начало
Орган към Съвета на Европа настоя за реформа на съдебната Орган към Съвета на Европа настоя за реформа на съдебната "реформа"

Разноски по дело

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Разноски по дело

Мнениеот juliana8406 » 14 Яну 2012, 13:23

Здравейте!
Искам да попитам относно плащането на разноски по наказателно дело,дали трябва да изчакам публичен изпълнител да се свърже с мен или аз трябва да се интересувам,при положение,че нямам нито номер на изпълнително дело,нито каквато и да е друга информация за плащането,освен че парите са в ползва на определен съд?Питам ви това ,тъй като на 27 декември получих писмо от НАП за задължения за разноски по дело,които бях осъдена да заплатя.Като в самото писмо ме приканват,забележете-ОТНОВО да си погася задължението.Отивайки в НАП и срещайки се с публичният изпълнител установявам,че освен тази сума 5303лв.дължа и лихва в размер на 181.75лв. върху главницата от 29.07.2011,когато е постановено последното съдебно решение.Питайки защо никой не ме е уведомил и свързал с мен по-рано,те ми отговориха,че аз като заинтересувано лице съм била длъжна да се интересувам за плащането.Да съгласна съм,че в решението от делото пише,че парите са в полза на съда,но нали все пак някой трябва да ме уведоми по какъв начин и как трябва да се направи плащането.В началото на януари месец погасих цялото задължение и обаждайки се няколко дена по-късно в НАП,за да направя проверка дали задължението е изчистено установявам,че всъщност имам да плащам още лихви за периода от 06.12.2011(когато е изпратено препоръчаното писмо до 27.12.2011-деня в,който го получавам)в размер на 43.66лв..Това е информация,която служителката леко ми е спестила при срещата и ако аз не се бях обадила да проверя сега щяха да продължават да ми трупат лихви,за които аз дори нямаше да предполагам......
juliana8406
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Яну 2012, 12:53

Re: Разноски по дело

Мнениеот Гост. » 14 Яну 2012, 14:02

juliana8406 написа:Здравейте!
Искам да попитам относно плащането на разноски по наказателно дело,дали трябва да изчакам публичен изпълнител да се свърже с мен или аз трябва да се интересувам,при положение,че нямам нито номер на изпълнително дело,нито каквато и да е друга информация за плащането,освен че парите са в ползва на определен съд?

Не бива да чакате, ако разполагате със сумата! Чакането само увеличава размера на задължението. При постановяване на СР, в което са присъдени тези суми, когато е необжалваемо, имате само 7 дни за реакция ( плащане по сметка на съда) и после започват мъките ви, защото съдията е задължен да издаде в полза на съда изпълнителен лист, който деловодителка при спазване на строга отчетност за дати и размер, дело, ще изпрати на НАП. От там насетне вече ще има образувано изпълнително дело, време за уведомяване, натрупана лихва, и прочее.
juliana8406 написа:....Питайки защо никой не ме е уведомил и свързал с мен по-рано,те ми отговориха,че аз като заинтересувано лице съм била длъжна да се интересувам за плащането.Да съгласна съм,че в решението от делото пише,че парите са в полза на съда,но нали все пак някой трябва да ме уведоми по какъв начин и как трябва да се направи плащането.

Само един въпрос към съдията, който не е длъжен да ви обяснява, но все пак го правят от човещина, щяхте да сте наясно( не, че не знаете видно от второто ви изречение). Втора възможност- след делото отивате в съда и питате- ще ви дадат и банковата сметка, освен, че ще обяснят.
Това ако нямате адвокат, разбира се, в противен случай той си знае и ще ви укаже.
По какъв път?- е, как платихте по ИД?- на ръка в брой или по банков път( не, че не знам, ама все пак нека помислите мъничко по този въпрос).
Важното е, че вс. е минало ок., въпреки загубата на делото.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Разноски по дело

Мнениеот juliana8406 » 14 Яну 2012, 16:20

Ами аз по принцип не съм се явявала на всичките съдебни заседания(нали затова е адвоката ми- да ме представлява пред съда и да защитата правата ми).Но от това,което сте ми написали разбирам,че по-голямата вина за това,че сега се наложи да платя тези лихви,които не са никак малко е в адвоката ми,тъй като той не ми даде абсолютно никакво обяснение,дори като разбра,че делото е изгубено се покри.А и все пак не всеки ден човек попада в такава ситуация и ако няма кой да му каже какво трябва да направи,той сам надали ще знае.А иначе парите ги платих по банков път.В писмото,което получих от НАП фигурираше информация за банкова сметка,по която трябва да направя плащането.
juliana8406
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Яну 2012, 12:53


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron