начало
Шест заплати отгоре за по-специални магистрати Шест заплати отгоре за по-специални магистрати

Срокове за съхраняване на първични счетоводни документи

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Срокове за съхраняване на първични счетоводни документи

Мнениеот sdsm-78 » 21 Сеп 2009, 14:00

Здравейте! Първо искам да уточня, че не съм нито юрист, нито счетоводител и затова много моля да ми помогнете. Накратко - държавен служител съм в ДА "Архиви" и имам следния казус. Трябва да се направи акт за унищожаване на документи без научно-справочно значение и с изтекли срокове на съхранение на 2 поделения към едно министерство, които са ликвидирани с ПМС-та през 1991 г. Проблемът е, че финансово-счетоводната им документация е ревизирана до 1988 г. т.е. 1989-1991 няма ревизия. Документите, които са запазени от този период са първични счетоводни документи, които на практика никога няма да бъдат ревизирани. В досегашната практика обаче досега не сме разрешавали унищожаване на неревизирани документи. В случая обаче това мисля, че е редно да стане. Доколкото съм наясно в чл.,чл. 42-43 от Закона за счетоводството се посочват сроковете за съхранение, но моите шефове не са съгласни само въз основа на него да позволят унищожаването им. Предполагам, че тези документи имат давностен срок. Може би от ДОПК - изчетох го й него чл. 171 май беше, но дали този член може да се отнесе за счетоводните документи? Пак да кажа не съм юрист и не ми е много ясно. Отделно те искат изрично да е упоменато, че съответните документи на ликвидираното поделение не подлежат на финансова ревизия. Но дали има такова нещо?
Много моля за помощ? В момента съм между чука и наковалнята - от една страна моите шефове, които искат всичко да е стриктно и досега не са се сблъсквали с такъв казус, от друга главният секретар на съответното министерство, който твърди, че съответните два члена от Закона за счетоводството са достатъчни.
sdsm-78
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Сеп 2009, 13:45

Re: Срокове за съхраняване на първични счетоводни документи

Мнениеот al_petkova » 23 Сеп 2009, 14:56

По принцип НАП имат право да те ревизират 5 години назад. И по логика не сте длъжни да пазите повече документите, но има условия за изплащателните документи по осигуровките и ведомостите, които се предават с протокол в НОИ. Така, че предайте ведомостите и платежните на НОИ и тогава унищожавайте, но не забравяйте да си вържете гащите с протокол.
al_petkova
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 05 Фев 2004, 13:54
Местоположение: Русе

Re: Срокове за съхраняване на първични счетоводни документи

Мнениеот prnedev » 23 Сеп 2009, 22:00

Ами вижте дали няма някое изискване в Закона за Националният архивен фонд и в отмененият Закон за Държавният архивен фонд.
Все пак става дума за поделения на министерство, каквото и да значи това.
На ваше място бих направил каквото трябва по тези закони и да ги предам където трябва, нищо че нямат научно-справочно значение. Знае ли се някой ден дали някой няма да иска да се порови и да намери нещо, което да му свърши работа за някое изследване.
prnedev
Активен потребител
 
Мнения: 1955
Регистриран на: 29 Ное 2005, 23:12
Местоположение: София/Велико Търново


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron