начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

фирмена тайна

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


фирмена тайна

Мнениеот vs » 20 Авг 2003, 17:43

Как работодател може да задължи бивш работник да не разгласява фирмена тайна след прекратяването на трудовото правоотношение?
vs
 

Re: фирмена тайна

Мнениеот МСМ » 20 Авг 2003, 19:50

Това не му ли го забранява Наказателният кодекс - чл. 284? Но пък в НК се говори за "служебна тайна", а другите закони днес под "служебна тайна" разбират нещо различно от търговска тайна, та не знам...
В З. за защита на конкуренцията също има нещо за тайната: "забранява се (...) разгласяването на производствена или търговска тайна в противоречие с добросъвестната търговска практика". Ама май пак не става.
МСМ
 

Re: фирмена тайна

Мнениеот sara » 21 Авг 2003, 14:41

Трябва да подпише декларация в този смисъл или в договора да се включи като клауза. Ако не се изпълни - съд.
sara
Младши потребител
 
Мнения: 42
Регистриран на: 03 Сеп 2003, 14:48

Re: фирмена тайна

Мнениеот sara » 21 Авг 2003, 14:46

Извинявам се, не обърнах внимание, че работникът е бивш. Може би в този случай ще се търси деликтна отговорност, ако тайната бъде разгласена.
sara
Младши потребител
 
Мнения: 42
Регистриран на: 03 Сеп 2003, 14:48

Re: фирмена тайна

Мнениеот monteskio » 21 Авг 2003, 15:36

Уважаеми VS,

След като се запознах с практиката на ВАС досежно тази проблематика, ще Ви предложа следното разрешение, което не е изчерпателно, но е възможност за ограничаване на "фирмрната тайна".
Иде реч за следното:
Всеки работодател съгласно ( чл.181 КТ във връзка с чл.126,127 КТ ) има право да издава правилник за вътрешният трудов ред, в който следва подробно да се определят правата и задълженията на страните ,както и реда н аорганизация на трудовата дейност.В този смисъл в така променената икономическа обстановка и навлизащи иновации е необходимо,задължително бих казал,да се определи точна дефиниция на понятието "фирмрна тайна",при което работника или служителят ще бъде запознат КОИ И КАКВИ данни представляват, съсътавляват "фирмена тайна ".
От друга страна във връзка с горе казаното може би трябва да се допълни нормата на ( чл.190 ал.1 КТ ) относно отговорността на настоящи работници или служители .
Досежно "бивши работници и служители ,който по различни причини са решили,предлагат,искат да "споделят" такива сведения -за тях а и за всички останали работници или служители работещи в " рискови ресори( от гледна точка на важността на фирменат атайна ) би било справедливо да се подписва ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА КОНФЕНДИЦИАЛНОСТ, която декларация в известна степен би ограничила недобросъвестните работници или служители от злоупотреба с поверената им информация.
Също така, количеството и качеството на информация трябва да е различно - според нивата и също така ограничен кръг от служители да разполагаат с нея,т.е. да имат достъп,защото при евентуално възникване на спор по-лесно ще се установи н акое ниво има "къртица".
Според мен, това е началото ,а краят ще бъде.....

УСПЕХ!

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: фирмена тайна

Мнениеот vs » 22 Авг 2003, 11:13

Оскъдна законова регламентация по въпроса има и аз се запознах с нея.Проблемът е, че често фирмената тайна се изразява именно в спецификации, свързани с навлизащите нови (не, чак толкова нови по време, колкото сравнено с нормативната уредба) технологии, например пароли за достъп до софтуерни продукти. Има регламентация по въпроса в НК в новата глава "Компютърни престъпления".Проблемът е в доказването. Затова колкто по-солидни са превантивните мерки, толкова по-добре.
vs
 

Re: фирмена тайна

Мнениеот hebigatsu » 24 Авг 2003, 17:12

Бивш работник трудно може да бъде задължен да пази фирмена тайна, да не кажа, че е невъзможно. Тези проблеми се решават предварително.
Ще си позволя да допълня monteskio, със следното:
1. Във фирмата предварително трябва да има вътрешен правилник за определяне и класифициране на информацията, който освен това да е действащ.
2. Работникът или служителя трябва да е запознат с посоченият правилник и да му е известно, коя информация представлява фирмена тайна.
3. Едва тогава можете да искате подписване на декларация, за да имате полза от нея.
4.Що се отнася до опазване на "фирмени тайни" като посочените от vs - пароли за достъп, то те трябва да се сменят периодично, даже и с оглед на елементарната превенция.
5 И най-важното е да се ограничи широкия достъп до наистина важната за съответната фирма информация, като с нея разполагат само лицата, които носят и отговорност за употребата й.
hebigatsu
Активен потребител
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 19 Окт 2001, 19:42


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта


cron