начало

В над 24 общини са завишени данъците на курортни имоти В над 24 общини са завишени данъците на курортни имоти

Кражба на ток

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Кражба на ток

Мнениеот scila » 03 Мар 2009, 16:37

Извинявам се предварително за темата, някъде имаше такава тема , но не мога да я намеря. Става въпрос за кражба на електроенергия от офиса ми, който се намира в офис сграда. Почти не ходя там, тъй като работата ми не е свързана с постоянно стоене в него. За последните 8 месеца съм била там не повече от 10 пъти , за не повече от 1 час. От ЧЕС ми обясниха , че някой краде ток, но те били само до електромера и да се оправяме сами.Не си направиха труда да изпратят техен служител.Някъде във форумите имаше цитирани членове за кражба на електроенергия и подаване жалба в МВР.Има ли възможност някой пак да ми каже къде е това с кражбата на ток в законите.Благодаря предварително.
scila
Младши потребител
 
Мнения: 52
Регистриран на: 05 Апр 2006, 08:09

Re: Кражба на ток

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Мар 2009, 16:55

Електроенергията се води обикновена движима вещ, така че за специален закон няма смисъл.
Обикновена кражба се води и се преследва като обикновена кражба, евентуално с продължаващо действие.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4654
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Кражба на ток

Мнениеот law_master » 03 Мар 2009, 21:02

,,Кражбата на ток'' всъшност се води ,,нерагламентирано присъединяване'' към електропреносната или електроразпределителната мрежа. Уредена е в чл. 234в НК.
Престъплението е от общ характер и се преследва служебно от прокуратурата, но все пак е необходимо да се подаде някакъв сигнал за извършването му - например жалба до районното полицейско управление, къде да се образува преписка.

ето и целия текст на закона:

Чл.234в (нов,ДВ,бр.26 от 2004 г.)
(1)
Който сам или чрез другиго осъществи неправомерно присъединяване към електропреносна или електроразпределителна мрежа, или към газотранспортна, топлопреносна, водоснабдителна или канализационна система, система за пренос на течни горива, или неправомерно въздействие върху уредите за търговско измерване на електрическа енергия, природен газ, течно гориво, топлинна енергия или вода, или отведена отпадъчна вода, с което създаде условия за непълно отчитане на потребените електрическа енергия, природен газ, течно гориво, топлинна енергия или вода, или на отведена отпадъчна вода, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до десет хиляди лева.
(2) Ако деянието по ал.1 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години и глоба до петнадесет хиляди лева.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител
 
Мнения: 1153
Регистриран на: 20 Дек 2007, 00:03
Местоположение: Chicago

Re: Кражба на ток

Мнениеот scila » 04 Мар 2009, 11:19

Много благодаря за бързите отговори.Точно това го бях чела в друга тема.
scila
Младши потребител
 
Мнения: 52
Регистриран на: 05 Апр 2006, 08:09

Re: Кражба на ток

Мнениеот REVOLUTION » 04 Мар 2009, 11:25

scila написа:Извинявам се предварително за темата, някъде имаше такава тема , но не мога да я намеря. Става въпрос за кражба на електроенергия от офиса ми, който се намира в офис сграда. Почти не ходя там, тъй като работата ми не е свързана с постоянно стоене в него. За последните 8 месеца съм била там не повече от 10 пъти , за не повече от 1 час. От ЧЕС ми обясниха , че някой краде ток, но те били само до електромера и да се оправяме сами.Не си направиха труда да изпратят техен служител.Някъде във форумите имаше цитирани членове за кражба на електроенергия и подаване жалба в МВР.Има ли възможност някой пак да ми каже къде е това с кражбата на ток в законите.Благодаря предварително.


Наемете квалифциран електротехник , който да извърши оглед на помещенията и да установи дали има нерегламентирно присъединяване към електрическата мрежа.Ако установите такова , law_master Ви е посочил реда-сигнал или в съответното РПУ ,или в прокуратурата.Ако има нещо такова Ви съветвам да не предприемате действия , с който да премахнете неразрешения достъп преди компетентните органи да съберат доказателства.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител
 
Мнения: 4454
Регистриран на: 25 Сеп 2007, 11:26
Местоположение: гр.Пловдив

Re: Кражба на ток

Мнениеот scila » 04 Мар 2009, 18:37

Благодаря ви. Процедурата се оказа : подава се жалба в енергото, от там те си правят проверки и изчисляват разходите на съответните електроуреди и след като го направят и установят кражба - жалба в МВР. От полицията ме изпратиха в енергото. Сегае очаквам да видя какво ще измъдрят от там - компютър, монитор и принтер могат ли да изконсумират 195 лв.
scila
Младши потребител
 
Мнения: 52
Регистриран на: 05 Апр 2006, 08:09

Re: Кражба на ток

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Мар 2009, 23:09

Може, може, всичко може - например - пълзящи токове.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4654
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron