начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Dva bezsro4ni dogovora

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Dva bezsro4ni dogovora

Мнениеот Thinker » 12 Авг 2003, 13:08

V momenta rabotia na dva bezsro4ni godovora, koito sa kam edna i sasta institucia. Niamam zapoved sa prekratiqvqne na parvia, a sam podpisala vtori, koito sasto e bezsro4en. Kak moge da se razbere koj e validen kam momenta .
Thinker
 

Re: Dva bezsro4ni dogovora

Мнениеот monteskio » 12 Авг 2003, 21:30

Здравейте Thinker,
1.От значение е нa колко часов работен ден сте по първия безсрочен трудов договор.Нормалната продължителност на работния ден при 5 днвена работна седмица е 8 часа.
2.Законът допуска сключване на втори трудов договор със същия работодател ( вътрешно съвместителство чл.110 ,чл.113 Кт ) за извършване на дейност ,която
НЕ Е В КРЪГА НА ИЗВЪРШВАНЕ по основния трудов договор като продължителността на работното време по този втори трудов договор не може да бъде повече от 4 часа.
3.Друго ,което искам да Ви кажа е, че от така представените о Вас факти не става ясно каква е хипотезата-може да е изложената от мен ,а може и да е друга-
а)Ако не става въпрос за допълнителен труд полаган извън работното време установено по основния ( първия ) трудов договор, и при положения,че липсва заповед,предизвестие за прекратяване на същия ,ТО ТОЙ Е ВАЛИДНО СКЛЮЧЕНИЯ ТРУДОВ ДОГОВОР,като може да поискате от работодателя , а при отказ - от съда да се обяви втория трудов догов за недействителен.
Дано съм успял да Ви помогна.

ако имате други въпроси в областта н аТрудовото или Осигирителното право ще се радвам да опитам да Ви съдействам за разрешаването им- monteskio@abv.bg
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: Dva bezsro4ni dogovora

Мнениеот Thinker » 13 Авг 2003, 09:03

Здравей Monteskio,
относно въпросите ти искам да уточня, 4е разликата между първия и втория договор е само в трудовото възнаграждение. Всичко друго-работно време, длъжност и работодател са еднакви с първия трудов договор. В момента нямам пред себе си договорите за да ти цитирам по кой член от КТ са съставени но по-късно ще го напиша.
Кажи ми защо е валиден първия договор като в момента получавам заплата по втория, а и осигуровките които ми се плащат са също на база втория договор.
Моята идея е да оспоря валидността към момента на първия договор.
Thinker
 

Re: Dva bezsro4ni dogovora

Мнениеот monteskio » 13 Авг 2003, 10:02

След казаното от Вас, в мен се навеждат доводи за наличие на уговаряне на допълнителни условия за съществуващото трудово правоотношение ( каквото е и трудовото възнаграждение ).
Но тези допълнителни условия се договарят посредством споразумение по ( чл.107 КТ ) ,а не чрез втори трудов договор.
Тази фактическа обстановка се е получила,най-вероятно от непознаване на трудовото законодателство от страна на вашият работодател, като е извършил договаряне не със споразумение по-чл.107 КТ ,а с този втори трудов договор.
Но не може да съществуват в правната дейстителност 2 трудови договора сключени на едно и също основание,между еднъ и същи лица !!!
Тъй като няма заповед за прекратяване или направено предизвестие по отношение на първия сключен договор -ТО ТОВА Е ВАЛИДНО СКЛЮЧЕНИЯ ДОГОВОР.
според мен налице е следното разрешение по този казус:
1. да се срещете с юрист-консулта на предприятието, при което:
1.1 Да се издаде заповед за прекратяване на първият трудов договор.
ИЛИ
1.2 Да се подпише допълнително споразумение ( анекс ),КЪМ ПЪРВИЯ ТРУДОВ ДОГОВОР ,а за втория трудов договор за се издаде заповед за прекратяването му.
И ПРИ ДВЕТЕ ХИПОТЕЗИ РАБОТОДАТЕЛЯТ ТРЯБВА ДА ВИ ПРЕДОСТАВИ ЗАВЕРЕНО КОПИЕ ОТ УВЕДОМЛЕНИЕТО ,КОЕТО ТОЙ Е ПРЕДСТАВИЛ В ТЕРИТОРИАЛНОТО ПОДЕЛЕНИЕ НА НОИ ПРИ ИЗМЕНЕНИЕТО НА ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ.( чл.63 ал.1 КТ ).
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: Dva bezsro4ni dogovora

Мнениеот Thinker » 13 Авг 2003, 10:12

Но трябва ли аз да поема инициативата или да изчакам ръководителите ми да видят нередностите, които са допуснали?
И ПО-ВАЖНОТО ТУК Е: имам ли ЗАКОНОВО право да откажа да подпиша заповед за прекратяване на втория договор? /защото в случая това не е в мой интерес/
Благодаря предварително!
Thinker
 

Re: Dva bezsro4ni dogovora

Мнениеот monteskio » 13 Авг 2003, 13:30

Уважаеми Thinker
Прочетохте ли внимателно двете ми предложения?
В случая Вие не "губите нищо" тъй като ще сключите допълнителното споразумение по ( чл.107 кт ) - възнаграждението Ви ще е това ,което е уговорено по втория трудов договор, и печелите яснота в трудовоправните отношения с вашия работодател!
Ако желаете можете разбира се, да запазите така представената от Вас фактическа обстановка, но при евентуално възникване по-късно н атрудовоправен спор между Вас и работодателят Ви, отношенията ще се разглеждат на основата н апървия трудов договор,тъй като втория е недействителен!

uспех!



MONTESKIO
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: Dva bezsro4ni dogovora

Мнениеот Thinker » 13 Авг 2003, 16:30

Monteskio, zdraveite otnovo!
pisah vi na e-maila kakav e kazusa v podrobnosti
Thinker
 

Re: Dva bezsro4ni dogovora

Мнениеот monteskio » 13 Авг 2003, 17:52

Мила Thinker,
Само за сведение аз все още съм студент по право - 5-ти курс като разбира се се надявам да завърша успешно ....Радва ме,че моите съвети съвпадат с тези на адвоката, при който сте били..

Сега за Вас:
Относно първият Ви въпрос:
Вие имате право да откажете да подпишете това допълнително споразумение ( защото и самото определение "споразумение" предполага наличие на две насрещи съгласувани волеизявления - предложение за изменение от едната страна по трудовият договор и
приемане, съгласие с тези изменения от другата страна по тизи трудов договор ),НО НЯМАТЕ ПРАВО ДА ОТКАЖЕТЕ ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА ВТОРИЯТ ТРУДОВ ДОГОВОР!Не разбирам какво Ви притеснява? :както казвате неустойките по 1 трудов договор са в случай, че Вие ПО ВАШЕ ЖЕЛАНИЕ прекратите трудовия договор-разбира се,че Вие няма те желание да го прекратявате, при което няма какво ви притеснява!
Относно Вторият Ви въпрос:
НАЛАГА СЕ ЕДНО УТОЧНЕНИЕ ПРЯМО ВАС ОТНОСНО ОСНОВАНИЯТА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА БЕЗСРОЧЕН ТРУДОВ ДОГОВОР:
Прекратяването на безсрочен трудов договор се реализира посредством писмено предизвестие от 1 месец ИЛИ " ЗАПОВЕД"( виж по-долу ).Не може да бъде издадена направо "Заповед" от работодателят Ви за прекратяване на съществуващото трудово правоотношение.( Изключение от това правило има в две хипотези - не се дължи предиизвестие при прекратяване по взаимно съгласие чл.325 т.1 КТ или при налагане на дисициплинарно наказание "уволнение"-ИЗВЪРШВА СЕ ЧРЕЗ ИЗДАДЕНА НАРОЧНА ЗАПОВЕД).
Заповед за прекратяване на трудово правоотношение се издава само при дисциплинарно уволнение
- няма правна възможност да бъде издадена на друго основание -ако иам таккава заповед то тя е БЕЗПРЕДМЕТНА-съществуваща в правната действителност ,но без правно основание. (напр: при отправяне на предизвестие за прекратяване на трудовият договор, от която и да е страна по трудовото правоотношение основанието за прекратяване е самото предизвестие и след изтичане на установения в него срок трудовия договор се смята за прекратен! Не се изисква наличието на каквато и да е ЗАПОВЕД !!!
Смятам, че сега сте си изяснили правноТЕРМИНОЛОГИЧНОТО значение на РАЗЛИЧНИТЕ ОСНОВАНИЯ за прекратяване на трудовият договор ( виж във форума на ЛЕКС по поставената от Вас тема монтескио re 3 ).
След известното отклонение разбрахте,че става въпрос във Вашия въпрос не до отказ да подпишете заповед,а до отказ от предизвестие,какъвто отказ не можете да извършите- с други думи,
след като са Ви отправили предизвестие -го приемате.
ЗА ФИНАЛ:
Ако сте в добри взаимоотношения с Вашиат работодател казаното дотук включая и форума, ще бъде само ФОРМАЛНОСТ!
Но ако имате и най-малки съмнения относно добросъвестността, чвстността, на работодателя си - тогава премислете добре!!!
Въпреки всичко - ВТОРИЯТ ТРУДОВ ДОГОВОР ЩЕ БЪДЕ БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН ПРИ ЕВЕНТУАЛЕН ТРУДОВОПРАВЕН СПОР, А ПРИ СЪЗДАЛАТА СЕ СИТУАЦИЯ - СПОРЕД МЕН В БЛИЗКО ИЛИ ДАЛЕЧНО ВРЕМЕ -ТОЙ Е НЕИЗБЕЖЕН!!!


MONTESKIO
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron