начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

ТРУДОВО ПРАВО

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ТРУДОВО ПРАВО

Мнениеот monteskio » 05 Авг 2003, 12:18

Колеги,практика е сключването на "верижни " срочни трудови договори.
По какъв начин е възможно намаляване на тази порочна практика?
Ясно е, че ( чл.68 ал.3 КТ ) е насочена към предотвратяването и ,но считам ,че не
функционална?
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: ТРУДОВО ПРАВО

Мнениеот ТТТ » 06 Авг 2003, 13:15

Колега,виждате ли какъв е интереса към проблемите от трудовото право? Май-точно никакъв! Това имах предвид ,когато се отказах от участието си във форума.
ТТТ
 

Re: ТРУДОВО ПРАВО

Мнениеот monteskio » 06 Авг 2003, 13:57

Защо трябва да се отказваш?По този начин няма да успеем да преодолеем трудностите ,които се създават от неяснотите в правната уредба на КТ!Нали по тази причина се водят дискусии и се обсъждат възможните варианти за разрешаване на възникнали казуси породени от неяснотата в закона?
Колежке ТТТ Вие сега завършваte? Az 6te byda 5-ti kurs
Предлагам Ви да си poddyrjame vryzka на меил- monteskio@abv.bg
И все пак бих се радвал да споделите мнението си по изложената от мен тема...)))
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: ТРУДОВО ПРАВО

Мнениеот anwalt » 06 Авг 2003, 22:18

Интерес към трудовото право има, но КТ урежда само класически хипотези на трудови правоотношения. А наистина интересните казуси са предизвикани от новите икономически отношения.Според мен много слаба е връзката между търговското и трудовото право що се отнася до трудовите правоотношения. Къде възникват, развиват се и се прекратяват повечето трудови правоотношения? В търговски дружества, кооперации, ЕТ, т.е в сферата на частния бизнес. Интересът на работодтеля в много случаи не е защитен или влиза в противоречие с интереса на работника. Как да се разреши подобен казус? Например как работодател да задържи квалифициран работник , който е ключов фактор за стопанската дейност на работодателя, с оглед на която рботодателят може да е направил големи инвестиции? Как да се предпази работодателя от нелоялна конкуренция на свои бивши работници? Как да се предпази работодателя от изнасяне на фирмена тайна ? Ето Ви няколко въпроса ТТТ, върху които може да помислите. Ще се радвам да чуя отговори.
anwalt
 

Re: ТРУДОВО ПРАВО

Мнениеот ТТТ » 07 Авг 2003, 03:25

Уважаеми Anwalt ,изключително точни са разсъжденията Ви.КТ е безкрайно остарял.Дори и след кърпежите в последните години.А моите наблюдения са,че в много по-голяма степен не са защитени правата на работодателя /в сравнение с правата на работниците/.Или са само права на книга - без практическо приложение /това важи и за двете страни/.Има страшно много сфери на икономическа дейност,в които всички нормативни актове ,свързани с трудовото законодателство просто няма как да намерят приложение.Защото те са мислени в друго време и не отразяват настоящата икономическа ситуация /но това Вие вече го казахте/.Само че тези констатации за пореден път доказват основната ми констатация - че на никое ниво няма нормална мисъл за нормално регулиране на този вид правоотношения.Или - да го наречем направо-съществува безхаберие и тотална неграмотност в регламентирането им.Пример за това са и витиеватите решения на проблема със срочните трудови договори,за които говори колегата Monteskio.От опита си в тази област /който е все още недостатъчен,но-качествен/ знам за безконечните "вратички",които съществуват,за да се заобиколят уж добрите разпоредби на КТ.И то-когато става въпрос за ощетяване на една от страните.А когато въпросът е свързан със защита на права - там всичко тотално издиша! Мога и още да разсъждавам.
ТТТ
 

Re: ТРУДОВО ПРАВО

Мнениеот monteskio » 07 Авг 2003, 23:48

Колега anwalt ,считам,че предмета на трудовото право е достатъчно ясно определен в ( Чл.1 КТ ), от което следва, че тези трудови правоотношения възникват в СФЕРАТА НА отдаване на работната сила под наем И ТО къде-разбира се в държавната ИЛИ частноправна административна, търговска дейности.
С оглед на-горе излиженото според мен ,е неправилно да се твърди, за слаба връзка между Трудовото и Търговското право.
Вярно,също така,че нрмативната уредба на част от текстовете на КТ е морално остаряла,като с еима впредвид ,че е била мислена в друго време и в друга икономическа и политическа обстановка,но това е наи -доброто, за момента
и трябва да се стрмим д аго използваме по-най-рационалния начин.))
Що се отнася до изнасянето на фирмената тайна ,нелоялната конкуренция
това е предмет на правилника с който се установява вътрешния трудов ред и дисциплина,като се упоменава ,кои данни ,сведения се считат за фирмена тайна
( съдебната практика е богата на примери за това вж.АПИС чл.200КТ ).
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: ТРУДОВО ПРАВО

Мнениеот anwalt » 08 Авг 2003, 11:07

Колега monteskio от думите Ви ясно личи, че самият Вие никода не сте бил работодател, а четете КТ само в светлината на хубавите, декларативни формулировки, които наистина звучат така, сякаш законодателят е помислил за всичко.Бих се радвал да чуя, какво ще мислите по въпроса, ако станете работодател и имате конкретен казус от горепосочените. Не твърдя,че само интересите на работоателя не са защитени в достатъчна степен.Интересите на работника също са уязвими в много отношения. Но за защита интересите на работодателя почти няма, да не кажа, че въобще няма текстове.
anwalt
 

Re: ТРУДОВО ПРАВО

Мнениеот Imperator » 23 Авг 2003, 12:53

Проблемът за законадателното уреждане на труда е свързан преди всичко с наименованието на закона. У нас, това се прави с неконституционната форма-кодекс- което предполага множество извращения. Нужен ни е закон за трудовите взаимоотношения в който закон да се въведат изискванията на Конвенция №29 на МОТ и доста други, отдавна ратифицирани, начиная още от Фердинанд.
Imperator
Потребител
 
Мнения: 739
Регистриран на: 19 Окт 2001, 13:12
Местоположение: Варна

Re: ТРУДОВО ПРАВО

Мнениеот Imperator » 23 Авг 2003, 13:07

Честно казано ненавиждам това понятие "работодател". това извиква м мен асоциациите, как един дава работа на друг, като този пъввият си развява синджирчето и не извършва никаква робата, а се разхожда с Мерцедес, пуши Малрборо, пие уиски и се движи в компания на млади момичета. По-моему, най-удачното понатие трябва да бъде " работоосигурител", като нормативно се въведе задължението , сам да изплаща социалните и медицинските за работниците си. Мисля, че не греша като казвам, че мнозина от тези нови работодатели карат служителите си сами да се осигуряват при тези верижни договори.
Imperator
Потребител
 
Мнения: 739
Регистриран на: 19 Окт 2001, 13:12
Местоположение: Варна

Re: ТРУДОВО ПРАВО

Мнениеот anwalt » 23 Авг 2003, 17:33

От "работник/служител" до "работник/служител" и от "работодател" до "работодател" може да има разлика от светлинни години. У нас е всеобщо негативното отношение към работодателите, най-вероятно защото у повечето хора това понятие извиква асоциациите, описани от Imperator. От личен опит мога да кажа, че има работодатели, които работят много, много повече от работниците си , не ползват отпуск , нямат свободни уикенди и нерядко получават дори по-малко от работниците си. От друга страна има работноици, които по цял ден си "клатят краката" по работно време и не рядко дърпат надолу цялата дейност на работодателя (който впрочем е длъжен да осигури заплатата и на клатещите краката си работници и дори не може да ги уволни или ако ги уволно съдът ще ги възстанови )
anwalt
 

Re: ТРУДОВО ПРАВО

Мнениеот astigabe » 23 Авг 2003, 19:02

Imperator, za teb triabva da se prilojat merkite za zaduljitelno lechenie po Zakona za narodnoto zdrave!
astigabe
 

Re: ТРУДОВО ПРАВО

Мнениеот Imperator » 28 Авг 2003, 10:00

Astigabe! Каня те лично да ми се явиш лично и да ми приложиш някои мерки и теглилки от закон за народното здраве. Имаш ли нещо против този действуващ закон, я си признай !? Астигабе, защо не ти харесват моите цитирания на Международната Организация на Труда и по-конкретно Конвенция №29? Ти чел ли си нещо повече по въпроса или ей така се изявяваш като самостоятелна личност в ЛЕКС.БГ?
Imperator
Потребител
 
Мнения: 739
Регистриран на: 19 Окт 2001, 13:12
Местоположение: Варна

Re: ТРУДОВО ПРАВО

Мнениеот ТТТ » 29 Авг 2003, 01:17

В клуб Право на Дир.бг четох един казус - служители са принуждавани при подписването на трудовите си договори да подписват и декларация,съгласно която нямат право да разпространяват определени факти и обстоятелства,представляващи фирмена тайна; длъжни са да участват във вътрешнофирмено обучение,в работно време -което самите те заплащат; и след напускане на фирмата нямат право 10 години да работят в друга фирма със същия предмет на дейност.Декларацията се заверява нотариално.Какво ще кажете за това,колега Monteskio? Как това се "връзва" с духа и принципите на КТ и останалите НА в сферата на трудовото законодателство? Ето ви-нов начин на мислене,нови проблеми в тази сфера-породени от въпросната обсъждана от нас икономическа ситуация.Работодателите в частния сектор,образно казано си "връзват гащите" по най-различни начини,използват незнанието на основните права от страна на работниците.Но за такава "фирмена политика" си има обяснение.И вместо да се отрича тотално-трябва да се реагира адекватно и най-вече-от страна на законодателите.Докато това не стане - ние само - пак образно казано "ще си чешем езиците" напразно.Поздрави на всички участници по тази тема!
ТТТ
 


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта


cron