начало
Цецка Цачева вече представя идеите на Цацаров като препоръки на Брюксел Цецка Цачева вече представя идеите на Цацаров като препоръки на Брюксел

добросъвестност

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


добросъвестност

Мнениеот tochotocho » 24 Ное 2017, 14:32

Добросъвестността се предполага до доказване на противното! Кога един потребител е добросъвестен?
Напр.по отношение на ТОПЛОФИКАЦИЯ - София ЕАД. В чл. 154 ал. 2 на ЗЕ е записано, че при ДВЕ наплатени сметки ТС ИМА ПРАВО да прекъсне т.е. да прекрати подаването на ТЕ към съответния неплатил си абонат. Не коментираме какво първо да плати :храна, лекарства и парите се свършиха. ИМА ПРАВО кореспондира с задължение. Напр. в Закона за собствеността на гражданите беше записано МОЖЕ да притежава, а не има право да притежава, защото ако е ИМА ПРАВО държавата трябва да осигури/гарантира/ . А МОЖЕ, т.е. ако може, да си има апартамент,ако не може -няма да има. Топлофикация обаче не изпълнява възложените и ПРАВА и след две неплатени сметки НЕ ПРЕКЪСВА топлоподаването. Това виновно поведение ли е ? Потребителят продължава да се грее и на третия ....... дори 20-тия месец. И изненада! ТС предявява искова молба и търси неплатеното за 23 или повече месеци. Потребителят възразява- след ДВЕ неплатени сметки трябваше /имате право / да прекъснете ТЕ. Да сте го направили. След втория месец неправомерно сте захранвали обекта с ТЕ. Моето поведение е ДОБРОСЪВЕСТНО и признавам претенцията само за тези два месеца.
Как процедира СОФИЙСКИЯ съд. Да отбележим, че Топлофикация е Софийско общинско дружество! Важното е според ..... ,че имота е в топлофицирана сграда и извлеченията от сметки на ТС са "доказателство " и те отсъждат. Това добросъвестност въобще не се обсъжда! А на практика и нормално е да кажем, че потребителя след втория месец вече насила, неправомерно , добросъвестно получава ТЕ. т.е НЕПОИСКАНО. което кореспондира със ЗЗП за непоискана услуга!
Моля, за коментар , темата е ЗЛОбодневна. ТС е завела 20 хил.дела срещу своите клиенти!!!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 111
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: добросъвестност

Мнениеот tochotocho » 05 Дек 2017, 18:31

Е толкова ли е опасно да изразите МНЕНИЕ, не присъда. Като минах по улицата и ми падна ..... аз добросъвестно ли си ходех по улицата или трябваше да се ослушвам, оглеждам, питам, разпитвам и т.н. защото МИ ПАДНА на ТЯЛОТО от сградата. Е, както КАТ процедират , минал съм с НЕПРОВЕРЕНА сигурност на отсечката, по КАТ НЕСЪОБРАЗЕНА за да влезеш в езерото, дупката и пр. Коментирайте смело!!!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 111
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: добросъвестност

Мнениеот bobi9 » 05 Дек 2017, 20:48

Смисълът който вие влагате в понятието е различен от това, което има в предвид законодателя с него. От там нататък и цялат ви теория издиша. Добросъвестността в правото не е душевна категория.
bobi9
Потребител
 
Мнения: 295
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46

Re: добросъвестност

Мнениеот lawchoice » 05 Дек 2017, 22:46

tochotocho,
Ако това са ви доводите, ще загубите пред всеки съд, не само пред софийския...
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 410
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: добросъвестност

Мнениеот ivanov_p » 06 Дек 2017, 08:32

В една друга тема някой се възмущаваше, че с 5 години стаж като ю.к. се става адвокат. Ю.к. на Топлото водят 20 хил. дела срещу адвокати и печелят 19500, като давам 500 за адвокатите по теорията на вероятностите, те и толкова не печелят.
Топлото е спечелило делото още преди да го е започнало Съгласно ОУ имаш месечен срок за да оспориш фактурата и като не го направиш губиш правото да го сториш по-късно. Делата се водят по извлечения, за да те измуфтят с още 800-900 лв. за две експертизи. Каквото можеш да противопоставиш на експертизите го ликвидира помагачът, който също представя отчети, които си могъл да оспориш в месечен срок, но не си го направил и съдът приема фактите по тях.
Теоретично адвокатът може да разчита единствено на грешки на ищеца или експертизата, които се появяват заради работата "копи-пейст", но и съдът работи на "копи-пейст" и така или иначе те съди, а те съди защото не си платил.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 2955
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: добросъвестност

Мнениеот tochotocho » 07 Дек 2017, 12:00

Към всички! ДОБРОСЪВЕСТНОСТ , не е душевна категория. Верно, както казва Царя. За топлото добросъвестността се измерва с редовно плащане, безропотно. Питам- как ще оспориш фактура, която не си получил.
Ако приемем, че след ДВЕ неплатени сметки ТС НЕ ПРЕКЪСВА топлоподаването- може ли да предявим иск за неизпълнение на ЗЕ , ОУ и напр. неправомерно увреждане /финансово/ Има ли подобни дела и как са завършили?
Хипотетично, а то дори се случва. Финансова групировка, разполага с личните ви данни и ви открива и захранва сметка.Вие нямате информация за това. След 6-7 месеца ИСКОВА МОЛБА и осъдително решение. Е, аз добросъвестно ли съм получил тази сума! Същото е и с Топлото. След две сметки , прекъсни, ДА ама НЕ! Топлото продължава да те ТОВАРИ. Защо да не се сезира ВАС за тълкувателно решение!!!.
Топлофикация до такава степен е сигурна в спечелването на делото, че дори пише накрая на ИМ :ОСОБЕНО ИСКАНЕ : ако не изпратим наш представител на насрочените дати, то гледайте делото без нас.
И още- Топлото нищо не губи : юристконсултите са на ЩАТ и отгоре се начислява възнаграждение, за това ,че работят. Е, връщаме се към братска Гърция- ако не закъсняваш за работа ,ПРЕМИЯ. Ако работиш също премия. Няколко добавки в размер раб.заплата- за Коледа, Великден и за лятна почивка.
За държавните такси. Имам конкретен случай. ИМ на ТС е за 541 лв. ЦЕНА НА ИСКА. По нататък на стр. 3 ТС прави разбивка: главница, лихви по главница, за дялово разпределение 18,80 и 2,15 лихва. И сега държавна такса 4 х 50 лв. - за всяко перо по 50 лв. т.е. при иск за 2,15 лв ДТ 50 лв. Като ме отсъдят ще заплатя на ТС тези 200 лв. т.е. те нищо не губят, Като сключа споразумение- ще заплатя на ТС 1/2 т.е. 100 лв. , другите 100 лв. ще се възстановят на ТС от съда. ТС нещо не губи. Задавам въпроса: не е ли по хитро след ЦЕНА НА ИСКА 541 лв. да следва "разбивка" по месеци- за 8 месеца х 4 пера равно на 32 х 50 лв. ДТ е ... 1600 лв. Топлото въобще не възразява, защото тези пари и ще се възстановят. Отделно ще се премират и с ЮК възнаграждение. , което НЕ СЕ ЗНАЕ къде отива. Е считам ,че тук също е необходимо Тълкователно решение, несъотносимо е върху 2,15 лв - ДТ 50 лв., върху 18,80 лв. също ДТ 50 лв.
В този дух "нека подкрепи/М/ ... ръката " по Хр. Ботев на Мая Манолова. - първия обдусман вършеш полезна работа за гражданите.
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 111
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 0 госта


cron