начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Момент на установяване на дисциплинарно нарушение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Момент на установяване на дисциплинарно нарушение

Мнениеот Mb}|{bT » 06 Сеп 2003, 16:14

Колеги, казусът е следният:
Държавна Агенция А, с териториални подразделения. Структура на териториалното подразделение в малък град. Служител.
Директора на териториалното подразделение издава заповед за извършване на проверка в структурата на терит подразделение в малкия град, която проверка установява нарушение. За установеното нарушение е изготвен доклад до директора на териториалното подразделение. Директорът на териториалното подразделение издава заповед за дисциплинарно наказание ( за което е оправомощен). Въпросът тук е КОЙ Е МОМЕНТЪТ НА УСТАНОВЯВАНЕ НА ДИСЦИПЛИНАРНОТО НАРУШЕНИЕ ПО СМИСЪЛА НА 194 КТ - моментът в който е установено от лицето извършващо проверката или моментът в който докладът на лицето извършващо проверката е достигнал до оправомощения да налага дисциплинарни наказания орган (в случая - Директора на териториалното подразделение).
В "Трудово право" и "Коментар на КТ" на Мръчков не намерих еднозначен отговор. Както и не намерих съдебна практика по въпроса.
Предварително благодаря за помощта!
Mb}|{bT
 

Re: Момент на установяване на дисциплинарно нарушение

Мнениеот monteskio » 06 Сеп 2003, 16:50

Драги Колега,
Съгласно чл.194 КТ дисцип.наказание се налага не по-късно от 2 месеца от откриването му ,и не по-късно от една година от извършването му.Под "откриване" се разбира ,моментът в който работодателят е узнал за нарушението. Под узнал следва да се разбира освен получаване на сведения за извършено нарушение от лицето Х , така също и извършване на проверка относно тяхната достоверност ,при което се провежда задължително разговор с посоченото за извършител на нарушението лице ( писмени обвснения ).Дсициплинарно наказание НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАЛОЖИ ,као е изтекъл 2 месечния срок от откриването, независимо,че не е изтекъл 1 годишния срок на извършването.
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: Момент на установяване на дисциплинарно нарушение

Мнениеот hristo_panev » 07 Сеп 2003, 17:12

Монтескьо,
Това за което говориш е етапът "установяване на дисциплинарното нарушение", част от производството по налагане на дисциплинарно наказание. Тезата, която излагаш е застъпена в "Наръчник на синдикалния деец". Изхождайки от позицията, че двата цитирани от мен източника са с автор проф. Мръчков, а "Наръчник на синидикалния деец" е с рецензент пак проф. Мръчков, считам, че се има предвид различни неща под "етап от производството по налагане на дисциплинарно наказание" и моментът в който дисциплинарното наказание се счита за "установено" от гледна точка на срока по 194 КТ.
И двамата колеги с които съм коментирал въпроса нашироко са на мнение, че моментът на установяване, който ме интересува, е именно моментът на проверката. Подкрепят тезата си с това, че в случая е налице пре-делегиране на дисциплинарна власт в частта и досежно откриване на дисциплинарното нарушение ( тъй като проверката е извършена с издадена по надлежния ред заповед, а и в самата заповед за дисциплинарно наказание е буквално написано "при проверка, проведена от.......до......... е установено следното). Но това са единствените им аргументи. Между другото същата е и моята позиция. Но искам да се посъветвам с повече хора, а ако е възможно и да издиря съдебна практика по този въпрос, защото такава в СИЕЛА не открих.
hristo_panev
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 29 Авг 2001, 10:11
Местоположение: София

Re: Момент на установяване на дисциплинарно нарушение

Мнениеот monteskio » 08 Сеп 2003, 00:39

Драги Г-н Панев ,

Според мен, установено нарушение е това нарушение ,за което работодателят ПРЯКО е узнал,от предоставените му доказателства ,събрани по негов почин,с други думи,момет на установяване е моментът на запознаване на работодателят,а не на негов подчинен ( в случая преупълномощен ), тъй като работникът или служителят субект на "предлолагаемото нарушение", е сключил трудовият си договор именно с този работодател,а не с неговият подчинен -между тези две страни съществува трудовоправна връзка , поради което моментът на установаване е моментът на узнаване от страна на РАБОТОДАТЕЛЯ.
В АПИС намерих ,една статия от ( в-к Труд, 19 юли,14 стр. 2000г ),отнасяща се до тази тема, подкрепяща,моето разбиране, което не налагам, но считам за логически и правно издържано.
В този смисъл ,не мога да се съглася с Вас, че моментът на на установяване е моментът на проверката!



MONTESKIO
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: Момент на установяване на дисциплинарно нарушение

Мнениеот Deyan_M » 08 Сеп 2003, 09:36

Имайки предвид, че говорите за териториални структури на държавна агенция, то почти сигурно е, че служителите там в 90 процента са държавни такива. Т.е. правоотношенията на повечето са уредени в ЗДС, а не в КТ. Разбирам обаче, че въпроса е принципен и под узнаване следва да се има предвид едно и също, защото и в двата нормативни акта принципа е един..................само сроковете и някои други институти са различни. Аз лично имах няколко такива случаи в администрация в която работя, а и решенията на съда бях противоречиви именно във връзка с това узнаване. Едното решение застъпи тезата, че узнаването е настъпило в момента, когато извършващите вътрешноведомствената проверка са предали доклада на прекия си ръководител, в случая директора на дирекция. Аз считам обаче това решение за неправилно, защото закона /ЗДС/ говори за узнавана от дисциплинарно наказващия орган, а не някой друг. На същото мнение бяха и съставите, разглеждащи другите дисциплинарни дела. Т.е. меродавна е датата на докладната записка от извършващия проверката, която е адресирана до съответния дисц. нак. орган. Разбира се предвидения срок от извършване на нарушението при всички случаи не следва да е изтекъл. Казвам това с резервите, че тези дела са били по ЗДС, а не по КТ. Мисля обаче, че практиката по такива дела трябва да е единна.
Deyan_M
 

Re: Момент на установяване на дисциплинарно нарушение

Мнениеот Deyan_M » 08 Сеп 2003, 09:39

Едно допълнение. Под дата разбирайте вх. №, с който е постъпила тази докладна в териториалната структура на дисц. нак. орган. Той може да бъде както ръководителя на ведомството, така и упълномощено от него лица, но само за налагането на по леките наказания по ЗДС.
Deyan_M
 

Re: Момент на установяване на дисциплинарно нарушение

Мнениеот gega » 08 Сеп 2003, 09:59

Съжалявам да го кажа, но Монтескьо не пави разлика между работодател и лице, упълномощено да упражнява дисциплинарна власт. Работодател в настоящия случай е ЮЛ, а дисциплинарно наказващ орган, койтно действа от името на работодателя, е шефа на дирекцията. Така че тезата му за узнаването от страна на „работодателя” не е издържана. Така че според мен момента на установяването на нарушението от съответните представители на ЮЛ (напр. контрольори) е момента на уднаване за нарушението от страна на работодателя, в случай ЮЛ.
gega
 

Re: Момент на установяване на дисциплинарно нарушение

Мнениеот Deyan_M » 08 Сеп 2003, 13:37

То и аз малко се подведох, защото сега ми направи впечатление, че се говори за момента на установяване, а не за момента на узнаване. Няма значение де, все пак коментираме процедурата:-)
Deyan_M
 

Re: Момент на установяване на дисциплинарно нарушение

Мнениеот monteskio » 08 Сеп 2003, 16:16

Драги Gega,

Явно си прочел дискусията по тази тема през редовете, което си личи по написаното от теб.
§ 1. По смисъла на КТ:
1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) "Работодател" е всяко физическо лице, юридическо лице или негово поделение, както и всяко друго организационно и икономически обособено образувание (предприятие, учреждение, организация, кооперация, стопанство, заведение, домакинство, дружество и други подобни), което самостоятелно наема работници или служители по трудово правоотношение.
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: Момент на установяване на дисциплинарно нарушение

Мнениеот monteskio » 08 Сеп 2003, 17:04

Драги Гега,
Никъде в моя коментар,не правя разграничаване, каквото Вие твърдите!
Не мога да си обясня, на какво основание правите този необоснован извод?!
В този смисъл бихте ли обяснил на мен, какво сте имали предвид в следното написано от Вас:"Така че според мен момента на установяването на нарушението от съответните представители на ЮЛ (напр. контрольори) е момента на уднаване за нарушението от страна на работодателя, в случай ЮЛ."

Според за мен,а надявам се и колегите ще ме подкрепят, това изречение е лишено от всякакъв правен и логически смисъл.поради следното:
.В това изречение, говорите за два различни момента, които ги приравнявате един към друг! - правно нищо !
Как така "момента на установяване на нарушението от контрольорите - както ги наричате, е моментът на узнаване от страна на работодателя?- правен абсурд!
МОЛЯ ВИ, изразете се правилно,тъй като не е естествено и нормално, КОЛЕГА, да се излага така.

Но доколкото разбирам,Вие също определяте,че момента на установяване на нарушението е моментът на запознаване,узнаване на нарушението от страна на работодателя, в лицето на директора .
И не може да бъде друго ,поради това ,че контролните органи са упълномошени да КОНСТАТИРАТ нарушението, да го обявят в правнатаа действителност САМО за това са упълномощени.. .Работодателят, е този който установява нарушението с огледа на предоставената му Власт - определя извършено ли е нарушение или не,какво съответстващо дисциплинарно наказание да наложи.

Мисля,че открих ,събебна практика, сега ще се запозная..



MONTESKIO
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна


Re: Момент на установяване на дисциплинарно нарушение

Мнениеот hristo_panev » 08 Сеп 2003, 21:53

Заглавието на този форум все пак е "ВЗАИМОПОМОЩ", така че сарказмът и леката надменност на стила на Монтескьо не ми допада но както и да е.

Правоотношението е трудово, а не служебно.

Аз имам изградена позиция по въпроса и в началото я изложих накратко. Подробната мотивация нарочно оставям за себе си, защото бих искал да зная с какви аргументи в полза на другите тези мога да се сблъскам при едно евентуално божалване на наказанието.

Пак Ви моля, ако разполагате с някакви съдебни решения по подобни казуси, ще съм Ви много благодарен ако по някакъв начин ми ги предоставите.

Също както и ако ме насочите към литература по въпроса, дори и да не от доминиращите в момента автори. Интересно ще ми бъде например какво е мнението на доц. Снежана Начева, или на доц. Мингов по въпроса с оглед на това, че винаги са излагали интересни и разчупени решения.
hristo_panev
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 29 Авг 2001, 10:11
Местоположение: София

Re: Момент на установяване на дисциплинарно нарушение

Мнениеот monteskio » 09 Сеп 2003, 00:10

Kolega Panev,
Ne az zapo4nah slovestnata bitka,no 6tom taka priemate ne6tata , dobre.
6te Vi predostawq sydebno re6enie po-tazi tema,razbira e,nali vse pak,must da si pomagame .Predostavqm Vi deloto:
Ðåøåíèå ¹ 852 îò 1.09.1999 ã. íà ÂÊÑ ïî ãð. ä. ¹ 1030/98 ã., III ã. î., äîêëàä÷èê ñúäèÿòà Âàíÿ Àëåêñèåâà

Ñúäåáíà ïðàêòèêà - Áþëåòèí íà ÂÊÑ, áð. 5/2001 ã., ñòð. 18

÷ë. 192, § 1, ò. 1 ÄÐ,
âúâ âð. ñ ÷ë. 194, àë. 1 ÊÒ

Èçïúëíèòåëíèÿò äèðåêòîð íå å ðàáîòîäàòåë, à çàêîíåí ïðåäñòàâèòåë íà ðàáîòîäàòåëÿ, îïðàâîìîùåí êàòî òàêúâ äà óïðàæíÿâà äèñöèïëèíàðíà âëàñò. Íàñòúïèëàòà ïî íàäëåæíèÿ ðåä ïðîìÿíà â èçïúëíèòåëíèÿ äèðåêòîð íà ÅÀÄ íå ïðåäñòàâëÿâà ïðîìÿíà íà ðàáîòîäàòåëÿ, ñ êîãîòî å ñêëþ÷åí òðóäîâèÿò äîãîâîð.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Êàñàöèîííàòà æàëáà å ïîäàäåíà â ñðîêà ïî ÷ë. 218â, àë. 1 ÃÏÊ è å ïðîöåñóàëíî äîïóñòèìà, à ïî ñúùåñòâî - íåîñíîâàòåëíà.
Çà äà óâàæè ïðåäÿâåíèòå â îáåêòèâíî, êóìóëàòèâíî ñúåäèíÿâàíå èñêîâå íà Á. Ç. îò ãð. Ï. ñðåùó ÅÀÄ "À.", ãð. Ï. ïî ÷ë. 344, àë. 1, ò. 1, 2 è Ç ÊÒ - çà îòìÿíà íà çàïîâåä ¹ 33 îò 23.09.1997 ã. íà èçïúëíèòåëíèÿ äèðåêòîð íà ÒÄ, ñ êîÿòî å ïðåêðàòåíî òðóäîâîòî ìó ïðàâîîòíîøåíèå íà îñíîâàíèå ÷ë. 188, ò. Ç ÊÒ, çà âúçñòàíîâÿâàíå íà çàåìàíàòà ïðåäè óâîëíåíèåòî äëúæíîñò "óïðàâèòåë íà ðåñòîðàíòñêè êîìïëåêñ" ïðè ñúùîòî ÒÄ è çà ïðèñúæäàíå íà îáåçùåòåíèå ïî ÷ë. 225, àë. 1 ÊÒ â ðàçìåð íà ñóìàòà 457 902 ëåâà, çàåäíî ñúñ ñëåäâàùà ñå çàêîííà ëèõâà âúðõó íåÿ, Ï. îêðúæåí ñúä, äåéñòâóâàéêè ïðè óñëîâèÿòà íà ÷ë. 208, àë. 1, ïð. 2 ÃÏÊ å ïðèåë, ÷å íàëîæåíîòî äèñöèïëèíàðíî óâîëíåíèå å íåçàêîííî, ïîðàäè äîïóñíàòî íàðóøåíèå íà ÷ë. 194, àë. 1 ÊÒ.
Èçëîæåíè ñà â òàçè âðúçêà ñúîáðàæåíèÿ, ÷å äèñöèïëèíàðíîòî íàðóøåíèå - ñúñòàâÿíå íà ôàêòóðà ¹ 2837/25.04.1997 ãîäèíà â íàðóøåíèå íà èçèñêâàíèÿòà íà Çàêîíà çà ñ÷åòîâîäñòâîòî - ñ íåâÿðíî îòðàçåíè â íåÿ ôàêòè, å ñòàíàëî èçâåñòíî íà ñóáåêòà íà äèñöèïëèíàðíàòà âëàñò îùå â äåíÿ íà èçâúðøâàíåòî ìó - 25.04.1997 ãîäèíà. Ïîðàäè òîâà è ñðîêúò ïî ÷ë. 194, àë. 1 ÊÒ, îãðàíè÷åí â ðàìêèòå íà äâà ìåñåöà îò îòêðèâàíå íà íàðóøåíèåòî è âêëþ÷âàù ñå â åäíîãîäèøíèÿ òàêúâ îò èçâúðøâàíåòî ìó, å çàïî÷íàë äà òå÷å îò òîçè ìîìåíò è å èçòåêúë íà 25.06.1997 ãîäèíà, ò. å. ìíîãî ïðåäè äàòàòà íà íàëîæåíîòî äèñöèïëèíàðíî óâîëíåíèå. Ñ÷åòåíî å, â òàçè âðúçêà, ÷å èçâúðøåíàòà ñëåä êîíñòàòèðàíå íà íàðóøåíèåòî ïðîìÿíà íà èçïúëíèòåëíèÿ äèðåêòîð íà äðóæåñòâîòî å ôàêò, ïðàâíîèðåëåâàíòåí çà ñïîðà è íå ñå îòðàçÿâà íà íà÷èíà íà èç÷èñëÿâàíå íà óñòàíîâåíèòå îò çàêîíà ñðîêîâå çà íàëàãàíå íà äèñöèïëèíàðíè íàêàçàíèÿ.
Ïðè ïîñòàíîâÿâàíå íà ðåøåíèåòî ñè âúççèâíèÿò ñúä ñå å ïîçîâàë íà ïðåäñòàâåíèòå ïî äåëîòî ïèñìåíè äîêàçàòåëñòâà è ïîêàçàíèÿòà íà ñâèä. Å. Ã. - áèâø èçïúëíèòåëåí äèðåêòîð íà ÒÄ, êîèòî å îáñúäèë ïîäðîáíî è çàäúëáî÷åíî.
Èçâîäèòå ñà ñúîáðàçåíè ñ ìàòåðèàëíèÿ çàêîí è óñòàíîâåíèòå ñ ÃÏÊ ïðîöåñóàëíè ïðàâèëà.
Ïî äåëîòî íå å ñúùåñòâóâàë ñïîð, ÷å ïðîöåñíàòà ôàêòóðà å ñúñòàâåíà îò èùåöà â ïðèñúñòâèåòî è ïî íàñòîÿâàíå íà áèâøèÿ èçïúëíèòåëåí äèðåêòîð íà ÒÄ - ñâèä. Å. Ã. íà 25.04.1997 ãîäèíà, êîìóòî å áèëî èçâåñòíî, ÷å â ñúäúðæàíèåòî é ñå âïèñâàò îáñòîÿòåëñòâà, ðàçëè÷íè îò äåéñòâèòåëíî ñúùåñòâóâàùèòå. Ñëåäîâàòåëíî îùå â ñúùèÿ òîçè ìîìåíò, ñ èçãîòâÿíå íà äîêóìåíòà, ñóáåêòúò íà äèñöèïëèíàðíàòà âëàñò å óçíàë çà èçâúðøåíîòî îò èùåöà äåÿíèå è å áèë íàÿñíî, ÷å òî ñúäúðæà îò îáåêòèâíà è ñóáåêòèâíà ñòðàíà ïðèçíàöèòå íà äèñöèïëèíàðíî íàðóøåíèå. Ïðè òîâà ïîëîæåíèå ïðàâèëíî Ï. îêðúæåí ñúä å ñ÷åë, ÷å äâóìåñå÷íèÿò ñðîê ïî ÷ë. 194, àë. 1 ÊÒ çà íàëàãàíå íà ñúîòâåòíîòî äèñöèïëèíàðíî íàêàçàíèå å ñ íà÷àëåí ìîìåíò 25.04.1997 ãîäèíà è êúì 23.09.1997 ã. - äàòàòà íà îáæàëâàíàòà çàïîâåä ¹ 33, ñ êîÿòî å áèëî ïðåêðàòåíî òðóäîâîòî ïðàâîîòíîøåíèå ñ èùåöà, å áèë èçòåêúë - îáñòîÿòåëñòâî îáóñëàâÿùî è íåçàêîííîñòòà íà óâîëíåíèåòî. Êàñàå ñå çà ïðåêëóçèâíè ñðîêîâå, ñ èçòè÷àíåòî íà êîèòî, ñ îãëåä ïðàâíàòà èì õàðàêòåðèñòèêà ñå ïîãàñÿâà êàêòî äèñöèïëèíàðíàòà îòãîâîðíîñò íà ðàáîòíèêà, òàêà è ïðàâîòî íà ðàáîòîäàòåëÿ, ñúîáðàçíî ñ ïðåäîñòàâåíàòà ìó îò çàêîíà äèñöèïëèíàðíà âëàñò, äà óïðàæíè ñúùîòî çà íàëàãàíå íà äèñöèïëèíàðíî íàêàçàíèå.
Ñëåäîâàòåëíî íåñïàçâàíåòî íà ïðåäâèäåíèÿ îò çàêîíîäàòåëÿ â íîðìàòà íà ÷ë. 194, àë. 1 ÊÒ ñðîê ïðè èçâúðøåíîòî äèñöèïëèíàðíî óâîëíåíèå îïîðî÷àâà ïîñëåäíîòî è ñå ÿâÿâà îñíîâàíèå çà íåãîâàòà îòìÿíà, îò êàòåãîðèÿòà íà àáñîëþòíèòå.
Íåîáîñíîâàíî å â òàçè âðúçêà ñòàíîâèùåòî íà êàñàòîðà äîñåæíî îòíîñèìîñòòà íà èçâúðøåíàòà â ñúùèÿ ïåðèîä ñìÿíà íà èçïúëíèòåëíèÿ äèðåêòîð íà ÒÄ - ðàáîòîäàòåë êúì íà÷àëîòî íà ñðîêà ïî ÷ë. 194, àë. 1 ÊÒ.
Òîâà ñòàíîâèùå ïðîòèâîðå÷è íà ñúùíîñòòà íà ïîíÿòèåòî "ðàáîòîäàòåë", êàòî ñòðàíà â èíäèâèäóàëíîòî òðóäîâî ïðàâîîòíîøåíèå, êîåòî å ïðåäìåò íà ïðåêðàòÿâàíå ïðè óâîëíåíèå.
Îáñòîÿòåëñòâîòî, ÷å îò èìåòî è çà ñìåòêà íà ðàáîòîäàòåëÿ, â ñëó÷àÿ, ïðàâíî è îðãàíèçàöèîííî îáîñîáåíî êàòî ÅÀÄ, êîéòî å ñîáñòâåíèêúò íà îðúäèÿòà è ïðåäìåòèòå íà òðóäà è êîéòî íàåìà ïðåäëàãàíàòà îò ðàáîòíèêà ðàáîòíà ñèëà, äåéñòâóâà îïðåäåëåíî ôèçè÷åñêî ëèöå, èçáðàíî îò ÑÄ çà èçïúëíèòåëåí äèðåêòîð, íå å îñíîâàíèå äà ñå ñ÷åòå, ÷å ïîñëåäíîòî îò ìîìåíòà íà îïðåäåëÿíåòî ìó å ïðèäîáèëî êà÷åñòâîòî íà ðàáîòîäàòåë. Òî å ñàìî îïðàâîìîùåí ïðåäñòàâèòåë íà ðàáîòîäàòåëÿ è êàòî òàêúâ äîðè è êîãàòî óïðàæíÿâà ïðåäîñòàâåíàòà íà ñúùèÿ äèñöèïëèíàðíà âëàñò, ïðàâè òîâà îò íåãîâî èìå è çà íåãîâà ñìåòêà. Ñëåäîâàòåëíî íàñòúïèëàòà ÷ðåç èçâúðøåíàòà îò ñîáñòâåíèêà íà êàïèòàëà ïðîìÿíà â ïåðñîíàëíèÿ ñúñòàâ íà ÒÄ, âêëþ÷èòåëíî è íà íåãîâèÿ èçïúëíèòåëåí ÷ëåí å ñàìî ïðîìÿíà â çàêîííèÿ ïðåäñòàâèòåë íà ÞË è íå îçíà÷àâà, ÷å å ïðîìåíåí ðàáîòîäàòåëÿò íà èùåöà. Åòî çàùî ãîðíîòî íå îáóñëàâÿ äðóãî ðàçáèðàíå çà íà÷àëîòî íà ñðîêà ïî ÷ë. 194, àë. 1 ÊÒ îñâåí èçëîæåíîòî îò âúççèâíèÿ ñúä.
Îò ñâîÿ ñòðàíà ñî÷åíîòî îò îòâåòíèêà äðóãî íàðóøåíèå - çàäúðæàíå íà ïàðèòå, ïëàòåíè îò êëèåíòà íà ÒÄ âúâ âðúçêà ñ íåïðàâîìåðíî èçäàäåíàòà ôàêòóðà è íåîò÷èòàíåòî èì ñâîåâðåìåííî îò èùåöà, íå å âúçäèãíàòî â èçäàäåíàòà çàïîâåä êàòî îñíîâàíèå çà íàëàãàíå íà äèñöèïëèíàðíîòî íàêàçàíèå. Ïîðàäè òîâà äàòàòà íà íåãîâîòî èçâúðøâàíå íå ñëåäâà äà áúäå ïðåöåíÿâàíà êàòî ïðàâíîðåëåâàíòåí çà íà÷àëîòî íà ñðîêà ïî ÷ë. 194, àë. 1 ÊÒ ôàêò. Ãîðíèÿò èçâîä ñå íàëàãà îò õàðàêòåðà íà ñàìîòî äèñöèïëèíàðíî ïðîèçâîäñòâî - ïðàâèëíîñòòà íà íàëîæåíîòî äèñöèïëèíàðíî íàêàçàíèå äà ñå ïðåöåíÿâà ñàìî ñ îãëåä êîíêðåòíî ïîñî÷åíèòå â çàïîâåäòà çà óâîëíåíèå ïðîâèíåíèÿ. Òîâà ùå ðå÷å, ÷å îñúùåñòâåíèòå òàêèâà, êîèòî íå ñà ïîñëóæèëè êàòî îñíîâàíèå çà ñúîòâåòíîòî íàëîæåíî íàêàçàíèå ñà ïðàâíîèðåëåâàíòíè çà çàêîííîñòòà íà èçâúðøåíîòî ïðåêðàòÿâàíå íà òðóäîâèÿ äîãîâîð, íåçàâèñèìî îò òÿõíàòà òåæåñò.
Ïðàâíîèðåëåâàíòíî çà íàñòîÿùèÿ ñïîð å è îáñòîÿòåëñòâîòî, ÷å ñëåä èçäàâàíåòî íà ïðîöåñíàòà çàïîâåä ñà íàñòúïèëè ïðîìåíè â ñòðóêòóðàòà íà ÒÄ - êàñàòîð. Ñúùèòå ìîãàò åâåíòóàëíî äà îáîñíîâàò ïðåêðàòÿâàíå íà òðóäîâèÿ äîãîâîð íà èùåöà íà äðóãî îñíîâàíèå, íî íå ìîãàò äà áúäàò âçåòè ïðåäâèä ïðè ïðåöåíêà çàêîíîñúîáðàçíîñòòà íà óâîëíåíèåòî, èçâúðøåíî ïðåäè íàñòúïâàíåòî èì.
Ñ îãëåä ãîðåèçëîæåíîòî êàñàöèîííàòà æàëáà ñå ÿâÿâà íåîñíîâàòåëíà è ñëåäâà äà ñå îñòàâè áåç óâàæåíèå.ko imame nujnite znaniq i vyzmojnosti..)))
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: Момент на установяване на дисциплинарно нарушение

Мнениеот Mb}|{bT » 09 Сеп 2003, 22:08

Монтескьо,
едно ще ти кажа - способностите ти в криптирането са впечатляващи.
Mb}|{bT
 

Re: Момент на установяване на дисциплинарно нарушение

Мнениеот gega » 09 Сеп 2003, 22:24

Да бе, Монтескьо като своят велик педшественик с това писмо е разлираем само за себе си и посветените в тайнството на криптографията:))) Не се сърди, Монтескьо, шегувам се! Ама като копираш, гледай да е на общовалиден шрифт, напр. Times New Roman!
gega
 

Re: Момент на установяване на дисциплинарно нарушение

Мнениеот monteskio » 09 Сеп 2003, 23:48

Драги Колеги,
Съжалявам,за получилото се така решение...Има някакво разминаване с шрифтовете- не съм запознат.Ще се постарая, да Ви изпратя съдебното решение ,на разбираем език))))
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: Момент на установяване на дисциплинарно нарушение

Мнениеот monteskio » 11 Сеп 2003, 16:59

Драги Колега,

Открих още едно пояснение,уточение досежно моментът на установяване на извършеното нарушение.Виж чл 240 ЗМВР .



MONTESKIO
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: Момент на установяване на дисциплинарно нарушение

Мнениеот monteskio » 17 Сеп 2003, 10:36

Колега ,
Предоставям Ви съдебна практика по темата - решение №852/01.09.99 ВКС по граж.дело №1030/98
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 31 госта


cron