начало
Шест заплати отгоре за по-специални магистрати Шест заплати отгоре за по-специални магистрати

чл. 68, ал. 1, т.2 от Кодекса на Труда

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


чл. 68, ал. 1, т.2 от Кодекса на Труда

Мнениеот klukaki » 27 Окт 2010, 23:50

Здравейте!

Имам следния казус ЕООД иска да назначи служител срочен ТД на основание чл. 68, ал. 1, т.2 от Кодекса на Труда тъй като става вапрос за извършване на точно определена работа в рамките на няколко седмици. Притесненията са обаче относно начина за прекратяване на този договор, тъй като фирмата е зависима за предоставяне условия за работата от поръчка на 3-то ЮЛ. Ако случайно 3-то лице се откаже от дадената поръчка на ЕООД, то как ЕООД -то би могло да се прекрати трудовия договор скючен до завършване на определена работа, която дори не е започнала.

Моите разсъждения са в следните насоки:
- от основанията по чл. 330 ( прекратяване на ТД от Работодателя без предизвестие) не виждам какво може да свърши работа;
- от основанията по чл. 328 ( прекратяване на ТД от Работодателя с предизвестие) се насочвам към т. 4 и т. 12, НО според чл.според чл. 326, ал.2 във връзка с 328 изр. 1 срока за предизвестие на този срочен договор е 3 месеца. Чудя се как ще даде ЕООД-то 3 месеца предизвестие като реално няма работа, която да се извършва и какво точно ще прави работника през това време. Единстевения вариант който виждам в този случай е работника да бъде обезщетен с 3 месечно брутно възнаграждение, но все пак не ми се струва много спораведливо з-то все пак работата се предполага, че нямало да продължи повече от месец, но пък на този етап не би могло и да се докаже.
- -от основанията по чл. 325 ( общи основания) т.4 не може да се използва (?!) защото работата не е завършена ;

Някакви идеи ? плс хелп, че ме заболя главата от блъскане :)

П.С. Гражданският договор не е решение в случая.
klukaki
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 01 Окт 2006, 18:17

Re: чл. 68, ал. 1, т.2 от Кодекса на Труда

Мнениеот law_master » 28 Окт 2010, 10:20

Значи вариант 1: изчакайте да получите поръчката със сигурност и да се снабдите с материали и тогава назначете работника.
Вариант 2: Ако работата въобще не започне тогава този трудов договор няма предмет. А щом задължението на работодателя се погаси без да той да има вина за това, договорът се разваля (не прекратява) по право.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител
 
Мнения: 1151
Регистриран на: 20 Дек 2007, 00:03
Местоположение: Chicago

Re: чл. 68, ал. 1, т.2 от Кодекса на Труда

Мнениеот klukaki » 28 Окт 2010, 13:27

law_master написа:2: Ако работата въобще не започне тогава този трудов договор няма предмет. А щом задължението на работодателя се погаси без да той да има вина за това, договорът се разваля (не прекратява) по право.


Добре ми звучи, но как да се оформи документално? Служителят все пак ще трябва да получи документ за развалянето на договора, който трябва да съдържа материалноправно основание, което ми се струва, че се намира в ЗЗД :shock: ? Това дали е възможно ?
klukaki
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 01 Окт 2006, 18:17

Re: чл. 68, ал. 1, т.2 от Кодекса на Труда

Мнениеот law_master » 28 Окт 2010, 14:13

ами оформяте го като някакво писмено уведомление, с което заявявате че работодателят счита за развален по право ТД сключен с еди кой си, поради това че не е получил очакванта поръчка, поради обстоятелства които не могат да му бъдат вменени във вина. Естествено трябва да обезщетите работника за времето през което е бил на раположение на работодателя. Пр. основание е чл. 89 ЗЗД.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител
 
Мнения: 1151
Регистриран на: 20 Дек 2007, 00:03
Местоположение: Chicago

Re: чл. 68, ал. 1, т.2 от Кодекса на Труда

Мнениеот klukaki » 28 Окт 2010, 14:40

Благодаря Ви много за съдействието.
klukaki
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 01 Окт 2006, 18:17


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron