделете вашето виждане по дискусията :) Всеки пример е важен.
milan774
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 11 Фев 2018, 01:50

Re: Работа след правоспособност

Мнениеот Melly » 13 Фев 2018, 20:15

Млади ми колега, milan774,

Включилите се в темата ти колеги са стари мои познайници, и лично, и форумно доказали се професионалисти. Мисля, че споделеният им опит е достатъчен да са те ДОмотивирали да продължиш напред.
Работата си е работа независимо от какво естество е. Удовлетворението обаче когато си си сам началник е несравнимо с това, което ще получаваш от работодателя ти - дали изявявайки се като служител в държавните структури или като такъв в частния сектор. Степените на свобода в изявите ти ще са ограничени от външна субективна преценка и то такава, която зависи от човешкия фактор.
Съветът ми към теб е да минимизираш зависимостите. А това се получава, когато вътрешно си убеден, че никога няма да прекрачваш границата на морала (ценност и до днес нескрепена с правна норма), когато дори и да се случи неуспех, да намериш сили да се изправиш и да продължиш напред, когато даваш сили, знания и преданост към другите преди да получаваш очаквана отплата, а вярвай ми понякога моралната е свише по отношение на материалната отплата, когато не спираш да надграждаш наученото, когато.....
Да, първите стъпки са чудовищно неуверени, но ако вярваш в себе си и притежаваш хъс към постигане на целите си, ще успееш в попрището на правото с достигане на справедливостта. Защото само ако приемеш човешката съдба като своя, тогава ще можеш в зала да разгърнеш знанията и уменията си получени не само от академичната скамейка, а и от оценения положен труд.

Успех, младежо!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7474
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Работа след правоспособност

Мнениеот atanasovlaw » 14 Фев 2018, 10:49

Колеги, съгласен съм с Вас, аз се занимавам с обществени поръчки , човек трябва да си пази достойнството, защото в тая немотия само това му остава. Предстои магистратски изпит, много или малко е нагласен, според Вас ?
atanasovlaw
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 23 Яну 2018, 13:55

Re: Работа след правоспособност

Мнениеот omar2002 » 27 Фев 2018, 12:39

Радвам се, че се включихте в дискусията


holiday casino
omar2002
Младши потребител
 
Мнения: 40
Регистриран на: 26 Окт 2017, 10:59


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Exabot [Bot] и 4 госта


cron